Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Hastings Foamroller

Foamrollers. Iedereen heeft ze wel eens zien liggen bij de sportschool of bij de fysiotherapeut. Maar er is veel veranderd op het gebied van foamrollers. Waar het vroeger lange gladde schuimrubberen ‘staven’ waren, zijn het nu vernuftig uitziende buizen met ribbels en inkepingen.

fitness-mad-foam-roller-blue-long-90-x-15-cm-12kg
Een foamroller, zoals we hem van vroeger kennen..

Eerst de theorie. Waar is een foamroller nu precies goed voor? Met een foamroller kun je bij jezelf een sportmassage toepassen. Door middel van een foamroller kun je triggerpoints uit je spieren verwijderen en het herstel van je spieren bevorderen. Stijve en strakke spieren kunnen aangepakt worden en ook kun je de foamroller gebruiken voor een betere doorbloeding en zelfs blessure-preventie. Ik ben geen fysiotherapeut dus ik ga het voor wat betreft de theorie hierbij laten.

Terug naar de hedendaagse foamroller. Een populaire foamroller wordt gemaakt door Triggerpoint; The Grid. Een nadeel is echter dat deze redelijk duur zijn. Zo betaal je voor een kleintje van 33cm lang al gauw € 35,00. Voor de Grid 2.0, een foamroller van 62cm betaal je maar liefst € 63,00. Ik kan me voorstellen dat mensen dan afhaken om een foamroller aan te schaffen. Ik ben daarom gaan kijken of dat niet goedkoper kan.

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een foamroller van Hastings; een foamroller van maar liefst 61cm lang. De prijs was allerminst redelijk. Maar hoe is het met de kwaliteit gesteld? Met dank aan Helisports heb ik dit uitvoerig kunnen testen.

De verpakking

De Hastings foamroller wordt geleverd in een kartonnen koker. De koker is onbedrukt en lijkt erg op bijvoorbeeld een koker die kan worden gebruikt voor het bewaren van tekeningen. De foamroller zelf zit ingesealed met plastic.

2015-08-14 15.41.10

Wat krijg je er allemaal bij: 

De foamroller. That’s it. Meer heb je in principe ook niet nodig. Wel wil ik als tip meegeven om er een paar voorbeeldoefeningen bij te doen, zodat men ook goed weet wat je allemaal met de foamroller kunt doen. Een simpele zoekopdracht in Youtube doet echter wonderen.

Het uiterlijk: 

De foamroller is 61 centimeter lang en heeft een diameter van zo’n 14 centimeter. De binnenkant is wit en lijkt nog het meest op een harde PVC-pijp. De buitenkant is zwart en van schuim gemaakt. Wat meteen opvalt zijn de verschillende ribbels die er op zitten. Zo zitten er klein noppen op maar ook langere groeven. Het foam voelt stevig en degelijk aan. Je hebt voor je gevoel een kwalitatief product in handen.

De fijne ribbels

De grove ribbels

 

 

 

 

 

Tijdens het gebruik:

Goed, je hebt een foamroller. En dan? Dat was het probleem waar ik wel even tegenaan liep. Je wilt de foamroller immers op een goede manier gebruiken, om op die manier een optimaal resultaat te behalen. Wanneer je zomaar wat gaat doen zal het effect ook minder zijn of erger nog: juist blessures in de hand werken. Het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen.

Belangrijk is wel om te weten dat een zelfmassage met de foamroller nooit heel lekker is. Dat is een sportmassage immers ook niet. Het aanpakken van triggerpoints en volgelopen spieren is niet altijd een pretje, maar je zult na de massage merken dat je erg veel baat bij hebt. Toch kan de Hastings foamroller soms eat stug aanvullen, waardoor het even zoeken is naar de juiste plek/positie.

Zelf gebruikte ik de Hastings Foamroller op een fitness-matje, zodat de foamroller een goede ondergrond had om te rollen. Wanneer je ondervloer namelijk te glad is zul je merken dat de foamroller gaat schuiven in plaats van rollen.

Rol ook niet te vaak en ook niet bij extreme spierpijn. Gun je spieren ook hun verdiende rust.

Conclusie: 

Ik kan iedereen de Hastings foamroller van harte aanbevelen.  Het is een prima alternatief voor de bekendere merken zoals Triggerpoint. Daarbij is de aanschafprijs heel erg aantrekkelijk. De kwaliteit van de Hastings foamroller doet daarnaast ook nog eens absoluut niet onder aan die van De duurdere rollers.

Wel kan de Hastings foamroller zoals gezegd soms wat stug/pijnlijk aanvoelen door de harde ribbels, maar zoals gezegd: een sportmassage is nou eenmaal niet altijd even plezierig. Een ander nadeel is dat de foamroller snel gaat schuiven in plaats van rollen op een gladde ondergrond. Dit is echter snel te verhelpen door gebruik te maken van een fitnessmatje.

Bijkomend voordeel is dat de foamroller zwart is. Zo heb je van een bekend merk bijvoorbeeld oranje foamrollers. De praktijk leert dat deze toch vies en smoezelig worden na loop van tijd. Dit is zonde. Uiteraard verdient het de aanbeveling om de foamroller regelmatig goed schoon te maken.

2015-08-14 15.40.39

Pluspunten:

+ Goede prijs/kwaliteitsverhouding
+ Stevig/robuust
+ Zwart, dus wordt niet smoezelig

Minpunten:

– De ribbels kunnen soms wat pijnlijk aanvoelen
– Gaat snel schuiven op gladde ondergrond
– Geen gebruiksaanwijzing

Mijn oordeel:

De Hastings foamroller krijgt van mij 4 van de 5 punten!

Score 4

Product-informatie:

Fabrikant: Hastings
Product en type: foamroller
Geschikt voor: iedereen
Te koop via: Helisports

Noot: ik heb in deze review voornamelijk geschreven over de foamroller en niet over de techniek van zelfmassage. Let altijd goed op wat je doet en luister naar je lichaam! Laat je goed informeren hoe zelfmassage werkt en pas op dat je geen blessures in de hand werkt!

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

2 thoughts on “Hastings Foamroller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up