Avontuur van een Uur

Wanneer je een epic avontuur wilt beleven moet je hier vaak wel wat tijd voor uit trekken. Kijk naar bijvoorbeeld Cycling Holland; de voorbereidingen alleen al namen maanden in beslag en dan waren er ook nog eens meerdere mensen mee bezig. Menigeen heeft hier helemaal de tijd niet voor, laat staan zin. We zijn allemaal druk met ons gezin en met werk. Toch beleef je een avontuur al sneller dan je denkt en je hoeft hier niet eens ver voor van huis…en dat wil ik jullie graag laten zien.

Een uur. Het lijkt niks. Wat kun je nou doen in een uur? Het avondeten voorbereiden? Een paar hoofdstukken lezen van een boek? Een aflevering van je favoriete serie kijken op Netflix? Nou, in een uur kun je veel meer dan je denkt. Ik ben namelijk van mening dat je in een uur tijd vanuit je werk kan genieten van prachtige natuur en op tijd weer thuis kan zijn voor het eten!  Wat heb je nodig? Helemaal niets! Een vervoersmiddel (een fiets verdiend de voorkeur, lekker in de buitenlucht) en goede wandelschoenen zijn voldoende! Misschien een foto-toestel, maar vergeet vooral niet om met eigen ogen (en oren) te genieten.

17:00

Het is 17:00. Ik heb de hele dag op kantoor gezeten en hard gewerkt. Ik ben ietwat duf van het hele dag naar een beeldscherm staren en het werken met cijfers en getallen. Het is tijd om de werkdag achter mij te laten. Ik sluit het kantoor af en loop naar mijn fiets die buiten staat geparkeerd. Tijd om er op uit te gaan. Ik kijk er naar uit om even lekker buiten te zijn. Gewoon even niks. De verse geur van het bos en en de duinen opsnuiven. Ik had van te voren al een beetje gekeken waar ik heen wilde  gaan. Dat is wel aan te raden, want een uur is te kort om ook nog eens naar een mooi plekje te moeten gaan zoeken. Dit kan het beste van te voren al een beetje worden uitgezocht.

17:10

Het fietsritje naar het bos was even lekker verfrissend. Ik heb toch de hele dag achter een bureau gezeten dus het was lekker om het bloed weer door het lijf te voelen stromen. De zon stond nog hoog aan de hemel zodat het nog goed warm was. Na een kleine 10 minuten te hebben gefietst kom ik al aan op de plaats van bestemming: een plaatselijk bos aan de rand van de duinen. Ondanks het feit het vlak buiten de stad ligt, waan je je meteen in een hele andere wereld. Bos, duinen, strand; alles ligt hier op loopafstand van elkaar verwijderd. Ik parkeer mijn fiets en begin aan mijn rondje wandelen.

17:25

Het klinkt cliché, maar het is heerlijk om even helemaal afgezonderd te zijn van de buitenwereld. Het enige wat je hoort is het ruisen van de wind door het bladerdek en de vogels die fluiten. Vooropgesteld: ik ben een echte endurance-junkie. Het kan me niet extreem genoeg wat dat betreft. Dat betekend echter niet dat ik ook heel erg kan genieten van dit soort wandelingen. De boog kan niet altijd gespannen zijn, zeg maar.

17:40

Het mooie van het door mij uitgekozen gebied is dat het bestaat uit 2 delen; het bos en de duinen. Zo zie ik het landschap binnen 10 minuten lopen veranderen van loof- en naaldbomen naar uitgestrekte duinen met helmgras, prachtige heuvels en zand. Tijdens deze wandeling kan je best nog wel wat hoogtemeters maken, zodat je een mooi uitzicht krijgt over het gebied waar het bos en de duinen elkaar ontmoeten…

17:50

Na een heerlijke wandeling ben ik weer terug bij mijn fiets. In totaal heeft de wandeling dus nog geen 40 minuten geduurd. In deze 40 minuten heb ik door het bos én de duinen gelopen en ben ik vrijwel niemand tegen gekomen. Een heerlijke manier om de drukte van de werkdag even van je af te laten glijden…Nu op naar huis, om een hapje te gaan eten.

18:00

Ook de fietsrit naar huis duurt zo’n 10 minuten. Gelukkig koelt het al langzaam af en waait er ook een klein briesje, zodat de rit lekker verfrissend is. Als ik thuis voor de deur sta, wijst mijn horloge precies 18:00 aan. Dit avontuur duurde dus exact 1 uur, terwijl ik voor mijn gevoel veel langer ben weggeweest. Om te laten zien dat het allemaal bij elkaar daadwerkelijk een uur heeft gekost (en ik me daarbij niet uit de naad heb gefietst en gelopen), heb ik hieronder mijn Strava-statistieken van dit mini-avontuur geplaatst.

Zo zie je maar; tijd is geen excuus. In een uurtje tijd kun je meer doen dan je denkt. Woon je midden in de stad? Ga naar een park of beleef een ‘urban adventure’. Ik daag jullie allemaal uit om het eens te proberen. Deel je verhaal met hashtag – Avontuur van een Uur (#AvontuurvaneenUur) en laat me weten wat je er van vond.

De statistieken:

De heenrit:

Afstand: 2,65km
Duur: 00:10:02
Bewogen duur: 00:09:19
Gemiddelde snelheid: 15,8 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 17,00 km/u
Maximum snelheid: 24,1 km/u

De wandeling:

Afstand: 3,14km
Duur: 00:36:54
Bewogen duur: 00:36:41
Gemiddelde snelheid: 5,1 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 5,1 km/u
Maximum snelheid: 7,1 km/u

De terugrit:

Afstand: 3,36km
Duur: 00:09:07
Bewogen duur: 00:08:37
Gemiddelde snelheid: 22,1 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 23,4 km/u
Maximum snelheid: 28,00 km/u

Totale duur: 00:56:03

#StravaProveIt: 

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Hou je ook van wandelen en hiking? Wordt dan lid van de officiële Hiking in Nederland Facebook-groep.