Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Ocean Reef Aria snorkelmasker

Toen ik het Ocean Reef Aria als eerste zag was het eerste wat ik dacht: ‘dat zou superhandig zijn tijdens zwemtrainingen’. Een duikmasker wat je in staat stelt vrij te ademen onder het water, zonder een irritante snorkel in je mond. Ideaal om je zwemtechniek te oefenen. Daarnaast zou het grote venster voor breed zicht moeten zorgen en om het hele verhaal compleet te maken kun je ook nog eens heel gemakkelijk je action camera bevestigen aan het duikmasker zodat je je zwemtrainingen ook nog eens kunt filmen.

Met dit alles in gedachten ben ik vol enthousiast met de Ocean Reef Aria aan de slag gegaan. Of het in de praktijk inderdaad ook allemaal zo ideaal was lees je in deze review.

De verpakking:

Het duikmasker wordt geleverd in een soort plastic draagtas. Deze draagtas is ideaal om het duikmasker in te vervoeren en na het gebruik weer in terug op te bergen. Op de achterkant van de verpakking staat beknopt uitgelegd hoe je het masker dient te gebruiken. Ook staat er een maattabel op de achterkant van de verpakking, waar wordt uitgelegd hoe je uitzoekt welke maat voor jou geschikt is (het masker is namelijk te krijgen in 3 verschillende maten). Aan de onderkant van de verpakking staan in diverse talen nog een aantal waarschuwingen en belangrijke zaken waar je bij het gebruik van het duikmasker op moet letten. Zo wordt benadruk dat het duikmasker alleen geschikt is om mee te snorkelen. Een eerste waarschuwing dat ik hem dus niet voor de juiste doeleinden ga gebruiken.

Wat krijg je er allemaal bij:

Je krijg het duikmasker samen met snorkel. Hoewel de website van Ocean Reef alsmede de beschrijving op de verpakking doet vermoeden dat de bevestiging voor je action camera standaard meegeleverd wordt, is dat in de praktijk niet zo. Dit vond ik erg jammer, omdat ik deze functie van het duikmasker niet heb kunnen testen. Deze bevestiging moet los worden aangeschaft en kost ongeveer € 30,00; wat ik best prijzig vind voor een stukje plastic wat er bij komt. Naast het duikmasker met snorkel zit er ook nog eens een gebruiksaanwijzing bij, waarin in diverse talen wordt uitgelegd hoe je het duikmasker dient te gebruiken en te onderhouden.

Het uiterlijk:

2016-08-26-10-42-23

Het Ocean Reef Aria duikmasker ziet er ietwat ongewoon uit, Je kunt in het begin dan ook op verbaasde blikken rekenen wanneer je het duikmasker opdoet in het zwembad of op het strand. Op het eerste gezicht lijkt het duikmasker op een soort masker uit een science-fiction film. De voorkant is geheel doorzichtig zodat je goed zicht hebt tijdens het snorkelen. Aan de bovenkant van het masker zit de snorkel bevestigd. De kleurstelling van het masker is sportief oranje. Ikzelf vind dit wel mooi, maar ik kan me voorstellen dat je een wat subtielere kleurstelling prefereert. Goed om te weten is dan dat in ieder geval de oranje straps ook in andere kleuren te krijgen zijn.

Tijdens het gebruik:

Voordat je het duikmasker gaat gebruiken, moet je de snorkel op het masker klikken. Het vastklikken gaat redelijk gemakkelijk, maar wanneer je na gebruik de snorkel weer wilt loshalen moet je hard trekken om deze weer los te krijgen. Omdat zowel de snorkel als de bevestiging op het masker van plastic is gemaakt is voorzichtigheid geboden want wanneer er een stuk plastic afbreekt ben je klaar met snorkelen. Ik heb de snorkel inmiddels vele malen vast- en losgemaakt dus het is allemaal steviger dan ik aanvankelijk had gedacht. Toch adviseer ik iedereen om niet te bruut te werk te gaan.

Wanneer ik het masker opzet viel mij op dat het verbazend goed afsluit op mijn gezicht. Via de stelbanden kun je het duikmasker goed afstellen zodat je zeker weet dat hij goed afsluit. Het was natuurlijk even wennen met zo’n gevaarte op mijn gezicht maar ik ervoer het niet als storend. De elastieken banden zaten goed strak over mijn hoofd maar niet té strak; ik had er geen last van. Hoewel ik het masker steeds voorzichtig op- en afdeed, hoorde ik bij één van de eerste keren al een soort scheur bij één van de banden. Precies op het punt waar de 2 banden aan elkaar  vast waren gemaakt zat er een scheur in, iets wat naar mijn idee niet zo snel had mogen gebeuren. De elastieken band is er niet minder om gaan werken maar toch, iets hoort niet zo snel al stuk te gaan naar mijn idee.

Wanneer je voor het eerst je hoofd onder water doet is het even wennen. Je kunt zowel door je neus als door je mond blijven ademen. Wanneer je geheel onder water verdwijnt sluit de snorkel automatisch af en voel je een soort vacuüm ontstaan. Wanneer de snorkel weer boven water komt kun je direct weer vrij ademen. Het duikmasker is niet echt bedoeld om mee te freediven maar je kunt in ondiep water best wel onder water zwemmen.

Ik heb het Ocean Reef Aria duikmasker in 3 situaties getest, te weten tijdens het zwemmen in een zwembad, tijdens het open water zwemmen en tijdens het snorkelen.

Zwemmen in het zwembad:

De eerste meters met het Ocean Reef Aria duikmasker maakte ik in het (buiten)zwembad. Dit was immers het doel waarvan ik hoopte dat het een uitstekend trainingsmiddel zou zijn. In een rustig zwembad trok in mijn baantjes met borstcrawl. Dit ging op zich wel redelijk; ik kon mijn hoofd in het water houden en zo goed aandacht besteden aan mijn zwemtechniek, zonder steeds adem te hoeven halen. Wel was het zo dat hoe harder ik zwom, hoe lastiger het werd om te ademen. Via de snorkel krijg je toch beperkt zuurstof binnen dus je moet je inspanning wel aanpassen. Hier had ik echter niet heel veel moeite mee. Tot zover was de test voor mij wel geslaagd.

2016-08-16-11-34-48

Open water zwemmen:

In september 2016 heb ik meegedaan met een halve triathlon. Om goed beslagen ten eis te komen heb ik tijdens mijn vakantie op Tenerife veel in zee gezwommen. Dit leken mij de ideale omstandigheden om het duikmaster te gebruiken tijdens het open water zwemmen in zee. Ik kwam snel terug van deze beslissing. Na een paar meter te hebben gezwommen in de (niet al te woeste) golfslag van de Atlantische oceaan kreeg ik het veel te benauwd; mijn inspanning was te hoog vergeleken met de hoeveelheid zuurstof die ik binnen kon krijgen met het duikmasker. Nog een paar meter verder en ik zou gaan hyperventileren. Het is dus echt niet verstandig en aan te raden om in zee te gaan zwemmen met het duikmasker (let wel: hier bedoel ik dus sportief open water zwemmen mee! Recreatief zwemmen met rustige slag gaat prima!).

Snorkelen:

Tot slot heb ik het duikmasker gebruikt op de manier waarvoor het eigenlijk bedoeld is: snorkelen. Toegegeven: ik heb (of beter gezegd hád) helemaal niets met snorkelen. Tijdens mijn vakantie op Tenerife heb ik een mooi plekje opgezocht waar je volgens de recensies goed kon snorkelen. Op de door mij uitgezochte plek maakte je nog wel eens kans om zeeschildpadden tegen te komen dus mijn verwachtingen waren hoog. Helaas heb ik geen zeeschildpadden gezien maar verder was het prachtig; grote rotspartijen met grote scholen vissen afgewisseld met grote stukken zand en kleurige vissen. Ik was het besef van tijd even helemaal kwijt en voordat ik het wist lag ik tientallen meters ver in het water. De stilte onder water en het warme zonnetje van boven zorgden voor een hele ontspannen tijd. Ik kon vrij ademen door zowel neus als mond. Dit zijn dus de ideale omstandigheden waar het Ocean Reef Aria duikmasker voor bedoeld is.

DCIM100GOPRO

Ik raakte zo enthousiast tijdens het snorkelen dat ik met de Go Pro in de hand (en dus helaas niet bevestigd op het duikmasker zodat ik mijn handen vrij had…ik hoop dit nog wel eens te doen) een filmpje heb gemaakt van mijn snorkel-avontuur in de Atlantische oceaan.

Conclusie:

Over het algemeen ben ik zeer goed te spreken over het Ocean Reef Aria duikmasker. Uitgangspunt van deze review was of het duikmasker ook gebruikt kon worden tijdens zwemtrainingen. Dit is gedeeltelijk het geval. In het zwembad kom je er prima mee uit te voeten, maar wanneer je inspanning groter wordt of in open (zee)water is het toch verstandig een snorkel te gebruiken die speciaal voor trainingsdoeleinden is bedoeld. Dit valt het duikmasker van Ocean Reef echter totaal niet aan te rekenen omdat zij er ook nadrukkelijk op wijzen dat de Aria niet bedoeld is voor zwemmen.

Het duikmasker zit zeer comfortabel en laat geen druppel water door. De snorkel sluit zeer goed af onder water en snorkelend aan het wateroppervlak kun je zowel door je mond als door je neus vrij ademen. Het masker doet dus precies wat het beloofd. Het is een ideaal middel voor ongetrainde snorkelaars (of snorkelaars die een losse snorkel met duikbril niet comfortabel vinden) om heerlijk en ontspannen te snorkelen.

Wat ik erg jammer vind is dat de bevestiging voor je action camera los moet worden aangeschaft. Voor de pittige aanschafprijs had deze er van mij wel bij mogen zitten; zo doet Ocean Reef het ook een klein beetje voorkomen. Een ander minpuntje vond ik dat één van de bevestigingsbanden bij mij snel inscheurde. Dit kan natuurlijk simpele pech zijn. Andere minpunten heb ik niet kunnen vinden.

Ben je fanatiek snorkelaar of wil je op een toegankelijke manier leren snorkelen? Dan is de Ocean Reef Aria zeker wat voor jou. Ben je sportief zwemmer en vind je het daarnaast ook leuk om te snorkelen? Ook dan zou ik je het duikmasker aanraden, omdat hij bij sommige zwemtrainingen in het zwembad best wel van pas kan komen. Ben je fanatiek zwemmer en heb je niet zoveel met snorkelen? Dan raadt ik je aan om te zoeken naar een snorkel die speciaal gemaakt is om te trainen.

Er zijn vele accessoires te krijgen voor de Ocean Reef Aria. Zo kun je de bevestigingsbanden in andere kleuren kopen. Ook kun je dus een bevestigingsunit kopen waar je je action camera op kunt bevestigen samen met breekstaafjes (ideaal voor herkenning in wat donkerder water). Wel viel mij op dat het duikmasker in Nederland makkelijk te vinden is, maar de accessoires lijken wat lastiger leverbaar te zijn. Ook kwam ik een advertentie tegen van een duikshop op Hawaii die leuke stickers verkoopt (dit zijn geen accessoires van Ocean Reef zelf, maar ik wilde ze jullie niet onthouden):

2016-08-29-21-25-01

Pluspunten:

+ Zit zeer comfortabel
+ Snorkel sluit goed af onder water
+ Heel goed zicht onder water
+ Goed mee te nemen op reis in de meegeleverde plastic tas

Minpunten:

– Prijzig in aanschaf
– Elastieken bevestigingsbanden gaan snel stuk
– Bevestiging action camera dient apart aangeschaft te worden

Mijn oordeel:

Het Ocean Reef Aria duikmasker krijgt van mij 4 van de 5 punten.

Product-informatie:

Fabrikant: Ocean Reef
Product en type: Aria
Geschikt voor: iedereen die wilt snorkelen (verschillende maten leverbaar)
Te koop via: o.a. Bol.com en Esko Diveworld

Pas op: inmiddels worden er al 8 Chinese kopiëen op de markt gebracht, welke zeker niet allemaal even deugdelijk zijn. In sommige modellen zit er bijvoorbeeld geen terugslagklep in de snorkel waardoor het masker direct volloopt, of zelfs CO2 opbouw mogelijk is. Ook het ANTI fog systeem is fysiek wel gekopieerd maar werkt in veel gevallen niet. Pas dus goed op dat je een originele (en dus gecertificeerde) Ocean Reef Aria duikmasker aanschaft!

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

Scroll Up