Hardlopen: duursport of dure sport?

geld

Op 8 januari 2015 heeft het televisie-programma ‘ De Rekenkamer’ een uitzending gedaan over hardlopen. Zij stelden zich de vraag: wat kost hardlopen nou eigenlijk?

In het programma wordt verondersteld dat hardlopen gratis is. Maar is dat wel echt zo? Je hebt immers hardloopschoenen nodig, en geschikte kleding. Daarnaast doe je mee met evenementen en volg je klasjes, aldus het programma.

Uitgangspunt van het onderzoek is het goede voornemen van iemand om meer te gaan sporten. Er wordt gekozen voor hardlopen, omdat dit een laagdrempelige sport zou zijn. De Rekenkamer ging dit uitzoeken. Ik moest enigszins fronsen bij het bekend maken van de resultaten.

5KM = 60,00:

Een van de presentatoren, Ersin Kiris, wil bijvoorbeeld 5 kilometer gaan hardlopen. Om dit doel te bereiken gaat hij lessen volgen. Deze lessen zijn € 5,00 per keer. De trainer stelt dat Ersin ongeveer 10 lessen nodig heeft om 5 kilometer te kunnen hardlopen. Daarbij komt nog wat trainingsmateriaal, dus in totaal zou het dan € 60,00 kosten om 5 kilometer te gaan hardlopen. De trainer stelt nog even dat het volgen van lessen goed is voor de gezondheid.

Schoenen + gear = € 635,45:

Een andere presentator, Klaas van Kruistum, is naar All4Running in Alkmaar afgereisd om zich daar de juiste ‘gear’ aan te laten meten. Na een voetmeting wordt hem een paar schoenen geadviseerd van maar liefst € 174,95. Uitgaande van het feit dat de schoenen ongeveer 1500 kilometer meegaan, zou dit neerkomen op 12 cent per kilometer. Daarnaast moet hij nog goede kleding, een muts, handschoenen, bidons en een telefoonhouder voor op de arm. Het totaal bij de kassa: € 635,45. Alsof het niets is.

Evenementen:

Als je een beetje kunt hardlopen, wil je natuurlijk ook meedoen met evenementen, aldus het programma. Ook daar wordt een vlug rekensommetje gemaakt. Zo praat Sofie van den Enk met een van de presentatoren van de Zevenheuvelenloop (mooie loop overigens, ook eens aan meegedaan). Het inschrijfgeld van deze loop bedraagt € 15,00. Wil je een medaille kost dit € 1,75 extra en een t-shirt kost nog eens € 19,95. Bij elkaar ben je dan zo’n € 36,70 kwijt.

Evy:

Tot slot gaan ze er bij de Rekenkamer van uit dat iedereen de hardloop-app ‘hardlopen met Evy’ gaat gebruiken. De gratis functies volstaan niet; wil je optimaal gebruik kunnen maken van de app dien je een bedrag van € 3,95 te betalen. Pas dan leer je écht hardlopen, wordt er gesteld.

Opsomming aan het einde:

Aan het einde van het programma wordt er een optelsom gemaakt. Omdat ze bij de Rekenkamer (gelukkig) ook wel door hebben dat ze wel heel erg ruim aan het rekenen zijn, laten ze wat dingen weg. Ze gaan uit van de volgende kosten:

€ 174,95 voor goede hardloopschoenen.
€ 60,00 om 5 kilometer te leren lopen.
€ 3,95 voor het gebruik van de Evy-app.
€ 36,75 voor 1 wedstrijd.

Op basis van deze som kost hardlopen maar liefst € 275,24 per persoon per jaar. Ik vind dit zelf nog steeds aan de hele forse kant, en daarnaast nog eens kort door de bocht. Wil je namelijk goede hardloopschoenen hebben, hoef je naar mijn mening echt geen € 175,95 uit te geven. Een ouder model van het zelfde merk is vele tientjes goedkoper, en geeft precies hetzelfde comfort. Wel ben ik van mening dat je goede schoenen moet hebben; de rekening van een podoloog of fysiotherapeut is namelijk vele malen hoger. Ik ben blij dat de overige spullen (ter waarde van maar liefst € 460,50) worden weggelaten. Deze spullen heb je immers helemaal niet nodig wil je  gewoon lekker een dag in de week een rondje hobbelen. De lessen dan; het zou
€ 60,00 kosten om te leren 5 kilometer lang te hardlopen. Als je met gezond verstand gaat hardlopen en daarbij de afstanden opbouwt, zit je zo op een afstand van 5 kilometer zonder dat het je een euro gekost heeft. Om over de Evy-app maar te zwijgen.

Mijn conclusie: je kunt hardlopen zo duur maken als dat je zelf wilt. Maar de kosten die door de Rekenkamer worden geschetst zijn in mijn ogen erg overdreven en kunnen, geheel onterecht, een afschrikkende werking hebben op de mensen die hun goede voornemens voor het komende jaar waar willen maken.

De betreffende aflevering terugkijken? Dat kan hier.

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *