Route Ironman Maastricht in foto’s

De route van de Ironman Maastricht, welke gepland staat op 2 augustus 2015, is voor een groot deel bekend. Aan de hand van de route-highlights heb ik een foto-collage opgesteld. Tevens heb ik voor het gemak de beschrijving van de website van de Ironman Maastricht erbij gezet en vertaald.

De route is ongeveer als volgt:

Zwem-route

Rivier de Maas
Het zwemgedeelte van deze Ironman is in rivier de Maas. De eerste helft zwem je stroom-opwaards. De Maas stroomt immers door heel Limburg heen; van Eijsden in het zuiden tot aan Mook in het noorden. De Maas is van grote invloed op het landschap en historie van de provincie Limburg.

De volledige zwemroute is bij benadering redelijk uit te stippelen via Garmin Connect. Aan de hand van de beschrijving zou deze als volgt moeten zijn:

Zwemparcours Ironman Maastricht

De Griend
De Griend zal dienen als start en transitie-zone van de Ironman Maastricht Limburg. De Griend is een stadspark naast rivier de Maas in het centrum van Maastricht. Het relatief nieuwe park is genoemd naar de oude naam van het Sint Anthonie eiland in Maastricht.

De Griend; start en transitie-zone

Sint Servaas brug
De triathleten zwemmen onder de historische Sint Servaas brug door. Dit is een boogbrug over de rivier de Maas uit de 13e eeuw, gemaakt van steen. De brug is gebouwd tussen het jaar 1280 en 1298 ter vervanging van de ingestorte Eerste Romeinse brug. Men gaat er in het algemeen van uit dat dit de oudste brug van Nederland is.

De Sint Servaas brug

Provinciehuis
Het keerpunt van de zwemroute is bij het Provinciehuis. De triathleten zwemmen onder het gebouw door, daar deze voor een gedeelte over het water heen is gebouwd.

Het provincie-huis; keerpunt

Fiets-route

Sittard-Geleen
Sitard-Geleen is stad nummer 1 als het gaat om innovatieve sport-ontwikkeling. Met meer dan 95.000 bewoners is Sittard-Geleen de tweede grootste stad van Zuid-Limburg.  Het 800 hectare grote Brightlands Chemlot Campus in Sittard-Geleen ontwikkeld zich tot een europees centrum voor bedrijven en onderzoekscentra werkzaam in de chemische industrie.

Limburg Sport zone
Halverwege de fietsroute passeeren de triathleten de Limburg Sport zone. Limburg Sportzone is het nummer 1 centrum voor professioneel en recreatief sporten in Limburg.  Het is de locatie voor verschillende nationale en regionale trainingscentra. Zo heeft Fortuna Sittard hier zijn stadion. Ook is hier het regionale triathlon trainingscentrum hier gevestigd.

10561734_754929631232904_6530345474841335276_n

Valkenburg
Vestigingsstad Valkenburg is niet alleen een belangrijke toeristenatractie in de regio, het biedt ook nog eens onderdak aan diverse internationale evenementen. Valkenburg is een stad met ongeveer 17.000 inwoners met vele bezienswaardigheden. De gemeentegrotten, de Romeinse catacomben, de Wilhelminatoren en natuurlijk thermae 2000; Valkenburg is écht een stad waar je geweest moet zijn.

Het plaatsje Valkenburg
De Cauberg (1,200 m, 5,8% gem.)
In Valkenburg heb je de Cauberg. De Cauberg is niets anders dan Neerlands fietsmonument. Dit punt van de route zal veel triathleten maken of kraken. Deze heuvel is een uitdaging voor vele fietsers van over de hele wereld. 5 wereldkampioenschappen, 2 etappes van de Tour de France en vele nationale en regionale races inclusief de Amstel Gold Race zijn hier gehouden.

Stijging: 141m
Lengte: 1,200m
Stijgingspercentage: gemiddeld 6%, maximale stijging 13%

De beruchte Cauberg
Geulemerberg
De Geulemerberg is 1 kilometer lang. De triathleten zullen over deze afstand 55 hoogtemeters maken. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,5%.


Bemelerberg
Een natuurgebied met prachtige uitzichten, mystieke bergformaties begroeid met mooie beplanting en bomen. Het is vaak het decor geweest voor fietswedstrijden zoals de jaarlijkse Amstel Gold Race en verschillende UCI wereldkampioenschappen wielrennen.

Stijging: 127m
Lengte: 900m
Stijgingspercentage: gemiddeld 5%, maximale stijging 13%

De Bemelerberg

Hardloop-parcours en finish 

Het hardloop-parcours (welke in 3 rondes zal worden gelopen) is voornamelijk plat (dat is prettig om te weten). De finish van deze Ironman zal in het historische stadscentrum van Maastricht zijn, op de Markt tegenover het Stadhuis.

Jekerdal
Het hardloop-parcours gaat richting de Sint Pietersheuvel en gaat dan door het prachtige Jekerdal.

Het Jekerdal

Stadscentrum en de Markt

Sporten en ‘shop till you drop’. Dat is Maastricht in een notendop. Maastricht staat bekend om zijn winkels met vele internationale merken. Winkelen en struinen in een prachtige omgeving langs de Sint Servaasbrug, de Markt en het Vrijthof; een unieke beleving. Dit stadscentrum zal tijdens de Ironman een belangrijke rol gaan spelen, vooral ook omdat de finish zich hier bevind.

De Markt; finish

Stadhuis

Het Stadhuis van Maastricht is al het thuis van de gemeente sinds  1662 en staat bekend om zijn fantastische ontwerp en inrichting. De burgermeester en wethouders hebben hun kantoor in dit historische gebouw. Dit is ook het gebouw waar de Ironman persconferentie gehouden zal worden.

Het Stadhuis op de Markt

Deze foto’s gezien hebbende kan ik niet anders concluderen dan dat het een prachtig evenement zal worden. Loodzwaar, maar prachtig. Stroomopwaarts zwemmen in de Maas en het heuvelachtige fietsparcours maken het tot een pittige Ironman, voor zover een Ironman op zichzelf al niet loodzwaar is. Maar goed; unieke prestaties hoor je ook niet cadeau te krijgen. Je mag er best wel wat voor doen.

(Bron: Ironman website)

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

2 reacties op “Route Ironman Maastricht in foto’s”

 1. Paul avatar

  Ik zag zojuist dat het parcours al online staat.

  Zie http://m.eu.ironman.com/triathlon/event … z3OMUsP9Ut

  180km fietsen met 800 hoogtemeters.

  Uitgetekend in afstandmeten.nl kom ik op 95km per ronde.
  Zie http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1484829

  1. Sebastiaan avatar
   Sebastiaan

   Dank voor je aanvulling Paul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *