Cheque overhandigen aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Vrijdag 3 oktober 2014 was het zo ver: ik mocht de cheque overhandigen aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Een bijzonder moment; dit was immers hét doel van Cycling Holland. In totaal was er een bedrag opgehaald van maar liefst € 4.135,00. Een gigantisch bedrag!

Waar ik aanvankelijk het idee had om de cheque met de fiets te gaan brengen, ben ik nu toch maar met de auto gegaan. Ik had een drukke agenda en daarnaast is Shadowfax nog in revisie. Het reed lekker door naar Amsterdam. Er was geen enkele file, zelfs niet bij de Coentunnel. Ik was dan ook ruim op tijd bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Ik was zelfs iets te vroeg, waardoor ik even moest wachten in de aankomsthal van het ziekenhuis. Ik moet helaas vaker in dit ziekenhuis zijn, wegens omstandigheden die er hier niet toe doen. Toch is het raar om hier nu zo te zitten. Ik kom met een positieve boodschap in een ziekenhuis waar dagelijks mensen veel minder positieve berichten te horen krijgen. Dat zet je toch aan het denken.

Claudia Berenstein, officemanager van afdeling fondsenwerving, kwam mij ophalen. We liepen naar een kantoor ergens in de catacomben van het grote ziekenhuis. Daar wachtte de heer Henri van Luenen al op mij. Henri van Luenen is manager research bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Onder het genot van een kopje koffie en een lekker gebakje  vertelde ik alles over het afgelopen jaar: de trainingen, de sponsorwervingen, Cycling Zandvoort, de fietselfstedentocht, het uitvallen van Michael en natuurlijk de fietstocht zelf. Het lijkt allemaal weer zo lang geleden, maar het is pas een (ruime) maand terug dat ik vanuit Groningen op de fiets richting Limburg ging. Andersom vertelde Henri van Luenen mij wat er allemaal met het opgehaalde geld ging gebeuren. Dit vond ik erg interessant om te weten, vooral ook omdat dichtbij veel te maken heb met deze vreselijke ziekte.

Zo werd er uitgebreid verteld over onderzoek naar DNA. Kanker is een lichaamseigen ziekte die zijn oorsprong vind in het DNA. Wanneer we te weten komen hoe deze ongewenste DNA-mutaties precies ontstaan kan er ook gekeken worden hoe deze mutaties gerepareerd of misschien zelfs voorkomen kunnen worden. Ook werd er verteld over de verschillende soorten behandelingen, zoals chemotherapie op maat en immunotherapie. De uitleg van Henri van Luenen was goed te begrijpen, al is de materie ingewikkeld en soms ook ‘ver van mijn bed’. Als je realistisch bent weet je het natuurlijk al, maar het is toch even schrikken als je hoort dat het niet de verwachting is dat er binnen nu en de komende 50 jaar volwaardig medicijn komt tegen kanker. Omdat kanker een lichaamseigen ziekte is en mensen steeds ouder worden zal er (voorlopig) altijd kanker blijven bestaan. Wel zijn de artsen al heel ver op weg om van (soorten van) kanker een chronische ziekte te maken, waar mensen niet meer aan hoeven te overlijden.

Super interessant was het om te horen welke gadgets er allemaal zijn ontwikkeld voor de chirurgen in de OK. Zo is er een scalpel ontwikkeld die met het puntje van het mes het eiwit-gehalte (structuur) kan meten van het weefsel waar op dat moment in gesneden wordt. Tumorweefsel is op het oog vaak niet te onderscheiden van gezond weefsel. Wel hebben tumoren een afwijkende eiwitsamenstelling. Door middel van de scalpel weet de chirurg dus waar het tumorweefsel zich precies bevind en welke gedeeltes er dus weggesneden moeten worden. Hoe vernuftig is dat?! Een andere gadget waar Henri van Luenen over vertelde is de ‘TomTom voor in de OK’. Op basis van diverse scans wordt er een route gemaakt naar de locatie waar de tumor zich bevind in het lichaam. Via computers weet de chirurg precies waar de tumor zich bevind. Dit is zeer gewenst omdat een longholte er op een scan veel overzichtelijker uitziet dan wanneer je fysiek in de longholte kijkt wanneer de patiënt op de operatietafel ligt.

Het door Cycling Holland opgehaalde geld is goed terecht gekomen. Natuurlijk voel je je klein en nietig wanneer je een bedrag van € 4.135,00 overhandigd, terwijl je daarvoor hebt gehoord dat een onderzoek in de miljoenen loopt. Maar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is oprecht blij met elke donatie, groot of klein. Juist alles bij elkaar zorgt ervoor dat verder onderzoek mogelijk wordt gemaakt. Ik vond het dan ook een grote eer om mij voor dit fantastische ziekenhuis in te mogen zetten. Ik hoop oprecht dat ik mee mag maken dat meer en meer mensen beter worden gemaakt en dat de vreselijke ziekte kanker voor veel mensen een stukje minder vreselijk zal worden.

Middels deze weg wil ik dan ook nogmaals iedereen bedanken die ook maar een rol heeft gespeeld bij Cycling Holland: partners, sponsors, donateurs, familie, vrienden; deze cheque is ook namens jullie! Dank jullie wel.

2014-10-03 11.09.25

3 reacties op “Cheque overhandigen aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis”

  1. Johan horn avatar
    Johan horn

    Mooi dat er mensen zijn die een prestatie neer willen zetten voor het goede doel .. Je vader is trots op je ..wederom chapeau ..als het uit komt nemen we er een goede borrel op …

  2. […] vrijdag 3 oktober 2014 heb ik de cheque overhandigd aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Dit was het goede doel welke gekoppeld was […]

  3. […] de rillingen toch even bij mij over de rug. Toch ben ik nog steeds blij dat er met Cycling Holland een hoop geld is opgehaald voor het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ik hoop dat nog vele mensen dit zullen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *