Zwemvierdaagse 2016

Zwem2

Wellicht niet het meest spectaculaire avontuur wat ik ooit beleefd heb, maar daarom zeker niet minder nuttig.

Zwemmen is vaak een ondergeschoven kindje tijdens mijn trainingen. De hardloopschoenen of de fiets zijn zo gepakt, maar naar het zwembad gaan doe ik helaas te weinig. De zwemvierdaagse was dan ook een mooie stok achter de deur om weer even wat meters in het water te maken. Ik ben elke dag een kilometer gaan zwemmen, wat neerkomt op 40 baantjes van 25 meter. Je kon om 07:00 s’ochtends al terecht, zodat ik elke dag vóórdat ik naar mijn werk ging kon zwemmen.

De eerste dag was nog erg in komen, vooral wat betreft de voorbereidingen. Zo kwam ik er in het zwembad pas achter dat ik een essentieel onderdeel was vergeten: de handdoek. De zwemvierdaagse vond plaats in het buitenbad en het weer was erg grauw en regenachtig. Nu wordt je toch nat met zwemmen dus het weer mocht de pret niet drukken. Het bad was opgedeeld in verschillende banen en er lagen, ondanks de vroegte, toch al wat mensen in het water. Baan 1 was met 1 persoon het meest rustig, dus daar ben ik er ingesprongen. Het water was zeer behaaglijk, tegen warm aan. Direct begon ik aan mijn 40 baantjes. Het ging op zich wel lekker; het zwom in het begin lekker door. Er kwamen echter steeds meer mensen bij waardoor ik ook wat meer in het verkeer kwam te zitten. Men liet de snellere zwemmers echter netjes voor zodat ik niet al te veel werd opgehouden. Na een krappe 19 minuten zat het er al weer op en kon ik mij, na mijn eerste stempel te hebben gehaald, gaan omkleden. Ik heb mezelf even snel een beetje droog gelopen waarna ik huiswaarts ben gegaan. De dame bij de kassa was enigszins verbaast dat ik alweer zo snel buiten stond en checkte nog even of ik inderdaad 1 kilometer had gezwommen. Nadat ik dit bevestigde werd haar verbazing alleen nog maar groter. Dit zegt denk ik niet eens zoveel over mijn snelheid, die is naar mijn idee namelijk niet zo spectaculair. Het is meer dat er het recreatieve gehalte van de Zwemvierdaagse aan de wat hoge kant is.

Toen ik de tweede dag wakker werd zag ik direct dat het weer vele malen beter was dan bij dag 1. De donkere wolken hadden vandaag plaats gemaakt voor een blauwe lucht en een waterig zonnetje. Ik was weer op tijd in het zwembad maar net als gister lagen er toch al weer een aantal mensen in het water. Ditmaal had ik baan 2, waar het op dat moment het meest rustig was. Na mij kwamen er echter nog een aantal mensen die ook allemaal voor baan 2 kozen. Er zaten een aantal zeer snelle zwemmers tussen zodat het tempo hoger lag als bij dag 1. Ook zaten er nog een aantal schoolslag-zwemmers tussen zodat je af en toe toch iets in moest houden. Al met al heb ik er iets sneller over gedaan dan bij de eerste dag. Mij benieuwen of ik deze stijgende lijn door kan zetten naar dag 3 en 4. Wel merk ik dat mijn spieren weer erg moeten wennen aan het zwemmen. Zo voel ik al aardig mijn schouders en nek. Deze keer was ik mijn handdoek niet vergeten, zodat ik na een snelle douche weer richting huis kon gaan.

De derde dag had weinig bijzonderheden. Ik was weer vroeg in het zwembad en ook vandaag had ik weinig verkeer in mijn baan; baan 1. Ik had het gevoel dat ik sneller zwom dan de dag ervoor, maar dit bleek achteraf niet zo te zijn. Wel was ik ietsje sneller dan dag 1.

De zwemvierdaagse eindigt zoals hij begon; het weer was op de vierde dag net zo slecht (zo niet slechter) als op de eerste dag. Ik was vroeg bij het zwembad, waar ik constateerde dat sommige banen zelfs nog leeg waren. Ik dook weer in mijn vertrouwde baan 1. Ditmaal werd ik amper gehinderd door andere zwemmers. Halverwege mijn sessie sprongen er een paar mensen bij; mensen welke ik de eerdere dagen ook al voorbij had zien komen en waarvan het tempo gelijk aan die van mij of soms zelfs hoger lag. Na een krappe 19 minuten zat het er alweer op en kon ik mijn laatste stempel gaan halen. Ook kreeg ik een kleine medaille, voor bij de collectie. Omdat het de laatste dag was werd er nog even een groepsfoto van iedereen die op dat moment in het water lag gemaakt, waarna ik naar huis ging. Mijn dag kon beginnen.

Ik heb 4 kilometer gezwommen, verdeeld over 4 dagen. Mijn tempo lag elke dag nagenoeg gelijk. Wanneer ik de zwemtijden bij elkaar optel heb ik er totaal 1 uur, 16 minuten en 9 seconden over gedaan. Niet heel onverdienstelijk. Toch stelt het eigenlijk niet zo veel voor. Met een Ironman moet je 3,9 kilometer zwemmen; ik bedoel maar. Dat neemt niet weg dat ik tevreden en voldaan ben. Ik vond het leuk om het zwemmen weer een beetje op te pakken. Ik kijk er zelfs naar uit om het open water weer een keer op te zoeken. De zwemvierdaagse; het klinkt suf, maar dat hoeft het zeker niet te zijn.

Statistieken dag 1:

Afstand: 1,00 km (40 banen á 25m)
Duur:  20:01 min
Bewogen duur: 19:09 min
Gemiddeld tempo: 1:55/100m
Gemiddelde snelheid: 31,3 100m/uur
Totaal aantal slagen: 478
Gemiddeld aantal slagen: 12,0/baan
Gemiddelde slagsnelheid: 25 slagen/min
SWOLF: 41

Statistieken dag 2:

Afstand: 1,00 km (40 banen á 25m)
Duur: 19:19 min
Bewogen duur: 18:57 min
Gemiddeld tempo: 1:54/100m
Gemiddelde snelheid: 31,6 100m/uur
Totaal aantal slagen: 493
Gemiddeld aantal slagen: 12,3/baan
Gemiddelde slagsnelheid: 26 slagen/min
SWOLF: 41

Statistieken dag 3:

Afstand: 1,00 km (40 banen á 25m)
Duur: 22:16 min
Bewogen duur: 19:08 min
Gemiddeld tempo: 1:55/100m
Gemiddelde snelheid: 31,4 100m/uur
Totaal aantal slagen: 522
Gemiddeld aantal slagen: 13/baan
Gemiddelde slagsnelheid: 27 slagen/min
SWOLF: 42

Statistieken dag 4:

Afstand: 1,00 km (40 banen á 25m)
Duur: 19:41 min
Bewogen duur: 18:55 min
Gemiddeld tempo: 1:54/100m
Gemiddelde snelheid: 31,7 100m/uur
Totaal aantal slagen: 527
Gemiddeld aantal slagen: 13/baan
Gemiddelde slagsnelheid: 28 slagen/min
SWOLF: 42

Official timing by:

Foto’s:

De Zwemvierdaagse diende als training voor Challenge The Half 2016.
Challenge The Half 2016 wordt mogelijk gemaakt door:

Vond je dit verslag leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit verslag via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.