Feestdagen Wishlist

84ff5c4e3bb111e29b2022000a9f1561_7

De feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekend vooral veel gezelligheid en samenzijn met de familie en vrienden, en misschien wel wat minder sporten. Aan de andere kant; alle extra kilo’s die je hebt verworven van al dat heerlijke Sinterklaas-snoep en superdeluxe kerstdiners moeten er ook weer af. Ook zullen er de komende tijd  veel cadeau’s gegeven gaan worden. Zo zal menig duursporter zijn (hardloop)schoen mogen zetten voor de Goedheiligman, terwijl anderen een cadeautje onder de kerstboom zullen vinden.

Duursport heet niet voor niks duursport. Tijdritsturen, Garmin horloges, wetsuits; het kost allemaal gigantisch veel geld. Geen ideale geschenken dus voor op je verlanglijstje. De Sint en de kerstman hebben namelijk meer cadeautjes te kopen. Maar wat moet je dan vragen aan onze koddige bebaarde vrienden?

Geen paniek; hulp is onderweg! Speciaal voor de vrouwen die wat leuks willen kopen voor hun sportende man (of voor de man die wat leuks wil kopen voor zijn sportende vrouw…kan ook natuurlijk) maar uiteraard vooral voor Sint Nicolaas en de kerstman presenteer ik u: de official Feestdagen Wishlist. Een top 10 van leuke geschenken, geschikt voor elke portemonnee.

Print dit lijstje uit en doe hem in je schoen, of verstop hem tussen de boodschappenbriefjes van je vrouw (of man..dus..). Een aantal leuke cadeau’s, uiteraard allemaal duursport-gerelateerd. Ik hanteer de gemiddelde prijzen van het product. Een beetje goed vergelijkend onderzoek leert dat je nog wel eens ergens goedkoper uit bent, maar dat laat ik aan jullie vindingrijkheid over.

1. Compress Sport compressie sokken

Compressport compressie-sokken

We hebben allemaal wel eens sokken gehad voor kerst. Je draagt ze trouw, maar eigenlijk had je iets anders willen hebben. Er zijn echter sokken die we wél graag willen krijgen, namelijk Compress Sport compressie sokken. Terwijl de wielerwereld zich nog een beetje krampvastig vasthoud aan etiketten, hebben hardlopers en triathleten al de voordelen van deze sokken ontdekt. Zo zorgen deze sokken voor een effectievere veneuze bloedtoevoer van de voeten naar het hart. Dit verlaagt de opbouw van afvalstoffen in de benen aanzienlijk en dan met name tijdens langdurige inspanningen. De spieren profiteren op deze manier van verhoogde toevoer van zuurstof en dus van vertraagde of zelfs achterwege blijvende krampverschijnselen en blessures waardoor herstel al tijdens de inspanning mogelijk wordt en langere, effectievere trainingssessies met minder vermoeidheid en een sneller herstel binnen handbereik komen. Daarnaast geven deze sokken een gevoel van kracht, starheid en ondersteuning van spieren, zodat je optimaal kunt presteren tijdens de inspanning.

(Gemiddelde) prijs: € 45,00.
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

2. Boek: Wouter Duinisveld – De hartslag van een ander

Hartslag-van-een-ander

Iedereen heeft inmiddels al wel gehoord van het succesverhaal van Wouter Duinisveld; triatleet met een donorhart. Een virus verwoestte zijn hart, bijna een jaar leefde hij met een kunsthart, voordat een donor zijn leven redde. Nu doet hij mee aan Ironman triathlons. Afgelopen oktober is zijn biografie uitgekomen. Het ligt ook al op mijn nachtkastje. Hoewel ik het boek nog niet heb gelezen, kan het niet anders dan dat dit een page-turner is. Ideaal voor de koude wintermaanden, terwijl je  vrouw (of man dus nogmaals) Goede Tijden Slechte Tijden aan het kijken is.

Prijs: € 16,95.
Te koop via webwinkels of de boekenhandel.

3. Digitaal abonnement 220 triathlon

12991

We blijven nog even in de leessfeer. Er zijn hardloop-tijdschriften en fiets-tijdschriften. Zwem-tijdschriften zijn er (voor zover ik weet) niet. Er zijn echter ook tijdschriften die deze 3 disciplines combineren; namelijk triathlon-tijdschriften. Het beste triathlon-tijdschrift is in mijn ogen toch het Engelse 220 triathlon. Alles over hardlopen, fietsen, zwemmen en natuurlijk specifiek triathlons. Tips, tricks, gadgets, nieuwe producten, voeding, trainingsschema’s; alles kun je in dit kleurrijke tijdschrift vinden. Een abonnement op de papieren versie kost je vanuit Nederland al ruim € 80,00. Dat is net iets te veel van het goede. Gelukkig is er ook een digitale versie van het blad. Lekker lezen op je tablet terwijl het buiten gutst van de regen.

Prijs: € 34,99.
Te koop via de iTunes store of via buysubscriptions.com. 

4. Speedo zwembril

Speedo bril

In de koude maanden staat het open-water zwemmen op een laag pitje. Tenzij je op Bali woont, dan niet. Maar daar ga ik maar even niet van uit. De wintermaanden zijn dan ook een perfecte tijd om je zwemtechnieken bij te spijkeren in het zwembad. Een goede zwembril is dan een must. Topper in het segment is toch de Speedo Aquapulse Max Mirror IQfit. Een zwembril met een geweldige pasvorm en goed zicht. De gespiegelde glazen zorgen ervoor dat je er niet zo sullig uitziet en bovenal kun je de bril ook gebruiken voor als het buitenwater dusdanige temperaturen heeft bereikt en je dus weer je trainingsrondes in het open water gaat maken.

(Gemiddelde) prijs: € 30,00.
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

5. Stuurlint 

1410279292performance_white

Buiten is het koud, glad, nat en vies. Geen weer om er met de racefiets (of TT-fiets) op uit te gaan dus. Tenzij je een mountainbike hebt, hangt je trouwe ros dus netjes in de berging of schuur. Waarom zul je je fiets dan niet even extra verwennen en hem voorzien van een nieuw stuurlint? Stuurlint is te krijgen in diverse soorten, diktes en maten. Wel is mijn advies om voor microtex stuurlint te gaan; dit is namelijk goed schoon te houden en daarnaast houdt het prettig vast. Je komt dan al gauw uit bij stuurlint van het merk Fi: Zi’k, maar ook Lizard Skins maakt mooi stuurlint.

(Gemiddelde) prijs: € 20,00 / € 30,00 (afhankelijk van merk en type). 
Te koop via webwinkels of de (betere) fietszaak.

6. Startnummer-riem

Top-2xu-font-b-race-b-font-font-b-number-b-font-font-b-belt-b
Heb jij daar ook altijd zo’n hekel aan? Met veiligheidsspeldjes je mooie hardloopshirt doorboren om een startnummer te bevestigen? Dat is ook helemaal niet nodig. Je hebt namelijk speciale belts om je startnummer te bevestigen. Er zijn zelfs uitvoeringen waarbij je gels of drinken aan kunt bevestigen. Ideaal voor tijdens een triathlon of loop-evenement. Je shirt blijft gespaard van gaatjes en je komt vliegensvlug door de transitie-zone heen doordat je snel je startnummer kunt omdoen. Dit product is dan ook een must in de garderobe van elke triathleet of hardloper!

(Gemiddelde) prijs: € 5,00 / € 10,00 (afhankelijk van merk en type).
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

7. fietsverlichting
lezyne-femto-drive-pair
Een mooie vooravond; het is niet te koud, het is droog en je vrouw (of man..nogmaals) is RTL Boulevard aan het kijken. Je wilt een ritje maken op de racefiets om al dat televisie-geweld te ontvluchten maar het is al donker. Goede fietsverlichting is dan een must! Veiligheid staat boven alles en daarnaast is het handig als je zelf ook nog wat kunt zien. De getoonde fietslampjes zijn van lezyne (de Femto Drive Pair), maar je hebt fietsverlichting in alle soorten en maten. Zo heb ik enige tijd terug een review geschreven over de Cateye Rapid 3, maar deze bevind zich alweer in een wat hoger prijssegment.

(Gemiddelde) prijs: € 10,00 / € 25,00 (afhankelijk van merk en type).
Te koop via webwinkels of de (betere) fietszaak.

8. Hardloop-handschoenen.

1951431-p-MULTIVIEW

In januari staan de eerste halve marathons alweer gepland. Veel mensen zullen dus de winter door trainen om op tijd fit te zijn voor het komende hardloopseizoen. Dan is het wel prettig dat de snijdende kou je vingers er niet af vriezen. Een goed paar hardloop handschoenen is dan ook zeker geen overbodige luxe. Hardloop-handschoenen zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er zelfs handschoenen met speciale vingertoppen om je smartphone mee te bedienen (handig als je Strava op moet starten) of handschoenen met een apart sleutel-vakje (handig voor als je vrouw (of man…) niet open doet nadat je thuis komt van een lekkere run omdat zij (of hij) onder de douche staat).

(Gemiddelde) prijs: € 20,00 (afhankelijk van merk en type).
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

9. Foamroller

De foamroller is een soort van sportmassage. Door een foamroller te gebruiken zorg je voor een goed herstel van de spieren en voor de verwijdering van triggerpoints. Door te “rollen” verbeter je de flexibiliteit van je spieren en zal de kwaliteit van de spieren tevens toenemen. Ook kun je met een foamroller stijve en strakke spieren behandelen. Het gebruik van een foamroller werkt preventief tegen blessures en daarnaast krijgen je spieren een betere doorbloeding.  Foamrollers zijn er in allerlei soorten en maten maar de meest bekende zijn toch de Triggerpoint The Grid rollers. Deze rollen  zijn opgedeeld in verschillende rasters en vlakken en hebben daarom een variërende dichtheid.

(Gemiddelde) prijs: € 35,00 / € 40,00 (afhankelijk van merk en type).
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

10. Speedlaces

Naamloos

Niks is irritanter dan veters die constant los gaan of te strak zitten tijdens het hardlopen.  Dit probleem is echter makkelijk te verhelpen; namelijk met elastische veters (ook wel speedlaces). Al een vast begrip in de triathlon sport maar zeker ook handig voor alle hardlopers out there. Ook hier geldt weer: ze zijn te verkrijgen in alle soorten en maten.  Ze passen op elk merk hardloopschoen en ze zijn gemakkelijk te bevestigen. Je zult merken dat dit een ideale oplossing is voor losse veters en andere veter-gerelateerde perikelen. Voor de triathleten onder ons geldt dat ze met speedlaces (nog) sneller door de transitie heen komen.

(Gemiddelde) prijs: € 5,00 / 10,00 (afhankelijk van merk en type).
Te koop via webwinkels of de (betere) sportzaak.

Deze lijst is natuurlijk niet limitatief of zaligmakend. In de comments is genoeg ruimte voor andere suggesties. Help your fellow athlete met andere leuke tips.

Alvast fijne feestdagen gewenst. Ik hoop dat dit lijstje velen van pas zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *