Freediven; je hebt er wellicht wel eens wat over gehoord. Wat is freediven nou precies? Samengevat komt het er op neer dat het bij freediven de bedoeling is dat je op 1 ademteug zo lang mogelijk onder water blijft. Bekende internationale namen uit de freedive-wereld zijn Alexey Molchanov, Guillaume Nery en Stig Pryds. In Nederland hebben we Jeanine Grasmeijer, die een wereldrecord en een wereldkampioenschap op haar naam heeft gehad. Deze freedivers komen tot ongekende dieptes en verbreken records na records.
Gelijk schrikt dit ook meteen af. Mensen denken dat je alleen maar heel diep moet gaan duiken en dat het niet voor iedereen is weggelegd; hierdoor wordt freediven vaak gezien als gevaarlijk. Maar het tegendeel is waar, iets wat ik jullie met deze special graag wil laten zien. Allemaal wel leuk en aardig, die beroemde freedivers en recordhouders, maar ik kan me daar totaal niet mee identificeren. Zij laten prestaties zien die slechts voor een handjevol mensen zijn weggelegd. Maar dit betekend niet dat freediven niet leuk is. Daar ben ik tenminste heilig van overtuigd.
Op zoek naar een sport die me een bepaalde mindfulness kan bieden, ben ik in aanraking gekomen met freediven. Betoverd door prachtige beelden op Red Bull TV keek ik naar freedivers die in heldere oceanen bijna serene avonturen beleefden. Ik ga de uitdaging aan om ook te leren freediven. Ik heb nog nooit van mijn leven gesnorkeld of dieper dan 1 meter onder water gezwommen. Overtuigd dat iedereen kan leren freediven, zelfs ik, neem ik jullie graag mee op reis naar de wondere wereld die freediving heet.
Duikkeuring
Voordat je begint aan je freedive-avontuur is het belangrijk dat je je eerst medisch laat keuren. Natuurlijk wil je dat je geen onnodig risico loopt door te gaan freediven terwijl het lichamelijk misschien helemaal niet verantwoord is. Daarnaast is het gewoon een verplicht onderdeel; de duikschool die jou een freedive-cursus gaat aanbieden wilt zien dat je fit bent om te gaan freediven.
Het vinden van een keuringsarts lijkt makkelijk, maar vond ik in praktijk toch even wat moeilijker dan ik dacht. Reden hiervoor is het woordje ‘freediving’. Dit schrikt de sommige keuringsartsen toch een beetje af omdat ze geen ervaring hebben met deze sport en dus ook niet zo goed weten of ze wel in staat zijn een goede keuring af te geven. Na goed zoeken en rondbellen kwam ik via de website mijnduikerarts.nl uiteindelijk terecht bij een keuringsarts bij mij in de buurt, die het wel aandurfde om mij een keuring af te geven. Zo gezegd, zo gedaan.
De keuring zelf nam bij mij zo’n anderhalf uur in beslag. Tijdens de keuring liep ik samen met de keuringsarts een vragenformulier door, waarbij gecontroleerd wordt hoe mijn medische conditie is. Nu sport ik zeer regelmatig en heb ik recentelijk nog een volledige triathlon gedaan dus ik ging er eigenlijk wel vanuit dat alles in orde zou zijn. Dit was ook wel zo, maar toch kwamen er wat punten naar boven welke ik even goed in de gaten moest houden. Zo ben ik iets te zwaar (maar dokter, het is ‘off-season’), en is mijn zicht niet meer wat het geweest is. Tevens heb ik een ‘sliding hernia’; een middenrifsbreuk. Dit wist ik al en hier slik ik medicijnen voor; ik heb er niet zoveel last van. Maar het is toch wel iets om met freediven in de gaten te houden, omdat dit mogelijk voor ongemakken kan zorgen wanneer ik me diep onder water bevind. Meest schokkend was misschien wel de spirometrie, ofwel blaastest. Hieruit kwam naar voren dat ik een longleeftijd heb van 54 jaar. Die had ik niet zien aankomen, zeker omdat ik nog nooit gerookt heb. Wel lijkt het erop dat ik een allergie onder de leden heb; iets om even serieus naar te kijken.
Na de uitgebreide keuring werd ik door de keuringsarts goedgekeurd en kreeg ik het keuringsrapport mee met daarop de door mij zo verlangde woorden: ‘fit for freediving’. My freedive-adventure can continue!
Materiaal
–
AIDA, PADI of SSI?
Om op een verantwoorde manier te freediven dien je een opleiding te volgen. Dit zijn vaak korte cursussen waarin je alles geleerd wordt om veilig en met veel plezier bezig te zijn met deze sport. Er zijn in Nederland een drietal erkende opleidingen bekend, te weten AIDA, PADI en SSI. Welke van deze drie is nu het beste om mee in zee te gaan (no pun intended)?
De opleiding
–
Gecertificeerd, en nu?
–
Deze special is mogelijk gemaakt door: < uw naam hier >
Voor deze freedive-special ben ik op zoek naar partners. Kun jij iets voor mij betekenen op het gebied van freediving en ben je bereid mee te werken om deze prachtige sport populairder te maken in Nederland? Neem dan contact met me op.