Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

The Turbine

Chris Froome werd er tijdens de Tour de France mee gespot; The Turbine. Toch is deze gadget zeker niet nieuw. Al in 2014 reedt Froome met het gele neusklipje tijdens de Vuelta. The Turbine, wat is het precies?

Eerst wat theorie. The Turbine is een soort ‘neusplug’ die er voor moet zorgen dat je tijdens het sporten meer lucht in kan ademen. Met The Turbine in staan je neusvleugels meer open, wat zorgt voor een verbeterde en vergrote luchtstroom. Je kunt het daarom perfect gebruiken tijdens hardlopen, wielrennen en zelfs yoga en meditatie. Diverse studies wijzen uit dat het gebruik van The Turbine daadwerkelijk zorgen voor een verbeterde luchttoevoer. Daarnaast is het product zo ontworpen dat het comfortabel in je neus zit en dat je er dus absoluut geen last van zult hebben tijdens het dragen ervan.

Goed, tot zover dus de theorie. Ik had nog nooit van The Turbine gehoord. Ook ik zag het voor het eerst bij Chris Froome tijdens de Tour de France van 2015. Toen was mijn interesse gewekt. Toen ik het bij steeds meer sporten zag opduiken (zo gebruikt bijvoorbeeld triathleet Luke Bell het ook) wilde ik het ook wel eens proberen. Lees hier wat mijn bevindingen waren.

De verpakking:

The Turbine is leverbaar in drie maten: small, medium en large. Wanneer je het product voor het eerst gaat gebruiken weet je nog niet wat jouw maat is. Het is daarom verstandig om de starterspack aan te schaffen. De starterspack heeft namelijk van elke maat 1 ‘neusplug’. Op deze manier kun je zelf proberen welke maat het prettigst zit.

The Turbine(s) zitten in een mooi afgewerkt doosje, waarin de ‘plugs’ apart van elkaar zitten verpakt.

2015-07-15 14.32.232015-07-15 14.32.51

 

 

 

 

 

Wat krijg je er allemaal bij:

Zoals gezegd zitten er in de starterspack 3 neusplugs; 1x small, 1x medium en 1x large. Wanneer je een refill-set koopt zitten er ook 3 neusplugs in, maar dan van slechts 1 maat. Verder zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing in het doosje, opgesteld in het Engels,  Frans, Duits, Russisch, Spaans en Portugees. De uitleg spreekt echter voor zich.

Gebruiksaanwijzing

Het doosje met de uitvouwbare handleiding..

2015-09-30 12.49.26

3 plugs: small, medium en large..

Het uiterlijk:

The Turbine ziet er uit als een gele plug, gemaakt van zacht materiaal. het clipje wat om je neus zit is duidelijk te herkennen, evenals de rondingen die in de neus zitten en voor extra zuurstof moeten zorgen. Om deze rondingen zit een zacht doorzichtige rand, wat er voor moet zorgen dat de binnenkant van je neus niet beschadigd door het dragen van The Turbine. Tevens zitten er ribbels op deze randjes, zodat The Turbine niet gaat schuiven in je neus. Al met al weegt The Turbine bijna niets.

1434535618-09912400

Tijdens het gebruik:

The Turbine is redelijk gemakkelijk in te doen. Wel merkte ik dat het voor een spiegel iets makkelijker gaat omdat je dan precies kunt zien wat je doet. Je moet er goed op letten dat je hem op de juiste manier in doet; zeker in het begin is het even goed opletten dat je hem er niet verkeerd in doet. Na 2 á 3 keer is het echter routine. Ik had het idee dat het een naar gevoel zou zijn om iets in je neus te hebben. De werkelijkheid is echter anders: je voelt bijna niet dat je The Turbine in hebt. Hij zit zeer comfortabel en stoort totaal niet.

2015-09-30 15.46.05

The Turbine tijdens het dragen..

Ik heb The Turbine gedragen tijdens het hardlopen én tijdens het fietsen. Het eerste wat ik merkte tijdens het dragen was de hoeveelheid lucht die je binnen kreeg. De neusvleugels worden door The Turbine helemaal opengeduwd waardoor het ademhalen optimaal gaat. Alsof je altijd met een verstopte neus hebt rondgelopen. Dit was buitengewoon prettig. Ook het ruiken gaat hierdoor ineens veel beter, wat in de binnenstad of in een bemest polder iets minder wenselijk kan zijn. Dat is echter een bijkomstigheid.

2015-07-22 18.24.17

The Turbine tijdens het fietsen..

Toch is er een duidelijk verschil met het dragen tijdens het hardlopen of tijdens het fietsen. Zo bleef The Turbine tijdens het fietsen perfect zitten. Ik had er geen last van en stoorde me geen moment. Ook een eventuele loopneus zorgt niet voor problemen. The Turbine blijft goed zitten. Echter, wanneer je gaat hardlopen merkte ik dat The Turbine door de schokken van het lopen langzaam steeds meer wegzakte en uiteindelijk uitvalt. Hierdoor wordt het een stoorfactor tijdens het lopen, omdat je constant bezig bent met het terug stoppen of terugduwen van The Turbine. Dit kan te maken hebben met het feit dat de maat niet helemaal perfect is. Wanneer bijvoorbeeld de small net te klein is en de medium net te groot zul je concessies moeten doen met het gevolg dat de gekozen maat niet helemaal perfect zit en The Turbine daardoor sneller uit kan vallen. Het is nu eenmaal geen op maat gemaakte plug die je hebt aangeschaft.

Conclusie:

Na het regelmatig gebruiken van The Turbine kan ik niet anders concluderen dat je inderdaad veel meer lucht krijgt. In hoeverre dit ook prestatie-bevorderend werkt is voor mij lastig te meten. Geen training is namelijk hetzelfde, dus de resultaten mét of zonder neusplug zijn moeilijk te vergelijken. het dragen van The Turbine gaat zonder problemen; hij is zo zacht en licht dat je hem bijna niet voelt zitten. Wel zijn er helaas een paar nadelen. Om te beginnen is The Turbine erg prijzig, gelet op het feit dat je een neusplug maar zo’n 10 keer kan dragen. Wanneer je 3 keer per week sport (voor een gemiddelde triathleet of duursporter geen overbodige luxe), moet je na 10 weken al een nieuw doosje kopen. Dat houdt dus in dat je alleen al aan dit neusplugje € 155,74 per jaar kwijt bent. En dan tel ik de wedstrijden en extra sportsessies er niet eens bij. Hierbij zeg ik eerlijk dat deze berekening wel wat kort door de bocht is. The Turbine maakt daarbij zelf nog de opmerking dat er per gebruikseenheid vanuit is gegaan van een trainingsduur van 10 á 12 uur per keer. Per neusplug kun je dus ongeveer 100 uur trainen. Een ander nadeel is het feit dat The Turbine tijdens het hardlopen toch de neiging heeft om uit te vallen. Of dit door het schokken komt of dat de maatvoering niet optimaal is weet ik niet. Tijdens het fietsen blijft hij echter perfect zitten en bewijst hij ook echt zijn doel. Ik snap dan ook waarom Froome voor The Turbine heeft gekozen. Ik snap echter ook als hardlopers er voor kiezen om The Turbine te laten voor wat het is.

Pluspunten:

+ Zorgt voor extra lucht
+ Makkelijk in gebruik
+ Zit prettig in de neus

Minpunten:

– Prijzig omdat je regelmatig nieuwe neusplugs moet aanschaffen.
– Maatvoering niet optimaal
– Kan uitvallen tijdens hardlopen

Mijn oordeel:

The Turbine krijgt van mij 3 van de 5 punten!

Score 3

Product-informatie:

Fabrikant: Rhinomed
Product en type: The Turbine
Geschikt voor: iedereen.
Prijs: € 14,95 voor starterspack, € 29,95 voor refillpack
Te koop via: The Turbine shop

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

Scroll Up