Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Fabric Tri Race

Fi’Zi:k, Prologo, ISM; dat zijn een beetje de geijkte merken als het om fietszadels gaat. Fabric is een relatief nieuwe speler op het gebied van zadels (tijdens de Ironman Hawaii/Kona 2016 reden er maar 7 rond). Toch vallen de zadels van Fabric erg op met hun minimalistisch design en fris uiterlijk. Voor de triathleten en tijdrijders onder ons heeft Fabric een tweetal zadels in hun assortiment: de Fabric Tri Elite en de Fabric Tri Race. Beide zadels komen niet boven de € 100,00 uit, wat zeker gelet op de andere merken een zeer schappelijke prijs is voor een zadel.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van deze zadels? Zitten ze net zo goed als een duurder zadel? Hoe is de afwerking? Dat ben ik voor jullie, aan de hand van de Fabric Tri Race, uitgebreid gaan testen. Nu ik eerder al een zadel van ISM heb mogen testen, kan ik een ideale vergelijking maken tussen deze 2 zadels.

De verpakking:

Verpakking voorkant Verpakking achterkant

 

 

 

 

 
Het zadel wordt geleverd op een soort kartonnen kaart. Op de voorkant staat in het kort aangegeven wat de specificaties van het zadel zijn. Op de achterkant staat meer uitleg over de functionaliteiten van het zadel. Verder heeft de verpakking niet zoveel om het lijf.

Wat krijg je er allemaal bij:

Naast het zadel zit er ook een losse bidonhouder bij, welke je vast kunt maken aan de achterkant van het zadel. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze bidonhouder weg te laten. In dat geval kun je een meegeleverd afdichtstukje aan de achterkant van het zadel bevestigen.

Het uiterlijk:

De zadels van Fabric zijn, ik zei het eerder al, erg minimalistisch ontworpen en verkrijgbaar in vele frisse kleuren. De Tri Race is gemaakt van een combinatie van lichtgewicht PU foam en waterbestendig microfiber. Het zwarte zachte gedeelte steekt mooi af van het witte plastic, al ziet het plastic er naar mijn mening wel een klein beetje ‘goedkoop’ uit. Hoelel minder opvallend als bijvoorbeeld bij de ISM heeft deze zadel ook een gespleten neus. Het ontwerp is overigens goedgekeurd door de UCI zodat het zadel ook gebruikt kan worden tijdens tijdritten. De twee zitgedeeltes worden gescheiden door een kunsstof strook. De voorkant van het zadel heeft een haakvorm, zodat je je fiets tijdens een triathlon makkelijk kunt inrekken. De achterkant van het zadel heeft een speciale bevestiging voor een extra bidon. Deze is overigens gemakkelijk los te schroeven zodat je deze kunt verwijderen wanneer je deze functie niet wenst te gebruiken. Aan de zijkant van het zadel staat het merk ‘Fabric’ te lezen aan weerskanten.

De specificaties van de Tri Race:

– Gewicht: 232 gram
– Lengte:267 mm
– Breedte: 134 mm
– Titanium brug

Wanneer we dit vergelijken met de ISM Adamo Time Trial valt direct op dat de Fabric in zowel lengte als breedte iets groter is, maar daarentegen wel iets lichter.

Tijdens het gebruik:

Het installeren van een zadel spreekt voor zich. Belangrijk is dat je het zadel afstelt op de juiste positie. Een bike-fit kan hier uitsluitsel over geven. Je kunt natuurlijk altijd in de praktijk kijken hoe het zadel zit en dusdanig blijven afstellen totdat het zadel prettig zit. Niets is echter zo zeker (en dus verstandig) als een goede bike- en zadelfit.

De bevestigingsrails..

Door middel van 2 streepjes wordt aangegeven tot hoe ver je het zadel kunt verschuiven..

Zodra het zadel is geïnstalleerd kun je er gebruik van maken. Wat mij direct opviel is dat het zadel ‘toegankelijker’ is dan bijvoorbeeld het eerder door mij geteste ISM-zadel. Het zadel is niet te breed waardoor het zadel van het begin erg natuurlijk aanvoelt. De structuur van het zadel voelt hard en stug aan, toch heb je hier geen last van tijdens het fietsen.

De Fabric Tri Race dwingt je tijdens het fietsen om iets naar achter op het zadel te zitten. Hoe meer je naar de punt van het zadel schuift, des te meer last je krijgt van je onderstel. Een agressieve zithouding lijkt daardoor niet echt mogelijk op dit zadel. Hierdoor ben ik geneigd om te zeggen dat het zadel ideaal is voor beginnende triathleten die een dergelijke houding (nog) niet hebben aangeleerd. Bij zadels zoals de ISM Adamo TT en de Fi:Zi’k Tritone is dit juist andersom; hoe meer je daar naar voren zit, hoe beter het zadel past. Ook bij lange(re) afstanden geeft de Fabric Tri Race geen serieuze problemen, mits je maar goed naar achter op het zadel blijft zitten. De sleuf in het midden zorgt ervoor dat je zitvlak wordt gespaard en er weinig tot geen druk op komt.

Erg handig bedacht vind ik de kunststof transition-hook welke in het zadel is verwerkt. Hieraan kan je de fiets makkelijk ophangen aan de daarvoor bestemde buizen in het parc fermee tijdens een triathlon. Het harde kunststof zorgt ervoor dat het zadel niet zo snel zal beschadigen tijdens ophangen, echter kan ik me wel voorstellen dat er naar verloop van tijd wat krasjes kunnen ontstaan. Het is en blijft echter een gebruiksvoorwerp dus dat dient men maar op de koop toe te nemen. Bij mijn test-exemplaar viel mij op dat de tekst aan de zijkant van het zadel al naar enkele keren gebruik losliet. Dit vind ik toch wel erg jammer. Een verbeterpuntje naar mijn idee!

Een andere mooie eigenschap van de Fabric Tri Race is de geïntegreerde bidonhouder aan de achterkant. Deze valt mooi samen met het ontwerp van het zadel en kan ideaal gebruikt worden om een bidonhouder aan te bevestigen. Klein nadeel is dat er maar 1 bidonhouder aan het zadel vastgemaakt kan worden; iets waar long distance-triathleten niet altijd even blij mee zullen zijn. Hier is echter altijd wel een alternatieve oplossing voor te bedenken.

Conclusie:

Qua looks is Fabric er zeker in geslaagd om een mooi triathlon-zadel af te leveren. Waar vele zadels in het triathlon-segment nogal aan de hoge prijs zijn, zijn de zadels van Fabric betaalbaar en van prima kwaliteit. Het ontwerp is minimalistisch en stijlvol. Uiterlijk en functionaliteit zijn door Fabric mooi in één vorm gegoten.

Wel is dit zadel (erg) gevoelig voor een juiste fietshouding; zit je graag op het voorste gedeelte van je zadel dan kun je bij de Fabric Tri Race wat last krijgen. Daarom denk ik dat het zadel wat minder goed geschikt is voor mensen met een ‘aggresieve’ zithouding, welke wat meer naar voren is gericht. Indien je het zadel eerst kan uitproberen alvorens je hem aanschaft is dat zeker aan te raden. Overigens biedt Fabric zelf een 60 day fit garantee. Indien het zadel binnen 60 dagen niet bevalt, kun je hem terug sturen en ruilen voor een ander model.

Ik zou dit zadel aan willen raden voor beginnende triathleten en tijdrijders die geen honderden euro’s uit willen geven aan een zadel maar wel graag een gewoon goed en mooi zadel willen hebben.

Pluspunten:

+ Mooi en strak uiterlijk
+ Makkelijk te bevestigen/installeren
+ Bidonhouder en ophanghaak geïntegreerd

Minpunten:

– Zit niet comfortabel bij ‘aggresieve’ houding
– Afwerking kwalitatief niet altijd even goed

Mijn oordeel:

De Fabric Tri race krijgt van mij 3 van de 5 punten!

Score 3

Product-informatie:

Fabrikant: Fabric
Product en type: Tri race
Geschikt voor: triathleten en tijdritspecialisten
Prijs: € 85,00
Te koop via: Fabric

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.verpakking-voorkant-goed

verpakking-achterkant-goed

Scroll Up