Valsspelers op de Amsterdam Marathon

37502_fullimage_Amsterdam Marathon_560x350

Zondag 19 oktober 2014 vindt de 39e editie van de TCS Amsterdam Marathon plaats. Een artikel op Nu.nl wekte mijn verbazing: een aantal deelnemers zouden een deel van het parcours afsnijden, waardoor ze minder dan 42.195 meter afleggen.

Nu vraag ik mij af: waarom zou je in godsnaam af willen snijden? Je doet mee omdat je een marathon wilt lopen. Dan vind ik dat je er ook volledig voor moet gaan. Wanneer je de volledige afstand niet hebt gelopen, heb je naar mijn idee ook geen marathon gelopen. Doe dan dus ook niet mee als je het te veel vind, toch?!

De cijfers liegen er niet om: in 2013 heeft 4,8% van het aantal deelnemers een tijdregistratie gemist. Deelnemers komen tijdens de marathon tien registratiematten tegen waar een chip wordt uitgelezen. De tussentijden worden geregistreerd en op internet gepubliceerd. Een deelnemer die afsnijdt mist vaak zo’n registratiemat, waardoor tussentijden ontbreken.

Wil je geschiedenis schrijven? Loop een marathon. Maar doe mij maar vooral jezelf nou een lol: speel niet vals. Dan maar een tandje langzamer.

Temperatuur

Overigens heeft de organisatie een bericht uit doen gaan in verband met de verwachte temperaturen. Er wordt zondag namelijk een temperatuur verwacht van 18 tot 20 graden. Mensen die in het verleden eerder problemen hebben gehad met warmte, lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan om hun doelstelling minimaal flink naar beneden bij te stellen door rustiger te lopen en heel goed te luisteren naar hun lichaam. In het uiterste geval moeten zij zelfs overwegen niet van start te gaan. Tevens roept de organisatie in zijn algemeenheid alle deelnemers op goed te luisteren naar lichaamssignalen en het desnoods tijdens de loop bijstellen van doelen.

Lees het hele artikel hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *