Ik word reservist

Toen ik een kleine jongen was

Ik heb altijd al een bepaalde fascinatie gehad met defensie. Als kind stond ik op een camping op de Veluwe, vlakbij de (toenmalige) Generaal Winkelman-kazerne. Vanaf de camping hoorde we regelmatig harde schoten en knallen van de pantserinfanterie. Door de bossen rondom de camping liepen zandpaden, speciaal aangelegd voor de Leopard-tanks. Ik keek dan ook mijn ogen uit als deze groene reuzen voorbij kwamen bulderen. Regelmatig gingen we hulzen zoeken op het oefenterrein. Ik speelde met soldaatjes, tanks en straaljagers. Maar kleine jongetjes worden uiteindelijk groot….

Pad des levens

Het was geen voor de hand liggende stap om ook daadwerkelijk bij ‘het leger’ te gaan. Van huis uit had niemand een link met defensie. Het pad des levens liep voor mij anders, wat mij uiteindelijk op de plek heeft gebracht waar ik nu ben. Toch is de fascinatie voor defensie altijd gebleven. Zo lag ik gedurende de oorlog in Irak en Afghanistan regelmatig in bed s’nachts naar CNN te kijken, waar live-verslag werd gedaan van de missies ter plaatse. Nog nooit kwam echte oorlog zo dichtbij. Sinds ik in Den Helder woon kom ik ook graag op de Vlootdagen van de Marine en de Den HeldAIR vliegtuigshows; kijkend naar geavanceerd wapentuig, oorlogsschepen, helicopters en vliegtuigen. Hierbij wil ik overigens wel benadrukken dat in een ideale wereld oorlog niet bestaat en ik het ook zeker niet wil romantiseren, maar toch blijf ik het een boeiende wereld vinden.

Honger

Fast Forward naar nu. Inmiddels ben ik ruim een jaar werkzaam als ondernemer, met de bijkomende luxe dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Ik vind het gaaf om mijzelf uit te dagen en daarnaast draag ik graag mijn steentje bij aan de maatschappij. Dit doe ik nu o.a. door middel van het doen van sportieve uitdagingen, waarmee ik geld ophaal voor diverse goede doelen. Maar toch blijft er een bepaalde honger naar meer. Honger naar avontuur. Honger naar iets willen betekenen voor ons land. Ik heb laten zien dat ik de nodige uitdagingen met goed resultaat kan volbrengen. Dat ik mijzelf comfortabel kan voelen bij het oncomfortabel voelen. Ik wil graag méér doen, dan alleen maar op Facebook roepen dat ik het erg vind als er een dijkbreuk is. Ik wil graag écht bijdragen aan een veiliger Nederland, op welke manier dan ook. En toen vielen alle puzzelstukjes op zijn plek…..

Nationale Reserve

Na een aantal goede gesprekken thuis heb ik mij aangemeld bij het Korps Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht. Ik ging een lang traject in van selecties en keuringen. Uiteraard keek ik het meest uit naar de kracht- en conditietest. Het was op zich geen verrassing dat ik deze test goed door zou komen, maar als je maar één kans krijgt goed te presteren is het toch wel even spannend. Nadat ik alle selecties en keuringen met goed resultaat door ben gekomen, ben ik officieel aangesteld als reservist. Ik maak onderdeel uit van het 20 Natresbataljon, wat onder het commando valt van de Luchtmobiele brigade. Al moet het echte avontuur nog gaan beginnen. De komende periode zal ik jullie, voor zover dat mogelijk is, op de hoogte houden van dit defensie-avontuur. Volgende week kan ik mijn militaire uitrusting ophalen, en volgende maand begint mijn ARB (Algemene Militaire Opleiding Reservisten), welke 2 weken zal duren. Daarna zal ik intern verder worden opgeleid.

Militair

Na het succesvol behalen van de ARB mag ik mij een militair noemen. Een parttime militair welteverstaan. De kennis en kunde die ik meekrijg bij defensie wil ik vervolgens weer inzetten om mensen te helpen, coachen en trainen. Mensen helpen fit worden door ze sport- en bewegingsdiscipline bij te brengen. Doorzettingsvermogen, tactische vaardigheden, mentale weerbaarheid, teambuilding; skills die jou helpen een beter mens te zijn. In je dagelijks leven, maar ook op de werkvloer.

Blijf op de hoogte.

Zoals aangegeven zal ik zoveel mogelijk verslag doen van mijn belevenissen. Volg me op Facebook en Instagram zodat je op de hoogte blijft. Mensen die vragen hebben of misschien wel tips; you know where to find me.

Als kind al gek van de landmacht…

Bronvermelding header-foto:
https://www.militairespectator.nl/thema/gastcolumn/herbewapen-het-korps-nationale-reserve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *