Vertical K

1 kilometer hardlopen. Een uitdaging die al lang op mijn wensenlijstje stond. Iets wat me in (het platte) Noord-Holland nooit gelukt was. Hee, maar wacht even….1 kilometer….dat stelt toch niet zoveel voor? Oh, wacht….ik zal iets duidelijker zijn. 1 kilometer aan hoogtemeters. In 1 run. Een verticale kilometer dus. Insane toch? In 2017 heb ik meegedaan met de Red Bull 400 in Oostenrijk. Toen maakte ik ongeveer 140 hoogtemeters, in 400 meter. Daar moest ik nu dus ruimschoots overheen. Speciaal voor deze uitdaging ben naar de Wilhelminaberg in Landgraaf gegaan, waar zich de hoogste trap van Nederland bevindt.  

Het was een warme tropische dag. Voor het eerst sinds tijden was het kwik gestegen tot 30 graden Celsius. De trap op de Wilhelminaberg lag er rustig bij. Er waren wat mensen die gretig gebruik maakte van de uitdagende helling tijdens het sporten en af en toe was er een wandelaar die de heuvel wilde bedwingen. Iets wat ik maar liefst 13x achtereenvolgend moest doen om zo tot 1000 hoogtemeters te komen.

Ik kon me geen enkele voorstelling maken van de tijd die het me zou kosten om deze uitdaging te volbrengen. Van te voren had ik dit ingeschat op een uurtje, maar al gauw bleek deze voorspelling ernstig naïef. Zo kwam ik er na de eerste beklimming achter dat het zo’n 7 minuten duurde om naar boven én weer naar beneden te gaan. 13 keer binnen een uur was dus schier onmogelijk. De trap op was zwaar, maar tijdens het afdalen van de trap kon ik elke keer wat herstellen. Daarnaast stond er bovenop de Wilhelminaberg een licht briesje, zodat ik wat ik kon afkoelen.

Na een uur zat ik over de 500 meter. Het lukte me om het tempo redelijk gelijk te houden, voor zover je over een tempo kan spreken. Edith stond onderaan de trappen en kon me zo elke keer voorzien van een nieuw flesje water. Het zweet gutste immers van mijn lijf af met deze tropische temperaturen. Af en toe raakte ik in een kort gesprek met een voorbijganger, iets wat een welkome afwisseling was. Verder was het namelijk best saai; het was een kwestie van verstand op 0 en gaan.

Nadat er bijna 2 uur was verstreken ging ik voor de 13e keer naar boven. Bijna op de top gaf mijn Garmin aan dat ik op 1.000 hoogtemeters zat. Mission accomplished. 1 verticale kilometer; gaaf om eens gedaan te hebben.

De statistieken:

Afstand: 6,37 km
Duur: 2:00:50
Bewogen duur: 1:48:59
Tempo: 18:58/km
Bewogen tempo: 17:06/km
Gemiddelde snelheid: 3,2 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 3,5 km/u
Maximale snelheid: 10,3 km/u
Hoogte winst/verlies: 1.002m/907m
Gemiddelde hartslag: 152 bpm
Hoogste hartslag: 175 bpm

#StravaProveIt: