Fietselfstedentocht 2014: een voorbeschouwing

Het is vandaag zondag, 1e Pinksterdag. Morgen is het zover; mijn allereerste
fietselfstedentocht. Ik heb al eens gezegd dat ik graag een Elfstedenkruisje aan mijn collectie medailles zou willen toevoegen. Daar ik niet kan schaatsen en het klimaat dusdanig is dat er voorlopig ook geen schaatselfstedentocht gaat komen, is dit de second best thing. Aanvankelijk zou ik samen met William en Michael dit avontuur gaan beleven,  maar helaas is Michael verhinderd om mee te gaan. William en ik zijn dus jammer genoeg met zijn tweeën. Ik zal mijn uiterste best doen om de
Cycling Holland honneurs hoog te houden tijdens de tocht.

Waar we tijdens Cycling Zandvoort een heuse camper tot onze beschikking hadden, hebben we voor de fietselfstedentocht een caravan mee; dit zal onze uitvalbasis zijn. William gaat vanmiddag al naar Bolsward om de caravan op een stadscamping te stallen, een paar honderd meter verwijderd van de start. Hij kan dan ook ter plaatse alvast de start verkennen, zodat we morgenochtend vroeg niet voor ongewenste
verrassingen komen te staan.  Daar ik vanavond als MC C-BAZ nog moet optreden op een dance-event, zal ik mij vannacht pas richting Bolsward begeven. Ik hoop om uiterlijk half 2 vannacht in Bolsward te zijn. Dan meteen het bedje in, want morgen om 06:50 worden we aan de start verwacht van de Friese fietselfstedentocht 2014.

De weersvoorspellingen voor morgen zijn wisselend. Volgens de laatste berichten blijft het overdag droog en zal het warm zijn. Vies warm. Pas s’avonds melden zich deregen- en onweersbuien. Ik hoop dat deze voorspellingen uitkomen, want op
regenbuien op de 235 kilometer lange route zit niemand te wachten. Dat is voor de fietsers niet leuk, maar voor het publiek al helemaal niet.

Een kleine impressie van vorig jaar (gevonden op youtube, geen eigen beelden!), waar het wel regende:

Naast dat het droog zal zijn, hoop ik ook de heer Idsinga tegen te komen. Deze man zie ik als een ware held en inspiratiebron voor velen. Wiebe Idsinga heeft zich in 2012 onsterfelijk gemaakt door de Fietselfstedentocht hoe dan ook uit te willen
rijden. Zelfs als bijna duidelijk was dat hij de eindtijd niet meer zou halen en dus geen medaille zou krijgen wilde hij koste wat het kost doorfietsen. Bekijk hier een reportage van ‘ Omrop Fryslan’ :

Ook in 2013 was de beste heer erbij. Deze keer finishte hij, zonder dat de
bezemwagen hem van de weg af moest halen:

De spullen zijn gepakt. De caravan is geladen. De bikes zijn geprepareerd. Zojuist nog even een lekkere pasta gegeten. We zijn er klaar voor. Ik zal mijn uiterste best doen om jullie via Facebook en Twitter op de hoogte te houden. Mensen die weten hoe en daar ook de toegang toe hebben kunnen ook live mijn locatie volgen via de daarvoor bestemde App (find my friends, iPhone). Tot slot is de fietstocht ook te
volgen via een live verslag van Omroep Friesland op de radio en televisie en ook op Omroplive.nl. Kijk hier voor de officiële trailer:

We starten dus om 06:50. De tocht is 235 kilometer lang. Rekening houdende met de drukte en de stempelposten hopen we zo rond de klok van 15:00 aan te komen bij de finish in Bolsward.

Gisteren, zaterdag 7 juni, hebben we nog even een niet al te lange ronde gereden om alvast de spieren een klein beetje los te fietsen. Het was de eerste keer op de fiets sinds Cycling Zandvoort; wegens drukte was het me niet eerder gelukt om weer op de fiets te stappen. Het ging op zich wel goed, we hebben een mooi gemiddelde kunnen rijden. Mijn knie hield het goed, hier had ik sinds Cycling Zandvoort wat last van. Dit is gelukkig (zo goed als) over. Wel had ik wat meer last van mijn rug dan me lief was. Ik hoop hier dan ook tijdens de Fietselfstedentocht niet teveel last van te hebben. We gaan het meemaken. Zoals ze in Friesland zeggen; it giet oan!!!!

De statistieken van mijn ronde 7 juni 2014:

Afstand: 83,36 km
Duur: 02:57:14
Tempo: 02:08 min/km
Gemiddelde snelheid: 28,20 km/u
Maximum snelheid: 43,10 km/u
Hoogte winst/verlies: 73 meter/73 meter
Gemiddelde hartslag: 156 bpm
Hoogste hartslag: 178 bpm

Official timing by:

kish_logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *