Vooroeverloop

De Vooroeverloop is een relatief jong evenement wat dit jaar voor de 5e keer wordt georganiseerd. Ik heb hem nooit eerder gelopen omdat de timing van het evenement nooit heel goed uitkwam. Ik had vaak al wat anders zodat het niet in mijn agenda paste. Vriend Daan is vaak voorfietser tijdens dit evenement dus via hem weet ik van het bestaan af.

Het leek me wel altijd een leuke loop. De finish was altijd bij het karakteristieke kasteel Radboud, iets wat ze vanaf dit jaar helaas hebben veranderd. Daarnaast loopt het parcours voor een groot deel langs het IJsselmeer zodat je in een prachtige omgeving loopt. Dit jaar leek het zowel voor mij als voor broer Stefan een mooie wedstrijd als training in aanloop van de marathon van Amsterdam, welke we op 15 oktober 2017 op de agenda hebben staan.

Het verslag:

Het beloofde een mooie dag te worden met een warm zonnetje en niet te veel wind. Ik vertrok op tijd richting Medemblik omdat de startnummers voor de race opgehaald moesten worden. Daar zou ik ook mijn broertje treffen. Ik kwam op tijd ter plaatse maar helaas was het niet heel duidelijk aangegeven waar er geparkeerd moest worden. Dit zorgde ervoor dat ik weer een stuk terug moest rijden waardoor ik toch later op de plaats van bestemming was dan ik had gewild.

Eenmaal geparkeerd liepen we naar het Nederlands Stoommachinemuseum langs de dijk, alwaar de startnummers en de chip opgehaald moesten worden. Hier stond een enorme rij met deelnemers. Al gauw werd duidelijk dat de start om 10:00 niet gehaald zou gaan worden. De organisatie had dit gelukkig ook door zodat de start met een kwartiertje werd uitgesteld. Nadat we onze startnummers hadden gehaald en de chip hadden aangebracht was er nog tijd voor een korte sanitaire stop om daarna nog even snel een beetje warm te lopen. Onze neefjes waren er ook; zij deden mee met de kidsrun. Gezamenlijk hebben we onze warming-up gedaan om vervolgens richting start te gaan. De race stond op het punt te beginnen.

Het startvak was erg klein en daardoor heel erg vol. De 10 en de 21.1 kilometer gingen gezamenlijk van start. We probeerden nog een beetje vooraan te komen maar dit was bijna niet te doen. Stefan worstelde zich nog een paar meter naar voren maar ik vond het wel prima. Het startschot klonk en iedereen was op weg. Ik zocht gauw een plekje aan de linkerkant van het startersveld en kon zo een aantal mensen inhalen en mijn eigen tempo zoeken. Stefan was er al direct vandoor maar ik had niet de illusie dat ik hem bij kon houden. Ik had als doel om een tijd onder de 1:50:00 neer te zetten. Dit zou betekenen dat ik een tempo moest lopen van 5:10 de kilometer. na de eerste kilometer kwam ik door op een tijd van rond de 4:30. Dit was natuurlijk iets te snel en dit kon ik nooit vol gaan houden op deze manier dacht ik; even wat gas terug dus. Ik vond al heel snel 2 andere lopers die mijn tempo liepen. Ze liepen naast elkaar waardoor ik er mooi achter kon hangen. Ik had mijn cadans gevonden en het lopen ging eigenlijk wel heel erg lekker. Ik kwam elke kilometer door op een tempo onder de 5:00 per kilometer. Ik begon een beetje te rekenen en dacht dat als ik dit in ieder geval tot de 11 kilometer kan volhouden, ik voor het tweede deel van de race wat marge heb om eventueel wat aan tempo in te boeten. Als ik dan bijvoorbeeld zou afzakken naar een tempo van 5:20 de kilometer was een tijd van onder de 1:50:00 nog steeds een haalbare zaak.

Al gauw liep het parcours richting de dijk, alwaar we uitzicht hadden over het IJsselmeer. Nadeel was wel dat deze dijk erg smal en onverhard was. Kijkende naar het gehele parcours was deze eigenlijk voor meer dan de helft onverhard wat het bijna tot een trialrun maakte op sommige plaatsen. Ondanks dit ‘ongemak’ kon ik genieten van het lopen en had ik het niet zwaar. Er stonden helaas weinig toeschouwers langs het parcours. Wel werd iedereen enthousiast aangemoedigd door de estafettelopers, die op bepaalde plekken stonden te wachten totdat ze het stokje over konden nemen van hun teamgenoten. Voordat ik het wist zat ik ruim over de helft en kon ik de kilometers al gaan aftellen. Vrijwel elke kilometer liep ik redelijk gemakkelijk onder de 5:00, zodat mijn gehoopte eindtijd van onder de 1:50:00 bijna wel gegarandeerd was.

Het was inmiddels wel echt warm geworden; ik was blij dat ik voor een singlet had gekozen in plaats van een t-shirt. Met nog een paar kilometer te gaan liep het zweet ik m’n ogen. Nog een klein stukje, dacht ik. Ik kon het laatste stuk met daar de finish al zien. Ik hoefde alleen nog even de dijk omhoog te lopen en daar een heen-en-weertje te doen om de laatste 200 meter vol te maken. Ik had zelfs nog energie voor een eindsprintje. Bij het keerpunt voor de finish stond Daan die me aanmoedigde en ook mijn broertje en vader stonden bij de finish. In een geweldige eindtijd van 1:41:59 zat mijn race erop. Bij de finish kreeg ik mijn medaille om en een flesje AA-Drink. Stefan was gefinished in een tijd van 1:32 wat ook een bizar goed resultaat is. Beiden zijn natuurlijk gigantisch blij met ons resultaat. Ikzelf heb maar liefst 12 minuten van mijn PR afgeschaafd en voor mijn gevoel wordt ik alleen nog maar sterker en sterker. Deze loop geeft zeker vertrouwen richting de marathon van Amsterdam. De laatste weken waren pittig met in elk weekend wel een evenement. Nu nog een paar weken de volle focus op de marathon met een aantal lange duurtrainingen op het programma en dan op 15 oktober knallen.

Tot slot over de loop zelf: ik heb de Vooroeverloop ervaren als een gezellig en laagdrempelig evenement. Het is niet zo massaal en de vrijwilligers zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Natuurlijk zijn er ook wat verbeterpunten: zo moet het ophalen van de startnummers naar mijn idee anders en het evenement (en de parkeerplaatsen) hadden ook iets beter aangegeven kunnen worden. Het parcours is mooi maar omdat er veel onverharde stukken inzitten is het geen standaard  parcours voor mensen met een PR-ambitie (ironisch dan ook dat ik juist hier mijn PR loop). Al met al is dit wel een loop die ik iedereen wil aanraden. De Vooroeverloop moet je zeker een keer gedaan hebben. Complimenten dan ook aan de organisatie.

De statistieken:

Afstand: 20,9 km (21.1 km gecorrigeerd)
Duur: 1:41:58 (1:41:59 officiële uitslag)
Bewogen duur: 1:41:58
Tempo: 4:50/km
Bewogen tempo: 4:50/km
Gemiddelde snelheid: 12,4 km/u
Gemiddelde bewegingsnelheid: 12,4 km/u
Maximum snelheid: 17,4 km/u
Hoogte winst/verlies: 23m/18m
Gemiddelde cadans: 157 spm
Hoogste cadans: 224 spm
Gemiddelde hartslag: 175 bpm
Hoogste hartslag: 191 bpm

Official timing by:

#StravaProveIt:

Foto’s:

Foto’s genomen door Rosalie Molenaar, Mike Bakker en Willem Zwier

Video’s:


Vond je dit verslag leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit verslag via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.