Voor alles is een eerste keer. Zelfs wanneer je al 31 bent!

Zaterdagmiddag, 4 januari 2014. Zoals jullie wellicht weten is 2014 hét jaar van mijn grote fiets-avontuur: Cycling Holland.
Ik heb bijna alles al tot mijn beschikking om te kunnen fietsen; een goede racefiets, wielerkleding, een helm, fietsschoenen en zelfs een goede sportbril. Toch ontbreken er nog wat essentiele onderdelen: de juiste pedalen en de cleats (plaatjes) om in de pedalen te kunnen vastklikken. Deze worden gelukkig op korte termijn door partner Gustav Sports geleverd, toch moet ik nog even geduld hebben. Maar goed, terug naar de zaterdagmiddag.

Het was mooi fietsweer en dus des te frustrerender dat ik mijn aluminium ros nog niet kon bestijgen. Met gewone schoenen (mijn hardloopschoenen, om precies te zijn) los op SPD-pedalen; dat gaat natuurlijk niet werken. Dacht ik tenminste. Op aandringen van mijn vrouw heb ik uiteindelijk toch de stoute schoenen aangetrokken (en dan niet die schoenen waarmee ik kan ‘inklikken’). Een klein rondje moet inderdaad ook wel kunnen.

20140107-152450.jpg

Daar ging ik dan, in mijn outfit. De straat uit ging prima. Maar eenmaal op de grote weg was het toch ontzettend wennen. De manier waarop je zit, de veel te dunne bandjes, de snelheid die je met gemak bereikt…Ik vond het dan ook allemaal wel even spannend. Ook is het nog erg zoeken naar de juiste versnelling. Er stond een aardige wind. Door het lichte gewicht van mijn fiets ging ik door die wind alle kanten op. Direct schoot er een beeld door mijn hoofd van een jong dier wat net leert lopen of vliegen. Maar toen ik de controle eenmaal had..WAUW! Voor mijn idee vloog ik over het wegdek en al snel had ik het gevoel dat ik één was met mijn fiets. Ik kon dan ook wel uren doorgaan. Wel moest ik opletten dat mijn voeten niet van de pedalen schoten; ik zat immers niet ingeklikt. Voorzichtigheid was wel geboden dus. Ook wegens het ontbreken van degelijke verlichting kon ik het niet te laat maken. Ik heb dus een klein rondje gefietst om de fiets en de omstandigheden wat beter te leren kennen.


Beetje wiebelig, vind je niet?

Ik kan niet wachten om snel grotere ronden te maken. Ik hoop dat de pedalen en cleats gauw binnen zijn , zodat het echte werk dan kan beginnen. Dit voorproefje smaakte in ieder geval naar meer. Veel meer.

De statistieken:

Afstand: 26,35 km
Duur: 00:59:51
Tempo: 02:16 min/km
Gemiddelde snelheid: 26,41 km/u
Maximum snelheid: 41,04 km/u
Hoogte winst/verlies: 14 meter/14 meter
Gemiddelde hartslag: 165 bpm
Hoogste hartslag: 178 bpm

Official timing by:  

kish_logo

3 reacties op “Racefiets-ontmaagd!”

  1. […] kan het me nog goed herinneren; mijn blog over mijn eerste meters op de racefiets. ‘Racefiets-ontmaagd‘ schreef ik. Om even van dat metafoor gebruik te blijven maken: het ritje van 4 januari 2014 […]

  2. […] kan het me nog goed herinneren; mijn blog over mijn eerste meters op de racefiets. ‘Racefiets-ontmaagd‘ schreef ik. Om even van dat metafoor gebruik te blijven maken: het ritje van 4 januari 2014 […]

  3. […] Holland. Ik weet het nog als de dag van gister; op zaterdag 4 januari 2014, bijna een jaar terug, zat ik voor het eerst in mijn leven op een racefiets. Onwennig reed ik de eerste kilometers, heen en weer wiebelend op de dunne bandjes. Eenmaal de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *