Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Jabra Sport Wireless

Sporten en muziek. Deze 2 gaan gaan goed samen; hoe fijn is het om tijdens je rondje hardlopen opgepept te worden door je favoriete tracks. Vervelend is het dan ook om gestoord te worden door hinderlijke draadjes of oordopjes die uit je oren vallen. Jabra, producent van headset en speakerphone devices, geeft aan dé oplossing te hebben gevonden, namelijk de Jabra Sport Wireless+.

Eerder had ik al aangekondigd dat Jabra mij een exemplaar ter beschikking heeft gesteld om deze eens goed aan de tand te voelen. Inmiddels heb ik de headset uitvoerig kunnen testen.

De verpakking:

 

De Jabra Sport Wireless+ wordt geleverd in een soort kartonnen koker verpakt in plastic. Door een venster is de headset te zien. Op de verpakking staat een afbeelding van triatleet Craig Alexander, hardlopend met de Jabra Sport Wireless+ (en een zonnenbril dragend, daarover later meer). Hiermee wil Jabra het sportieve aspect van de headset benadrukken. Het geheel heeft in ieder geval een frisse en zeker sportieve uitstraling. Je hebt het idee dat je een kwalitatief product hebt gekocht.

wat krijg je er allemaal bij:

De inhoud van de verpakking De sportband voor je smartphone

Wanneer we de verpakking open maken tref je hierin de volgende spullen aan:

– De Jabra Sport Wireless+ headset
– Een adapter
– Diverse oordopjes
– Een sportband voor je smartphone
– Een quick start manual
– Diverse aanvullende instructies, waarschuwings- en registratiekaartjes
– 3 maanden gratis Endomondo premium

Het uiterlijk:

De headset bestaat uit een tweetal oorstukken (bij gebrek aan een beter woord noem ik het maar even zo), met elkaar verbonden door een geel koord. De headset is overwegend zwart, met grijze, verwisselbare, oordopjes. De bedieningsknoppen bevinden zich aan de zij- en bovenkant van het rechter oorstuk. De oorstukken zijn niet te buigen, zoals dat bij sommige andere headsets wel het geval is. Hierdoor heeft de headset een beperkte pasvorm. Mensen met hele kleine oren kunnen dit als vervelend ervaren.

Wanneer je de headset in je handen hebt valt meteen het zeer lichte gewicht op. Toch voelt de headset niet goedkoop aan. Integendeel: het voelt aan als een degelijk product. De afwerking is zeer goed te noemen. De kleurstelling geeft de headset een sportief uiterlijk.

Tijdens het gebruik:

Er zitten een drietal oordopjes bij om de headset optimaal passend te maken. Bij de eerste twee oordopjes had ik geen succes: de headset viel uit mijn oren zodra ik ook maar met mijn hoofd schudde. Ik was al bang dat het concept van Jabra te goed was om waar te zijn. Maar toen ik het laatste setje oordopjes probeerde bleef de headset perfect zitten. Ik kon springen, hard met mijn hoofd schudden, rennen, trampoline springen; de headset bleef hoe dan ook op zijn plaats. Mocht de headset toch onverhoopt uitvallen dan zorgt het gele koord ervoor dat hij om je nek blijft hangen en dus niet op de grond valt.

Wanneer je gaat hardlopen in de zomer heb je vaak een zonnebril op. Ik wel tenminste. De pootjes van de zonnebril kunnen dan toch voor een kleine belemmering gaan zorgen. De headset zit namelijk achter en iets boven je oor. Het zal van de zonnebril afhangen of dit ook daadwerkelijk voor problemen gaat zorgen. In mijn geval merkte ik dat de headset eerder geneigd was uit te vallen in combinatie met mijn zonnebril. Het is even een kwestie van de juiste combinatie zoeken en als zowel de zonnebril en de headset eenmaal op hun plaats zitten, dan is er prima mee hard te lopen.

DCIM100GOPRO

Fietsen met de headset hoef je daarentegen niet te proberen. De combinatie fietshelm, zonnebril én headset is net even te veel van het goede. Daarnaast moet je je afvragen of je tijdens het wielrennen wel muziek op wilt hebben; met een gemiddeld tempo van 25 km/u tot 35 km/u is het namelijk erg belangrijk dat je te allen tijde het verkeer goed in de gaten blijft houden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

De headset is te bedienen met een aantal knopjes, welke zich op het rechter oorstuk bevinden. Er is een aan- en uitknop, waar je tevens de muziek mee op pauze kunt zetten en telefoongesprekken mee kunt aannemen. Het volume is makkelijk aan te passen via de volume-knoppen op de bovenkant van de headset. Soms is het even zoeken waar die knopjes ook al weer zitten, waardoor je tijdens het lopen nog wel eens loopt te friemelen. Naarmate je de headset vaker gebruikt zal je de knopjes op een gegeven moment steeds makkelijker gaan vinden.

De meegeleverde sportband is naar mijn idee net iets te klein. Zelf heb ik een iPhone 5. Deze past met case net niet in de sportband; hij blijft een stuk uitsteken. De sportband zal ik dus helaas niet gaan gebruiken. Daarnaast is de sportband gemaakt van een vocht-absorberend materiaal. Wanneer je tijdens het hardlopen een regenbui over je heen krijgt zal de sportband aardig doorweekt raken, met alle eventuele gevolgen van dien. De headset zelf is overigens (spat)waterdicht. Een regenbui vormt dan ook geen enkel probleem. Zwemmen met de headset is echter af te raden.

Geluid:

Het geluid valt me eerlijk gezegd een beetje tegen. Van Jabra had ik toch wel iets beter verwacht. Het geluid klinkt wat blikkerig en de bassen zijn niet zo krachtig als dat Jabra zegt. Dit is aan de ene kant jammer, aan de andere kant moet je je wel realiseren dat het een sport-headset is en geen hoofdtelefoon voor in de huiskamer of studio. Desalniettemin is dit zeker een verbeterpunt voor Jabra. De muziek is verder goed hoorbaar. Doordat de oordopjes in je oor zitten heb je weinig last van geluidsverlies door bijvoorbeeld de wind. Zelf loop ik vaak hard over de dijk langs de zee. Ondanks de wind daar blijft de muziek goed te horen. De diepe bassen van een hiphop-track of de beukende kick van een dance-track komen echter wat minder spectaculair over dan dat ze in werkelijkheid zijn.

FM-radio:

Voordeel van deze headset is dat hij ook een ingebouwde FM-radio heeft. Dit betekend dat je je smartphone tijdens het sporten ook eens thuis kunt laten (tenzij je deze voor je sportracking gebruikt natuurlijk). Via een knopje is de FM-radio aan te zetten. Met de volume-knoppen kun je vervolgens op zoek naar je favoriete radio-station. Nadeel hierbij is dat je niet kan zien op welke frequentie je zit, zodat het even kan duren voordat je de door jou gewenste zender gevonden hebt. Eenmaal gevonden is de geluidskwaliteit goed te noemen; de radio kraakt niet en de verbinding is stabiel. je kunt de zender dan vervolgens opslaan door een dubbele druk op de knop van de FM-radio. Je kunt in totaal drie voorkeurszenders opslaan. Deze FM-radio is een zeer welkome toevoeging aan de headset; zeker als je een keer wat anders wilt dan je eigen muziek.

Bellen:

Voordeel (of nadeel?) is dat je met de headset ook kan bellen en gebeld kan worden. Persoonlijk ben ik niet zo van het bellen tijdens het hardlopen. Maar wanneer je bijvoorbeeld met een sportevenement meedoet en je supporters wilt vertellen dat je bijna bij de finish bent kan het zeer handig zijn. Je bent in ieder geval altijd bereikbaar in geval van nood. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je je telefoon bij je hebt. Wanneer je gebeld wordt hoor je de ringtone van je telefoon door je headset. Een gesprek beantwoorden kan dan vervolgens door een druk op de play/pauze-knop. de telefoonverbinding is goed te noemen. De gesprekken zijn goed verstaanbaar. De microfoon van de headset is goed te noemen, want de persoon aan de andere kant van de lijn kan goed horen wat er gezegd wordt. Wind is hier wel een factor; wanneer je vol in de wind loopt gaat dit ten koste van je verstaanbaarheid, doordat deze voor veel ruis op het microfoontje zorgt.

Bluetooth:

De bluetooth verbinding is naar mijn idee goed. Waar ik bij andere bluetooth headsets nog wel eens ervoer dat de verbinding haperde, heb ik dat met deze headset totaal niet meegemaakt. De verbinding komt snel tot stand en het geluid blijft continu zuiver. Op het moment dat de headset verbinding heeft gemaakt met je telefoon wordt je hiervan door een blikkerige vrouwenstem van op de hoogte gebracht, wanneer zij ‘connected’ in je oor fluistert. Via je telefoon kun je vervolgens de audio-bron selecteren.

Batterij-duur:

De batterij-duur die door Jabra wordt aangegeven bedraagt zo’n 4,5 uur. Ik heb nog geen hardloopsessie gehad die ook daadwerkelijk 4,5 uur heeft geduurd en om te voorkomen dat ik halverwege een sessie zonder muziek kwam te zitten heb ik hem telkens na elke sessie aan de oplader gedaan. Via een icoontje op je smartphone kun je een balkje zien met daarin de batterij-status. Op deze manier kun je zien wanneer de batterij bijna leeg is en dus de headset op tijd aan de lader doen.

Endomondo:

Bij de aanschaf van de headset krijg je een gratis Endomondo premium abonnement van 3 maanden. Dit is een app waarin je al je sportieve prestaties kunt bijhouden. Deze app heb ik niet getest, daar ik zelf een fervent Garmin-gebruiker ben. Voor beginnende sporters of mensen die eens iets anders dan Runtastic of Runkeeper willen proberen lijkt deze app me zeker het proberen waard. iCulture heeft over deze app geschreven, namelijk hier en hier.

Conclusie:

Naar mijn idee is de Jabra Sport Wireless+ eindelijk een headset die ook daadwerkelijk de moeite waard is om aan te schaffen. Met een aanschafprijs van rond de € 100,00 (goed zoeken op internet wil nog wel eens een paar tientjes schelen) is hij nogal aan de dure kant. Maar als je veel sport en daarbij niet zonder muziek kan, is deze headset zeker zijn geld waard. De meegeleverde oordopjes zorgen ervoor dat de headset voor iedereen optimaal passend te krijgen is. De geluidskwaliteit is wel een minpunt. Dit is heel erg jammer, want dit gaat ten koste van het luisterplezier. Van een bedrijf als Jabra had ik wel verwacht dat ze wat kritischer zouden zijn op het gebied van geluidskwaliteit. Dit moet echt beter kunnen. Het kleine design, het lichte gewicht en de manier van dragen zorgen er wel voor dat dit op het moment de beste draadloze headset is voor sporters. Alternatieve headsets zijn toch groter of hebben een mindere pasvorm.

Voor mensen die het niet erg vinden op wat extra uit te geven aan een headset, een hekel hebben aan draadjes en veel waarde hechten aan een goede pasvorm zou ik deze headset aanraden. Ben je een audiofiel en kan je je, zelfs tijdens het sporten, snel irriteren aan mindere geluidskwaliteit zou ik de headset laten liggen.

Pluspunten:

+ Kwalitatief duurzaam ontwerp
+ Goede bluetooth-verbinding
+ Blijft in combinatie met het juiste oordopje goed zitten
+ FM-radio

Minpunten:

– Prijzig in aanschaf
– Lastig te dragen in combinatie met zonnebril
– Geluidskwaliteit kan veel beter

Mijn oordeel:

De Jabra Sport Wireless(+) krijgt van mij 3 van de 5 punten.

Score 3

Product-informatie:

Fabrikant: Jabra
Product en type: Sport Wireless(+) headset
Geschikt voor: alle smartphones/devices met ondersteuning van Bluetooth 3.0
Te koop via: Coolblue en Bol.com


Noot: Jabra bleek me achteraf de Jabra Sport Wireless te hebben toegezonden en niet te Sport Wireless+. Volgens Jabra zitten de verschillen hem in het feit dat bij de Sport Wireless+ meer oorstukjes worden meegeleverd, alsmede een ‘dingetje’ waarmee je het koortje kunt aantrekken. Qua geluid en werking zijn er geen wijzigingen aangebracht. Deze review volstaat op dat gebied dan ook voor de Wiress+. Tevens heeft Jabra aangekondigd dat er dit jaar een nieuw product komt wat voor sporters als ik heel erg interessant is. Ik ben benieuwd…

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

2 thoughts on “Jabra Sport Wireless

  1. Dit vind ik
    super handig om te hebben want ik ben zelf vrachtwagenchauffeur en dan kan ik zo de bel opnemen Nee grapje de telefoon opnemen inplaats van me mobiel te pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up