Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor het wereldkampioenschap triathlon op Hawaii, beter bekend als de Kona Ironman. Triathleten uit de hele wereld verzamelde zich op dit eiland om de strijd met zichzelf en de elementen aan te gaan.

2014_10_Ironman_Hawaii_Race_Day_136

De Duitser Sebastian Kienle won de wedstrijd. Hij was zeker niet de beste zwemmer (54:38), maar kwam keihard terug met fietsen (04:20:46) en liep ook een steady marathon (02:54:36). In totaal deed hij er 08:14:18 over om te finishen. De Amerikaan Ben Hoffman werd tweede en de Duitser Jan Frodeno werd derde.

De Ironman..wat is dat nou eigenlijk? Deze triathlon is ontstaan op het eiland Honelulu, Hawaii. In 1977 onstond er in een bar een discussie tussen marine-officier John Collins, zijn vrouw en enkele anderen. De discussier ging over de vraag welke atleten nu de beste conditie hadden: lopers of zwemmers of fietsers. Colllins wist te vertellen dat, volgens een artikel verschenen in Sports Illustrated Magazine, Eddy Merckx, de legendarische wielrenner uit België, de hoogst gemeten zuurstofopname had van alle atleten van de wereld. Dus waren renners misschien wel fitter dan alle andere atleten. Op dat moment hadden Collins en zijn vrouw Judy in 1974 en in 1975 al deelgenomen aan de triatlons georganiseerd door de San Diego Track Club en de Optimist Sports Fiesta Triathlon in Coronado (Californië) in 1975. Een aantal militairen in de bar waren ook vertrouwd met deze wedstrijden.

John-and-Judy-Collins-246x300

Daarom besloten ze om een wedstrijd te organiseren die alle langeafstandsraces van Honelulu combineerde, nl. de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), de Around Oahu Bike Race (185 km) – oorspronkelijk een twee dagen durend evenement – en de marathon van Honolulu (42,195 km). Collins berekende dat, door 3 mijl van het fietsparcours af te nemen en door tegen de klokrichting het eiland rond te rijden, het fietsgedeelte kon starten aan de aankomst van de zwemwedstrijd en kon eindigen aan de Aloha Tower, de traditionele start van de Honolulu Marathon. Wie deze drie wedstrijden op rij kon winnen, mocht zich terecht de Ironman (de man van staal) noemen.

De Ironman was geboren. Sindsdien wordt deze triathlon over de hele wereld georganiseerd. Naast deze monsterwedstrijd zijn er ook diverse andere afstanden.

Een overzicht:

Volledige triathlon (Ironman):

Zwemmen: 3,8 kilometer
Fietsen: 180 kilometer
Lopen: 42,195 kilometer (marathon-afstand)

Halve triathlon (Ironman 70.3):

Zwemmen: 2,5 kilometer
Fietsen: 90 kilometer
Lopen: 21,1 kilometer (halve marathon)

Olympische afstand triathlon:

Zwemmen: 1,5 kilometer
Fietsen: 40 kilometer
Lopen: 10 kilometer

Kwart triathlon:

Zwemmen: 1000 meter
Fietsen: 40 kilometer
Lopen: 10 kilometer

1/8e triathlon (sprint):

Zwemmen: 500 meter
Fietsen: 20 kilometer
Lopen: 5 kilometer

Hoe meer ik mij verdiep in triathlons, hoe meer geïntrigeerd ik er door raak. Afgelopen jaren heb ik veel zwem- en fietservaring opgedaan. Hardlopen deed ik al. Een logisch gevolg is dan ook dat ik deze disciplines ga combineren. Zo maak ik er geen geheim van dat ik ooit een Ironman 70.3 zou willen finishen. Deze afstand lijkt mij, gelet op mijn gezin en mijn werk, het hoogst haalbare. In 2015 zal ik, als het goed is, meedoen aan mijn eerste kwart triathlon.

Heb jij ooit meegedaan met een triathlon? Wat zijn je ambities? Vertel het mij in de comments.

Triathlon-Training-Plans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *