Over een paar weken is het zover: de marathon van Amsterdam. Op het moment van schrijven zit ik op de piek van mijn marathonschema. Dit weekend moet ik nog een lange duurloop en daarna kan het taperen voorzichtig gaan beginnen. Tot nu toe gaat de training meer dan voorspoedig. Het lopen gaat nog steeds elke week beter en ik voel me elke training sterker worden. Ook heb ik recentelijk PR’s gelopen op de 5 en op de 21.1 kilometer; teken dat het allemaal de goede kant op gaat. Ik heb er dan ook nog steeds vertrouwen in dat een tijd onder de 4 uur op de marathon mogelijk moet zijn. Tot zover niets te klagen dus.

Wel heb ik een (bijna irritante) vorm van smetvrees ontwikkeld. Omdat ik de laatste weken erg veel loop is er toch wel sprake van fysieke vermoeidheid. Mentaal gezien gaat het wel redelijk, maar ook op dat gebied speelt er wel het een en ander zoals jullie inmiddels wel weten. Ik ben wel fit maar voel me aan de andere kant ook kwetsbaar voor griep of een verkoudheid (of dat ook daadwerkelijk zo is zijn verschillende onderzoeken tegenstrijdig over). Feit is echter wel veel mensen om mij heen, zoals  vrienden en collega’s, juist nu verkouden worden. Op veel plaatsen waar ik kom wordt er gekucht en gesnotterd. Laat ik daar nou niet op zitten te wachten, want stel je voor dat ik juist nu ziek wordt…dat kan toch niet?! Of nog erger; zal je net zien dat ik nu nog een paar weken erdoorheen zwijn maar juist in de week van de marathon ziek wordt. Just my luck.

Dus aan alle zieke vrienden, familieleden en collega’s; als ik met een boog om je heen loop is dat niet persoonlijk. Als ik bovenmatig mijn handen was betekend dat niet dat ik vies van je ben (of eigenlijk wel een klein beetje, gheghe). Ik hou nog een paar weken mijn vingers gekruist en hoop dat ik tot en met de marathon gespaard blijf van dit soort ellende. Daarna vind ik het allemaal wel best (al word ik natuurlijk liever helemaal nooit ziek of verkouden).

Is dit herkenbaar voor jullie? Hoe gaan jullie hiermee om tijdens jullie trainingen? Indien jullie nog dikke tips voor mij hebben hoor ik die natuurlijk graag.

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

2 reacties op “Smetvrees”

 1. Jilles avatar
  Jilles

  Hoi Sebastiaan,
  Even een tip, misschien doe je het wel al: neem voldoende en liever meer vitamine C. Je lichaam heeft alles nodig om te herstellen. Dit gaat ten koste van je weerstand.
  Groet Jilles
  Zet m op! Je kunt het je bent er klaar voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *