Gam ze ja’avor

Ik begin dit blog met een kort verhaaltje over de legende van Koning Salomo:

Een van de ministers van de koning stond bekend om zijn hoge eigendunk. Om deze minister een lesje te leren stuurde de koning hem op een missie welke ogenschijnlijk onmogelijk zou moeten zijn. De minister moest namelijk op zoek naar een ring welke een vrolijk man droevig zou maken maar tegelijkertijd ook een droevig man zou moeten opvrolijken. Koning Salomo wilde deze ring dragen op Soekot (oogstfeest). De minister kreeg 6 maanden de tijd om op zoek te gaan naar deze ring.

Na 6 maanden, op de laatste dag, kwam de betreffende minister bij een oude koopman in een van de armste wijken van Jeruzalem. Daar vond hij een simpele gouden ring met daarin een inscriptie. Dit was precies de ring waar koning Salomo naar op zoek was.

De minister kwam terug bij koning Salomo en presenteerde hem de ring. Koning Salomo had dit niet verwacht en nam dan ook verbaast de ring in ontvangst. Hoewel eerst nog een beetje lacherig verdween zijn grijns snel van zijn gezicht toen hij de inscriptie in de ring las: ‘Gam ze ja’avor‘: “ook dit zal overgaan”.


Terug naar het hier en nu. De corona-crisis vergt het uiterste van ons allemaal. Wat begon in Wuhan en derhalve een ‘ver-van-onze-bed-show’ leek, heeft de hele wereld en dus ook Nederland al meer dan 8 maanden in haar greep. Bij veel ondernemers staat het water aan de lippen. De overheid komt met beperkende maatregelen wat het dagelijks leven er absoluut niet leuker op maakt. Even leek het in de zomer weer een beetje de goede kant op te gaan, maar inmiddels kunnen we wel stellen dat een tweede golf meer feit dan fictie is. We zijn het zat met zijn allen. Maar aan de andere kant denk ik ook dat het einde nog lang niet in zicht is.

Als duursporter heb ik het vermogen ontwikkeld om gedurende lange tijd om te kunnen gaan met zware omstandigheden en tegenslagen. ‘Comfortabel voelen met het oncomfortabel voelen’ zeg ik dan ook vaak. De inscriptie in de ring van koning Salomo is als een soort mantra voor mij geworden. Gaat alles goed en voorspoedig probeer ik daar zo lang mogelijk van te genieten omdat ik ook weet dat het zomaar weer anders kan zijn. Zit alles tegen en voel ik me klote dan weet ik dat er uiteindelijk betere tijden aankomen. Dit werkt voor mij niet alleen met (duur)sport maar ook in het echte leven. De mensen die mij kennen (of mijn eerdere blogs hebben gelezen) weten waar ik op doel.

In tijden van wanhoop is het soms erg moeilijk om positief te blijven. Mensen gaan op zoek naar antwoorden op vragen. Vragen waar wellicht nog geen antwoorden op zijn. Hoewel ik te allen tijde mensen wil aanmoedigen om kritisch te zijn en zelf na te denken, heb ik ook mijn vraagtekens bij sommige complottheorieën. Wanhoop kan een hoop doen met de mensheid, maar vraag jezelf bij elke keuze die je maakt af wat het bijdraagt aan het grote geheel. ‘Sebastiaan, jij hebt makkelijk lullen; ik als horeca-ondernemer kan bijna mijn tent sluiten!‘, hoor ik mensen al denken (of misschien zelfs zeggen). En dat begrijp ik volkomen. Toch ben ik van mening dat positieve gedachten en goeie ideeën om toch inkomen te genereren je verder zullen helpen dan met je kont in de krib te gaan. Weet dat er altijd mensen in je omgeving zijn die bereid zijn je te helpen. Hulp is er altijd, als je er maar om vraagt.

Met lede ogen zie ik dagelijks de berichten in mijn Facebook- of Instagramfeed. Berichten waarin Willem Engel op een voetstuk wordt gezet, het huidige beleid neer wordt gehaald, mensen met mondkapjes worden uitgemaakt voor gekkies. Mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, terwijl het in tijden als deze juist belangrijk is dat we naast elkaar blijven staan. Daarom wil ik via deze weg iedereen herinneren aan de inscriptie in de ring van koning Salomo; ook dit zal overgaan….

Wees dapper. Wees verstandig. Wees kritisch. Maar vooral: wees lief voor elkaar. En blijf gezond!

– Sebastiaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *