Fundrunner-app: fundraising was nog nooit zo makkelijk!

fundrunner-logo-text-v01

Iemand wees mij op het bestaan van een heuse fundraising app: FundRunner. Een gratis app waarmee je door middel van sport geld op kan halen voor goede doelen. Dat ligt natuurlijk precies in mijn straatje. Reden voor mij dus om hier dieper in te duiken. Ik heb de app geïnstalleerd op mijn iPhone en ben aan de gang gegaan.

De app is zeer vriendelijk in gebruik. Je dient je eerst te registreren. Dit kan via Facebook of door middel van je e-mail adres. Eenmaal geregistreerd kun je direct een nieuwe activiteit starten. De app ondersteunt verschillende soorten activiteiten, zoals hardlopen, wandelen, fietsen, schaatsen, skeeleren, rolstoelsporten, roeien, zeilen en zelfs  golfen. Ikzelf heb bij deze test gekozen voor een rondje hardlopen.

2015-03-05 17.41.10

Wanneer je hebt gekozen voor je activiteit, kun je vervolgens kiezen voor welk goede doel je geld op wilt halen. De keuze is hierin nog enigsinds beperkt, maar FundRunner geeft aan dat ze druk bezig zijn met het werven van nieuwe goede doelen, sponsors en gebruikers. Goede doelen (groot of klein) kunnen zich melden bij FundRunner om een eventuele samenwerking aan te gaan. Voor mijn testrondje heb ik gekozen om geld op te halen voor het Leger des Heils.

2015-03-05 17.41.25

Wanneer je hebt geselecteerd voor welk goede doel je wilt gaan sporten, zie je vervolgens een aantal sponsors. Per sponsor kun je zien welk bedrag ze ter beschikking stellen voor jouw sportieve prestaties. De ene sponsor geeft wat minder geld per kilometer, maar een hoger eindbedrag. Een andere sponsor geeft juist weer meer per kilometer maar een lager eindbedrag. Op deze manier kun je kiezen welke sponsor het gunstigste uitkomt bij jouw sportieve prestatie.

2015-03-05 17.41.39

Zelf heb ik me laten sponsoren door Zekur.nl. Achteraf stom, want als ik me door FundRunner had laten sponsoren had ik meer opgehaald. Ik was voornemens om een tempo-loop van 5km te gaan doen, daarom had ik voor Zekur.nl gekozen (meer per kilometer). Ik ben echter vergeten mijn warming-up en cooling down erbij op te tellen, waardoor het uiteindelijk een rondje is geworden van rond de 10km. Met Fundrunner als sponsor had ik dus meer geld op kunnen halen. Beginnersfoutje, zullen we maar zeggen. Voordat je de activiteit start zie je een overzicht van de door jouw gekozen opties. Wanneer je klaar bent om te gaan druk je op de knop ‘start activiteit’ en hobbelen maar.

2015-03-05 17.41.42

Eenmaal aan het lopen zie je een overzicht met een aantal tellers: je afstand, je tijd, het bedrag per KM, het maximale bedrag wat gedoneerd wordt en de opbrengst die je behaald hebt. Een en ander is allemaal zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De app geeft geen audio-feedback en dient dan ook niet gezien te worden als echte ondersteunende app voor je sport-activiteit. Of de app het ook doet naast een andere tracking-app zoals Runkeeper of Strava weet ik niet, dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik neem eigenlijk aan van wel maar zal dit nog eens uittesten.

2015-03-05 17.42.02

Wanneer je klaar bent met je activiteit kun je de app stoppen. Je krijgt dan een scherm te zien waarin je je prestatie kunt delen via social media. Het is erg belangrijk dat je je activiteit met minimaal 1 social media kanaal deelt want alleen daarmee verzilver je de opbrengst van je activiteit. je kunt de app koppelen aan Facebook en Twitter. Ik heb de app gekoppeld met beide.

2015-03-05 18.49.31

De app post dan op de door jouw geselecteerde social media het bericht van de door jou opgehaalde donatie. Je maakt hiermee meteen reclame voor de door jou geselecteerde sponsor, maar dat is ook een beetje het idee achter de app; doordat jij reclame maakt voor de sponsor stellen zij een bedrag beschikbaar voor het goede doel.

2015-03-05 18.49.58

That’s it. Makkelijker kan het bijna niet. Op zich is € 2,50 natuurlijk een relatief klein bedrag. De kracht van de app zit hem echter in de aantallen. Kun je nagaan als 10.000 mensen een rondje gaan lopen en daarmee € 2,50 ophalen; dat is bij elkaar toch goed voor maar liefst € 25.000,00! De sceptici onder ons zullen meteen gaan denken; komt dat geld wel écht 100% bij de goede doelen terecht? Dat was ook het eerste wat ik mezelf afvroeg. Leuk allemaal, maar wie garandeert mij dat het opgehaalde geld ook wel echt goed terecht komt? Wanneer je de app van FundRunner raadpleegt staat daar in de Q&A dat zij garanderen dat 100% van het het opgehaalde bedrag wordt overgemaakt naar het goede doel. Nog steeds waren mijn twijfels niet weggenomen, zodat ik contact heb opgezocht met de mensen achter Fundrunner; Addfunds. Addfunds is een klein adviesbureau voor goede  doelen, welke zich voornamelijk richt op de samenwerking tussen goede doelen en het bedrijfsleven. Zij vertellen het volgende:

‘Addfunds is een commercieel bedrijf, wij moeten ook onze boterham verdienen. Voor Fundrunner hebben we vanaf het begin bedacht dat al het geld dat de gebruikers ‘fundrunnen’ ook daadwerkelijk naar de goede doelen moet gaan. Hiervoor is stichting Goudpot Fundrunner uit ontstaan. Sponsoren die meedoen leggen een bedrag in de goudpot en betalen hier bovenop een fee aan Addfunds. Hierdoor kunnen we garanderen dat 100% van het geld dat sponsoren inzetten in de Goudpot van Fundrunner ook daadwerkelijk naar de goede doelen gaat.’

Ok. Met die uitleg neem ik genoegen. Ik vind het een briljant concept. Je hoeft niet telkens je familie en vrienden lastig te vallen met de  vraag of ze wat willen doneren voor jouw goede doel. Je kunt het nu gewoon eigenhandig doen. En daarnaast kun je er een dagelijkse bezigheid van maken; een rondje met de hond of een potje golf kan al direct geld waard zijn.

De bedoeling is dat de app alleen maar gaat groeien. Groeien in het gebruikersaantal, maar ook in het aantal sponsors en goede doelen wat er aan meewerkt. In de toekomst komen er zelfs voordelen voor gebruikers (bijvoorbeeld korting op producten) en challenges in de app, waardoor het gebruik van de app alleen maar interessanter wordt. Ik ben benieuwd. Ik blijf de app in ieder geval gebruiken. Het is een zeer kleine moeite en elke euro telt, zeg ik altijd maar.

Prijs app: gratis
Meer informatie: Fundrunner.nl
Downloaden voor iOS: klik hier
Downloaden voor Android: klik hier

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Eén reactie op “Fundrunner-app: fundraising was nog nooit zo makkelijk!”

  1. Miel in 't Zand avatar

    Mooie recensie! De app draait trouwens ook naast andere sportapps, geen probleem. Als voorzitter van 1 van de deelnemende goede doelen, namelijk stichting Topsport for Life, ben ik natuurlijk enorm blij met deze app! De concurrentie om donatie-euro’s is groot en de grote stichtingen zetten gemakkelijk grote budgetten voor campagnes in om donateurs te werven. Die budgetten hebben wij niet waardoor het voor ons heel moeilijk is om nieuwe donateurs te werven, maar met Fundrunner wordt het voor ons toch mogelijk om geld in te zamelen wat wij heel hard nodig hebben voor ons doel: het coachen van mensen die strijden tegen een levensbedreigende ziekte en het organiseren van onvergetelijke dagen zodat deze mensen even niet aan de ziekte hoeven te denken en veel positieve energie kunnen opdoen! Zie http://www.topsportforlife.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *