Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Over mij

Mijn naam is Sebastiaan Horn, 37 jaar oud. Ik ben opgegroeid in West-Friesland, in een liefdevol gezin samen met mijn 2 broers. In 2005 heb ik mijn vrouw ontmoet, waarna ik in Den Helder ben gaan wonen.

Door mijn vader ben ik begonnen met hardlopen en dat is tevens het prille begin van mijn ‘duursport-carrière’. In het begin vond ik hardlopen helemaal niet zo leuk maar omdat het de droom van mijn vader was om samen met al zijn zoons een keer de  Dam tot Dam loop te doen ben ik hiervoor gaan trainen. Het gevolg was dat ik het steeds leuker ben gaan vinden. Samen met mijn vader en later (ook) met mijn broer(s) deed ik mee aan een aantal vaste hardloop-evenementen zoals de Dam tot Dam loop, Egmond loop en de Zandvoort Circuit Run. Later ben ik dit zelf met andere halve marathons gaan uitbreiden.

Ik ben altijd al een doorzetter geweest, een drammer. Daarnaast ben ik erg ambitieus en is mijn drang om te (over)winnen erg groot. Met mijn hardloopconditie in gedachten is het idee geboren om van Den Helder naar Texel te zwemmen. Hier zag ik een echte uitdaging in en was er van overtuigd dat dit mogelijk zou zijn. Deze zwemoversteek, een monstertocht van zo’n 5 kilometer door zout water, gigantische stroming en hoge golven,  is in 2013 met goed resultaat volbracht en heeft er voor gezorgd dat mijn passie voor duursport tot ongekende hoogte is aangewakkerd. Ik zie in elke sport een uitdaging: of het nu een (klein) hardloop-evenement is waar ik een scherpe tijd wil neerzetten of een sport wat ik nog nooit heb beoefend en nog helemaal eigen moet maken.

Mijn vrouw was al sinds 2005 ernstig ziek. Ze had een zeldzame vorm van kanker (thymoom) en later kreeg zij nog een tweetal spierziekten (myasthenia gravis en myositis). Het sporten werd  voor mij ook een manier om met deze situatie om te kunnen gaan. Door er af en toe even uit te gaan en met de verliezen in een sportieve uitdaging gaf mij dit de mogelijkheid om bepaalde dingen te verwerken.

Na hardlopen en zwemmen wilde ik dolgraag fietsen. Een droom die met Cycling Holland in 2014 werkelijkheid is geworden. En wanneer je kan hardlopen, zwemmen en fietsen is het natuurlijk een logisch gevolg dat ik in 2015 ben begonnen met het doen van triathlons. Ik begon eerst met een kwart triathlon maar in 2016 stond ik aan de start van een half distance triathlon in Almere. Wat vond ik dit vreselijk zwaar. Ik had de droom om ooit eens een hele triathlon te doen maar dit idee zette ik na het doen van deze halve triathlon meteen uit mijn hoofd.

Met mijn vrouw ging het steeds slechter. In 2015 kwam zij langdurig op de intensive care terecht, waar ze na een periode van 3 maanden wonder boven wonder uitkwam. In het begin van 2017 kwam ze weer op de intensive care terecht en het besef kwam dat het een strijd zal worden die ze uiteindelijk niet kon winnen, zodat ze er voor gekozen heeft om de behandeling te stoppen. Ze kwam te overlijden; samen met onze dochter bleef ik achter.

Mijn wens om een Ironman te finishen kwam weer bovendrijven. Éen keer een volledige triathlon, ter ere van mijn overleden vrouw. In augustus 2018 finishte ik na maanden van training de Ironman van Maastricht. Wat was dat ontzettend gaaf om te doen. Het sporten heeft er voor gezorgd dat ik nuchter met de situatie om kon blijven gaan en is voor mij nog steeds een ontzettende uitlaatklep. Door te blijven sporten heb ik het verlies van mijn vrouw een plekje kunnen geven, al zal het gemis altijd enorm zijn. Samen met mijn dochter heb ik echter de draad weer op weten te pakken en heb ik inmiddels weer een nieuwe partner; Edith. Het bijzondere is dat zij iets soortgelijks heeft meegemaakt, waardoor we veel steun en begrip bij elkaar vinden. Hierdoor ervaren we beiden dat je nadat je je partner bent verloren je toch het geluk weer kunt vinden.

Ik ben constant op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een nieuw avontuur. Daarbij wil ik zoveel als mogelijk ‘out of the box’ denken. Daarnaast probeer ik met mijn sportieve avonturen verschillende dingen te laten zien: natuurlijk is het vet als je een sportieve prestatie neerzet waar je trots op kunt zijn. Nog gaver is het als je mensen kunt motiveren en geld op kan halen voor goede doelen. Ik wil mensen helpen door ze te laten zien dat je altijd moet proberen positief te zijn en dat je niet met de pakken neer moet gaan zitten. Mijn ervaringen en prestaties zijn dan ook perfect voer voor coaching en lezingen, waarin ik vertel over doelen stellen, doorzetten en leren afzien.

Scroll Up