Ice-bucket challenge

Sinds afgelopen zomer kunnen we er niet meer omheen: de Ice-Bucket Challenge.
Doel van deze challenge is om óf een emmer met ijswater over je heen te gooien, óf een donatie te doen aan stichting ALS.

Deelnemers voor de Ice-Bucket Challenge worden door iemand “genomineerd” om binnen 24 of 48 uur een filmpje van zichzelf op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen waarin ze een emmer met ijskoud water over zichzelf heen gieten en vervolgens drie nieuwe mensen uitdagen met dit fenomeen mee te doen. Volgens de officiële uitleg dien je, wanneer je de uitdaging niet aangaat of dit niet binnen 24 uur voor elkaar krijgt, 100 dollar te doneren aan de stichting ALS. Veel mensen deden (gelukkig) beiden.

De oorsprong van de Ice-Bucket Challenge is niet geheel duidelijk. Het lijkt erop dat dit internet-fenomeen is begonnen in Amerika. Inmiddels hebben vele internationale beroemdheden meegedaan, zoals onder andere George W. Bush, Bill Gates, Gordon Ramsey, Cristiano Ronaldo, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg. Charlie Sheen gooide het (letterlijk en figuurlijk) op een andere boeg: hij gooide 10.000 dollar aan contanten over zich heen met de mededeling dat hij dit bedrag zou doneren aan Stichting ALS. In Amerika alleen al is er in de maand augustus een bedrag van 79.9 miljoen dollar (!) opgehaald.

Ook veel bekende Nederlanders hebben inmiddels meegedaan, zoals Giel Beelen, Edwin Evers, het hele elftal van Ajax en vele andere topsporters hebben inmiddels een emmer met ijskoud water over zich heen laten gooien. De Stichting ALS Nederland telde in de maand augustus 2014 14.000 donaties, waar er normaal 200 donaties gemiddeld per maand worden gedaan.

De Ice-Bucket Challenge heeft vele voor- én tegenstanders. de één vind het een goed initiatief, vooral omdat het bewustzijn oproept voor deze verschrikkelijke ziekte. Als je kijkt hoeveel donaties er inmiddels zijn gedaan kun je niet anders zeggen dat de Ice-Bucket Challenge zeker tot een gewenst resultaat heeft geleid. Aan de andere kant zijn er veel mensen die vinden dat het zijn doel voorbij streeft. Veel mensen doen niet mee om bewustzijn voor ALS te creeëren, maar meer om zelf in de picture te staan. Het moet steeds gekker: mensen die naakt een emmer water over zich heen laten gooien tot aan mensen die een blushelikopter het ijskoude water over zich heen laten storten. Dat dit laatste niet altijd goed gaat bewijst een nieuwsbericht van vanmorgen: een man uit het Spaanse Empuriabrava wilde water vanaf 7 meter hoog vanuit een blusvliegtuig over zich heen laten storten. Hij verloor hierbij het bewustzijn en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De Ice-Bucket Challenge. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Punt is en blijft dat de ziekte ALS alle aandacht heeft die het verdiend. Er zijn miljoenen euro’s opgehaald  voor de stichting ALS. Dat is gewoon geweldig. Ik denk wel dat de hype over zijn hoogtepunt heen is. Het feit dat mensen gevaarlijke fratsen gaan uithalen om zo in de belangstelling te komen bewijst dit maar. Nu maar hopen dat mensen, zodra deze internet-hype voorbij is, stichting ALS ook weten te vinden.

Dit vond ik persoonlijk de leukste en meest originele Ice-Bucket Challenge:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *