Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Fit Rabbit bio sport drink

Rode bietensap. Er is veel over gezegd en geschreven. Ik ga geen lezing over voeding geven, maar samengevat komt het er op neer dat de stof nitraat voor verbeterde resultaten kan zorgen voor (duur)sporters. Sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis heeft hier in een blog op zijn website het volgende over geschreven (and I quote):

“Je lichaam gebruikt bij energieprocessen zuurstof. Inname van nitraat  (bietensap) leidt tot een verhoogde concentratie van nitriet en stikstofmonoxide in het lichaam (bloed). Als gevolg hiervan kunnen spieren efficiënter contraheren en extraheren zoals dat zo mooi heet. Kortom; spieren kunnen optimaler samentrekken met een verminderde hoeveelheid energie na inname van nitraat. Het vergroten van de hoeveelheid nitraat zou het verbruik van zuurstof bij inspanning verlagen. Nadat nitraat is omgezet in nitriet, verspreid het zich door het lichaam. Het wordt vervolgens omgezet in stikstofmonoxide (NO). Dit gaat ‘vanzelf’ door de zuren uit je maag en spijsverteringskanaal. Het nitriet verlaagt de bloeddruk in je lichaam vervolgens. De daling gebeurt meestal na een uur.

Dit heeft geleid tot 3 aantoonbare resultaten:

  1. Het gebruik van rode bietensap (onder bepaalde voorwaarden!*) leidt tot een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag dan bij dezelfde inspanning zonder gebruik van rode bietensap
  2. In een nagebootste tijdrit is aangetoond dat gebruik van bietensap (onder bepaalde voorwaarden!*) leidt tot betere prestaties
  3. Duursporters kunnen hun uithoudingsvermogen tot 16% verhogen”

Tot zover de theorie. Er is een product op de markt: Fitrabbit Bio Sport Drink (N=O Booster). Deze drink bestaat voor een groot deel uit geconcentreerd rode bietensap en zou dus een perfect voedingssupplement zijn voor (duur)sporters. Reden voor mij om dit product eens uitvoerig te gaan proberen.

De verpakking:

2016-02-29 13.18.35

Fitrabbit Bio Sport drink zit in een hersluitbare verpakking, voorzien van een draaidop. Doordat het niet in een flesje of een pakje zit is het makkelijk mee te nemen tijdens het sporten. Ook het feit dat de verpakking hersluitbaar is maakt het een makkelijk product om mee te nemen tijdens het sporten.

In een pakje zit 85ml Fitrabbit Bio Sport drink.

Ingrediënten:

2016-02-29 13.18.52

In een pakje Fitrabbit Bio Sport drink zitten de volgende ingrediënten:

95% geconcentreerd rode bieten sap, citroensapconcentraat, 0,05% guarana-extract, anti-oxidanten, ascorbinezuur (plantaardig).

De voedingswaarden per portie van 85ml zijn als volgt:

Energiewaarde: 402,50 KJ / 94,62 Kcal
Eiwitten: 2,51g
Koolhydraten: 20,00g
Waarvan suikers: 19,55g
Vet: 0,01g
Waarvan verzadigde vetten: <0,01g
Vezels: 0,17g
Natrium: <0,09g

Smaak en uiterlijk:

2016-02-29 13.19.56

Fitrabbit Bio Sport Drink bestaat uit een knalrode vloeistof. Het is echt een soort sap, zeker geen gel.

De smaak is, zacht gezegd, vies. Ik heb het heel vaak geprobeerd, maar ik heb er zelf absoluut niet aan kunnen wennen. Over smaak valt natuurlijk te twisten, reden waarom ik het ook aan anderen heb laten proeven. Helaas was er niemand die het lekker vond.

Als ik de smaak moet beschrijven proef je eerst een zoetige smaak. De eerste slok is dan ook niet meteen vies. Maar direct daarna proef je de typische rode bieten smaak; bitter/hartig.

Ondanks dat Fitrabbit Bio Sport Drink dus niet bepaald lekker is, schijnt het beter te smaken dan andere drinks op basis van rode bieten, zoals Sponser en Beet-it. Nu heb ik deze nog niet kunnen proeven dus kan ik daar helaas geen uitspraken over doen.

Tijdens het gebruik:

In de sport is smaak ondergeschikt aan werking. Zo ook met voedingssupplementen. Iets kan vies zijn, als het maar werkt. Met goed  vertrouwen begon ik dan ook aan een kuur Fitrabbit Bio Sport Drink.

De basisregel is om een pakje Fitrabbit Bio Sport Drink zo’n 1 a 2 uur voor het sporten te nuttigen. Maar in aanloop van bijvoorbeeld een wedstrijd of belangrijke sportieve gebeurtenis wordt aanbevelogen om gedurende 2 weken 1 pakje Fitrabbit Bio Sport Drink per dag te nemen, bij voorkeur in de ochtend. Let wel: geadviseerd wordt om de drink met een tijdsbestek van maximaal 3 weken te nemen met tussenpozen van minimaal 1 week.

Ik heb de Fitrabbit Bio Sport Drink kuur genomen in aanloop van de kwart triathlon van Anna Paulowna. S’ochtends nam ik dan een portie, welke ik (in verband met de smaak) zo snel mogelijk naar binnen werkte. Bij trainingssessies nam ik er eentje extra, zo’n 2 uur van te voren.

Door het gebruik van Fitrabbit Bio Sport Drink zou je uithoudingsvermogen verbeteren alsmede zou het je zuurstofgebruik verminderen. Dit zijn waardes die voor mij bijna niet te testen zijn, daar ik niet over de benodigde middelen beschik om al deze waardes te meten. De enige waardes die ik (enigsinds) kan meten zijn mijn hartslag en mijn VO2max en mijn algehele gevoel na een training natuurlijk. Was mijn hartslag gemiddeld lager dan voor het gebruik van Fitrabbit Bio Sport Drink? Nee. Ging mijn Vo2max omhoog tijdens het gebruik van Fitrabbit Bio Sport drink? Ook niet.

Dan mijn algehele gevoel. Ik kreeg bij (langdurig) gebruik van Fitrabbit Bio Sport drink niet het idee dat ik echt fitter aan het worden was of dat mijn prestaties merkbaar omhoog gingen. Natuurlijk, ik was erg te spreken over de resultaten die ik heb neergezet tijdens de triathlon van Anna Paulowna, maar ik denk niet dat deze resultaten anders waren geweest als ik de Fitrabbit Bio Sport drink niet had gebruikt. Ik wil er voor waken door dit volledig weg te schrijven op het gebruik van Fitrabbit Bio Sport drink.

Conclusie:

Bietensap; feit of fabeltje. Ik weet het niet. Tenminste; ik heb het niet persoonlijk kunnen ervaren. Ik wil best geloven dat wanneer je alles gaat onderzoeken en meten je tot de conclusie kan komen dat het (juiste) gebruik van Fitrabbit Bio Sport drink een positief effect op je lichaam heeft. Wel ben ik van mening dat deze effecten hoe dan ook marginaal zijn.

Vind je Fitrabbit Bio Sport drink lekker en ervaar je een positief (placebo)effect? Dan moet je het product vooral gebruiken. Het is immers gezonder dan zoete gelletjes en poedertjes omdat het product uit volledig biologische ingrediënten bestaat. Let wel op dat je het op een juiste manier gebruikt en er niet teveel van neemt. Nitriet, wat ontstaat uit nitraat, kan immers toxisch zijn. Je moet er echter wel héél veel van nemen wil het zover komen, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Kortom; ik ben zelf niet zo kapot van dit product en zal het dan ook niet zo snel meer aanschaffen. Reden hiervoor is dat de effecten naar mijn idee niet opwegen tegen de smaak. Het kan echter zijn dat dit voor jou heel anders ligt. Schroom dus vooral niet om het voor jezelf eens een keer uit te proberen. Wellicht werkt het voor jou wel.

Pluspunten:

+ Handige meeneemverpakking
+ Hersluitbaar
+ Gezond

Minpunten:

– Resultaat moeilijk meetbaar
– Vies/raar van smaak

Mijn oordeel:

FitRabbit Bio Sport Drink krijgt van mij 2 van de 5 punten!Product-informatie:

Fabrikant: FitRabbit
Product en type: Bio Sport Drink (N=O booster)
Geschikt voor: (duur)sporters
Prijs: € 2,20
Te koop via: Sportvoedingtriathlon.nl

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up