Napoleon Route

Den Helder; veel mensen noemen het ’t einde van de wereld. Persoonlijk vind ik het meer het begin van de wereld. Je hebt er alles wat je je maar wilt wensen, zeker als je van wandelen houdt. Strand, duinen, bos, prachtige polders, en dat alles binnen beloopbare afstand. Na een bezoek van Napoleon in 1811 aan Den Helder (toen nog het dorp Helder aan Het Nieuwe Diep) had hij het doel om hier de belangrijkste marinehaven te maken in het noorden van het Franse Keizerrijk: Gibraltar van het noorden.

Tot zover een stukje geschiedenis. Ik woon nu al een geruime tijd in deze mooie stad en mag mij dan ook Nieuwedieper noemen. Of nog beter: die Helderse Durfsporter (met baard) zoals ik wel eens in de media genoemd wordt. Toch zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds dingen voor mij om te ontdekken. Zo is Den Helder een aantal wandelroutes rijk. Een van deze wandelroutes is de Napoleon-Route. Een wandeling van zo’n 11 kilometer die je voert langs een aantal forten en bunkers, waarbij je je even in de voetsporen van Napoleon waant. Samen met Edith leek het mij leuk om deze wandeling eens te maken. Ideaal tijdverdrijf voor op een zonnige zondag; zeker in deze tijden van corona.

De route begint nabij de parkeerplaats van Hotel Den Helder. De wandeling begint meteen al leuk; je loopt over een dijkje (de Liniedijk) alwaar je een ‘Kabel Ausführungs Punkt’ uit de Tweede Wereldoorlog ziet staan. Halverwege het dijkje kom je ook nog eens een Remise tegen; een ondergrondse bomvrije opslagplaats. Aan de andere kant van het dijkje bevindt zich het Timorpark. Dit park ken ik nog goed; ik heb hier 2018 maar liefst 100 kilometer weggewandeld. Weer even verder loop je langs de restanten van een scherfvrij onderkomen voor (onder)officieren en het befaamde Fort Erfprins.

Naast bunkers en forten is er ook nog prachtige natuur. Zo heb je natuurlijk de Helderse Zeedijk met daarachter het Marsdiep. Met heel erg veel mazzel spot je een zeehond in het water, maar ook kun je je hier vergapen aan grote schepen, vele vogels en misschien zelfs wel een onderzeeër. Een ander bekend Helders bouwwerk is natuurlijk de Lange Jaap; de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. Je zal het maar in je stad hebben staan!

Helaas zijn de terrassen op dit moment dicht, maar normaliter kun je je ten hoogte van Fort Kijkduin even tegoed doen aan een natje en een droogje. Nu werd het voor ons een warme chocolademelk en een cappuccino to go. De wandeling ging voort over een voormalig galgenveld (macaber maar helaas niets meer van te zien…) en het Huisduiner Poldertje, waar nu tientallen ganzen zich verschansten (pun intended).

Laatste hoogtepunt van de wandeling is Fort Dirksz Admiraal. Dit fort dateert uit 1811 en is gebruikt tijdens de 80-jarige oorlog, de Eerste Wereldoorlog én de Tweede Wereldoorlog. Grote koepels waar luchtverdedigingswapens op hebben gestaan zijn stille getuigen van een duistere tijd. Lopend over de liniedijk terug naar het startpunt van de wandeling kom je nog enkele Duitse bunkers tegen. Den Helder heeft in tijden van oorlog wat te verduren gehad….

De Napoleon-Route; een leuke wandeling die ik zeker kan aanbevelen om eens te doen! Ik ga deze route ook gauw eens hardlopen; het is qua afstand een prima rondje door een variërende omgeving en heeft zelfs nog wat leuke klimmetjes. Sowieso is het aan te raden om eens wat vaker je eigen woonplaats te verkennen in de vorm van een micro-avontuur. Dit kan natuurlijk te voet, maar ook op de fiets of misschien zelfs met de kayak of kano….wees eens creatief en zoek het avontuur op!

De Napoleon-route als begeleide wandeling samen met mij doen? Dat kan natuurlijk ook!

De statistieken:

Afstand: 12,11 km
Duur: 02:25:53
Bewogen duur: 02:14:56
Tempo: 12:03/km
Bewogen tempo: 11:08/km
Gemiddelde snelheid: 5,0 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 5,4 km/u
Maximum snelheid: 8,8 km/u
Hoogte winst/verlies: 90m/102m
Gemiddelde hartslag: 99 bpm
Hoogste hartslag: 126 bpm

#StravaProveIt:

Foto’s:

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Hou je ook van wandelen en hiking? Wordt dan lid van de officiële Hiking in Nederland Facebook-groep.