Cool Challenge – Januari 2015

coolchallenge-logo-top-normal

Mijn eerste uitdaging  voor 2015 is een feit! De ice-bucket challenge heb ik aan mij voorbij laten gaan, maar de Cool Challenge is iets waar ik wel aan mee wil doen. Wat is de Cool Challenge precies?

De COOL Challenge is een onderzoek naar het effect van een dagelijkse koude douche op je gezondheid. Wanneer men erg gehecht is aan een lekkere warme douche, is de kans groot dat je profijt hebt van een koude douche. Want een warme douche is wel comfortabel, maar getrainde blootstelling aan de kou lijkt een gezonde werking te hebben op ons lichaam.

Mensen die regelmatig een koude douche nemen lijken daar veel voordeel van te hebben. Zo krijg je:

  • Betere weerstand
  • Betere doorbloeding
  • Betere stemming
  • Goed voor de huid
  • Meer energie

Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, Sportrusten en Quest willen weten of dat écht waar is. Dus dat gaan ze onderzoeken. Januari 2015 wordt dan ook de coolste maand van het jaar.

Op 1 januari 2015 beginnen 1000 vrijwilligers met de uitdaging om 30 dagen koud (af) te douchen.

Zij worden, door loting, verdeeld in 4 groepen:

– 250 vrijwilligers blijven gewoon warm douchen, zij vormen de controlegroep
– 250 vrijwilligers nemen dagelijks een koude douche van 30 seconden (eventueel na hun warme douche)
– 250 vrijwilligers nemen dagelijks een koude douche van 60 seconden (eventueel na hun warme douche)
– 250 vrijwilligers nemen dagelijks een koude douche van 90 seconden (eventueel na hun warme douche)​

Vóór de start van de studie en na afloop worden vrijwilligers gevraagd naar hun vitaliteit, energieniveau, productiviteit op het werk en ziekteverzuim. De resultaten van het onderzoek worden geanalyseerd door onderzoekers van het AMC en worden gepubliceerd in een medisch tijdschrift en in de Quest.

En dat natuurlijk niet alleen; ik ga een video-verslag maken van mijn koude ervaringen. Dat is het voordeel van een waterdichte GoPro, beschikbaar gesteld door mijn official mediapartner! Het filmpje wordt wel gekuist! Daarin moet ik jullie helaas teleurstellen.

Ook meedoen? Inschrijven kan via CoolChallenge.nl

Update 12-12-2014:

Inmiddels is bekend dat ik ben ingeloot om 60 seconden per dag koud te douchen! Dat komt heel goed uit voor mijn video-blog! 1 januari 2015 is de eerste dag. Stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *