The Great White

10392477_905272319513746_1854187195770548589_n
In 2013 heb ik meegedaan met de zwemtocht van Den Helder naar Texel. Tijdens mijn trainingen voor deze zwemoversteek heb ik Gert-Jan Wit leren kennen. Gert-Jan is eigenaar van een slagerij in Den Helder en fervent zwemmer. Hij wordt daarom niet voor niets de zwemmende slager genoemd. Hij deed de zwemoversteek in 2013 voor de tweede keer, dus het was dan ook logisch dat ik een hoop van hem kon leren. Het was me dan ook een genoegen om een paar keer samen met hem te mogen trainen. Eerst in het buitenbad van toen nog zwembad de Schots, later in het Marsdiep.

Waar ik me in 2014 op het wielrennen ben gaan richten, is Gert-Jan blijven zwemmen. Hij had namelijk een doel. Een wens. Een missie. Hij moest en zou het Kanaal overzwemmen; de zeestraat tussen Engeland en Frankrijk, die de zuidelijke Noordzee verbindt met de Atlantische Oceaan. Nu is Gert-Jan niet de eerste die ik had ontmoet met deze aspiraties. Zo had ik in 2013 ook al Maurice van  den Berge ontmoet (succesvolle oversteek in 2013), Roel van Beek (2 mislukte poging) en Daan  Glorie (pogingen gestaakt). Ik wist dus dat de wens van Gert-Jan geen makkelijke was. Aan de andere kant; als iemand het kan, dan is hij het wel. Met verwondering keek ik toe hoe Gert-Jan de hele winter in de koude zee door bleef zwemmen. In 2015 werden de afstanden steeds groter. Een rondje om de Razende Bol, van Petten naar Den Helder, het Balgzandkanaal; niets was hem te gek. Het zag er dan ook naar uit dat het Gert-Jan zou gaan lukken. Aan de afstand zou het niet liggen in ieder geval.

Donderdagochtend, 20 augustus 2015: Gert-Jan krijgt de oproep om naar Dover (Engeland) te komen. Het is zo ver. Zijn poging om het Kanaal over te steken kan beginnen. Ik spreek hem nog even kort, vlak voordat hij de ferry opgaat richting Dover. Hij heeft er het volste vertrouwen in. In de nacht van donderdag op vrijdag zet ik de iPad aan om op de website van de CSPF (de organisatie die de oversteek organiseert) te kijken of Gert-Jan al begonnen is en hoe het hem vergaat. Ik zie het stipje steeds verder het Kanaal opgaan. Uiteindelijk val ik in slaap.

Vrijdagochtend, 21 augustus 2015. Ik wordt wakker en het eerste wat ik doe is kijken op mijn iPad hoe het Gert-Jan vergaat. He’s going strong, zoals dat heet. Op Facebook zie ik ook al foto’s en filmpjes voorbij komen, gemaakt vanaf de volgboot. Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat het goed komt. Wel viel mij op dat hij erg door de stroming werd meegenomen en dat hij, zeker vergeleken met de andere zwemmers op het kanaal, erg hoog zat. Dit zou echter wel weer goed komen; de stroming zou hem weer richting Franse kust brengen. Het komt vast goed, dacht ik.

Totdat ik die ene foto zag. Gert-Jan, in de volgboot. Dikke vest aan. Handdoek om hem heen geslagen. Mitella om zijn linker-arm. Maar vooral dat gezicht. Een verbeten gezicht. Het gezicht van een topsporter. Een topsporter die baalt. Maandenlang trainen. Je zwemtocht voor het goede doel promoten. En dan zo een einde. Dat is niet balen. Dat is niet jammer. Dat is plat gezegd gewoon K-U-T.

Vooropgesteld; je bent een held. Dat denken en zeggen velen met mij. Je hoeft je absoluut niet te schamen voor deze poging. Een blessure speelde je parten. Menigeen (waaronder ondergetekende) doet dit je absoluut niet na. De foto’s van jou in het water met om  jou heen immense schepen; in 1 woord: heldhaftig. En toch kan ik mij voorstellen dat je dat alles nu even niet wilt horen. Hier doe je het namelijk niet voor. Je begint iets, dus je wilt het afmaken. Een strijd moeten staken zonder je doel te behalen is voor een doorzetter één van de ergste dingen wat je kan overkomen.

Het relativeren, dat komt later. Natuurlijk zijn er ergere dingen. Natuurlijk staat gezondheid voorop. Alles is betrekkelijk. En toch zal het blijven knagen. Daarom ben ik er van overtuigd dat het je gaat lukken. Volgende keer. Next time, same place. Zonder die pijnlijke schouder had je nu namelijk op het strand in Frankrijk gestaan. Dat weet ik zeker.

The Great White. Toekomstig Kanaalzwemmer.

Gert-Jan; je bent een topper.

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Eén reactie op “The Great White”

  1. Esther snippe avatar
    Esther snippe

    Ik wens je veel succes en veel geluk en hoop dat je slaagt met zwemmen en hoop dat je haald afzeggen Esther snippe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *