Boekrecensie: Wouter Duinisveld – De hartslag van een ander

Hartslag-van-een-ander

 

Enige tijd geleden won ik via een twitter-actie het boek van Nederlands triathleet Wouter Duinisveld; ‘De hartslag van een ander’. Aan de ene kant was ik bang dat ik bevooroordeeld aan het boek zou beginnen, omdat ik een zwak heb voor de triathlon-sport. Aan de andere kant wilde ik juist meer te weten komen over hét verhaal achter Wouter Duinisveld. Natuurlijk wist ik dat hij een donorhart heeft, maar ik wist niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Vorige week had ik tijd om aan het boek te beginnen. Voordat ik het wist had ik hem echter al uit!

Herkenbaar:

Het klinkt zo herkenbaar; je bent kerngezond, je hebt nergens last van en opeens ben je ziek. Je hoort wel vaker van die verhalen. Ik wel tenminste. Soms dichterbij dan je hoopt. Het overkwam ook Wouter Duinisveld. Hij deed zelfs aan topsport voordat hij met zijn hartproblemen geconfronteerd werd. In het boek beschrijft hij heel goed en nauwkeurig hoe hij deze periode van zijn leven heeft ervaren. Op een gegeven moment kan je gewoon niet anders dan met hem meeleven.

De triathlons:

Nadat Wouter Duinisveld is herstelt van zijn transplantaties gaat hij zich toeleggen op de triathlon-sport. Ook hier is het voor mij weer herkenbaar om te lezen hoe hij zich voelt voor een wedstrijd en hoe zijn familie sceptisch is over zijn (extreme) plannen. Daar wil ik dan wel even bij zeggen dat ik gezond ben en mijzelf dus niet kan vergelijken met Wouter Duinisveld. Zo moet hij er constant op letten dat zijn hartslag onder een bepaald punt blijf, terwijl ik met hardlopen (zeker in een wedstrijd) zo op de 180 á 190 slagen per minuut zit.

Aanrader:

Zoals gezegd had ik het boek binnen enkele dagen uit. Het is goed geschreven waardoor je er makkelijk doorheen leest. Je wordt meegezogen in alles wat Wouter Duinisveld heeft meegemaakt. Helaas heb ik ook veel ervaringen met de medische wereld waardoor een hoop dingen die worden beschreven in het boek zo herkenbaar zijn. Van medische missers tot aan de manier waarop ze met patiënten omgaan in het buitenland. Ook voor mensen die deze ervaringen niet hebben is het echter leuk om te lezen, omdat je wordt meegenomen in de reis van harttransplantatie naar de Ironman in Frankfurt.

Mijn oordeel:

Het boek van Wouter Duinisveld, ‘De hartslag van een ander’ krijgt van mij 5 van de 5 punten. Een ander oordeel dan dit is simpelweg niet mogelijk.

Score 5

Informatie: 

Titel: De hartslag van een ander (van transplantatie naar triathlon)
Schrijver: Wouter  Duinisveld en Marcia Jansen
Soort boek: paperback
Uitgever: Lucht
Eerste druk: oktober 2014
Te koop via: Wouter Duinisveld en Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *