Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Jabra Sport Pulse Wireless

Jabre Pulse header

Eerder heb ik een uitgebreide review geschreven over de Jabra Sport Wireless, een draadloze headset waarmee je tijdens het sporten muziek kunt luisteren én kunt bellen. Deze headset kwam redelijk uit de test, maar er waren zeker wat verbeterpunten.

Nu is de de Jabra Sport Pulse Wireless. Naast het feit dat deze headset nog beter zou moeten werken dan de hierboven genoemde headset, biedt de Sport Pulse Wireless ook nog eens de mogelijkheid om je hartslag te meten. Volgens Jabra zijn dit de enige oordopjes die bewezen medische nauwkeurigheid bieden. Dat is nogal een bewering.

De afgelopen tijd heb ik intensief getraind met de Jabra Sport Pulse Wireless. Mijn bevindingen lees je in deze uitgebreide review. Veel leesplezier.

De verpakking:

Dit keer geen bekende athleet op de verpakking (bij de Wireless+ stond  triathleet Craig Alexander op de verpakking), maar dat maakt de uitstraling van de verpakking niet minder sportief. De verpakking is gemaakt van duurzaam karton met op de voorkant een afbeelding van een dame in sportkleding en de Jabra Sport Pulse Wireless in haar oren. De voorkant van de verpakking is te openen waardoor je kunt zien wat er in de doos zit.

Op de achterkant van de doos staat in meerdere talen beschreven wat je met de headset kunt doen en met welke apps de headset compatible is.

2015-07-28 18.54.41
2015-07-28 18.54.53

 

Wat krijg je er allemaal bij:

De Jabra Sport Pulse Wireless wordt zeer compleet geleverd. Er zitten meerdere eargels (dopjes) en earwings (oorhaken) bij om er zeker van te zijn dat de Pulse Wireless passend te krijgen is. Daarnaast zit er een USB-kabel bij om de headset van nieuwe stroom te voorzien en een mooi opberghoesje om de headset netjes in op te bergen. Tot slot zit er natuurlijk het nodige papierwerk bij (snelstartgids, instructieboekje en garantie-documenten).

– 4 sets Eargels (dopjes)
– 3 sets Earwings (oorhaken)
– FitClip
– Hoesje
– Usb-kabel
– Snelstartgids

2015-07-28 18.56.012015-07-28 18.55.44

 

 

 

 

Het uiterlijk:

De Jabra Sport Pulse Wireless zijn een paar earbuds, met elkaar verbonden door middel van een snoertje. De headset zelf is zwart maar de earplugs en de tekst op de headset zijn geel. Aan de rechterkant van het koortje zitten de bedieningsknopjes, waarmee je het geluid harder en zachter kunt zetten en waarmee je gesprekken mee kunt opnemen en beëindigen. De hartslagmeter zit in de linkeroor. Aan de rechterkant zit de USB-connector, verscholen achter het zwarte rubbertje. De earbuds zijn er in verschillende diktes en de oorhaken zijn er ook in verschillende maten, zodat de headset altijd perfect passend te krijgen is. Het snoertje is vast te zetten door middel van een plastic haakje, zodat het snoertje ook nooit te lang is.

De headset weeg bijna niets maar voelt wel zeer stevig en degelijk aan. Het product is mooi afgewerkt en zeer subtiel; tijdens het dragen valt hij niet heel erg op.

2015-07-28 18.57.16

Tijdens het gebruik:

Voor het eerste gebruik dien je de headset eerst goed passend te maken. Dit kan aan de hand van de vele meegeleverde passtukjes. Daarna spreekt de headset eigenlijk voor zich. Het is even een handigheidje om de oordopjes in te doen; je moet ze als het ware met een draaiende beweging in je oor plaatsen. In het begin kun je de oordopjes wellicht indoen voor de spiegel maar later zul je merken dat je er steeds handiger in wordt.

De Jabra Sport Pulse is gemakkelijk aan te zetten door de middelste knop van het ‘bedieningspaneel’ (aan je snoer) ingedrukt te houden. De Pulse geeft dan middels een damesstem dat hij is ingeschakeld en is verbonden met je telefoon. Op het scherm van je telefoon kun je zien dat je verbinding hebt met een bluetooth headset. Muziek aan en sporten maar. Wat mij direct opviel bij het gebruik van de Jabra Sport Pulse is dat ze omgevingsgeluid heel erg goed afsluiten. Aan de ene kant is dat een voordeel; je hebt namelijk een optimale muziekbeleving. Anderzijds kan het gevaarlijk zijn omdat je ook geen verkeer meer hoort. Dat is een reden dat ik de Pulse alleen gebruik met hardlopen. Met fietsen is de Pulse echter goed te gebruiken; de oordopjes conflicteren niet met een helm en zelfs niet met een zonnebril, terwijl dit met de Jabra Sport Wireless nog wel eens het geval was.

Wanneer je de Sport Life app van Jabra gebruikt krijg je bij elke kilometer feedback over je tempo en hartslag. Zelf loop ik met een hardloophorloge waarop deze informatie ook te zien is, maar toch is het erg prettig om dit als audio-feedback te horen te krijgen. Zo kan ik mijn horloge m’n tempo weer laten geven en de Jabra mijn hartslag laten vertellen.

2016-05-24 07.53.21 HDR

De Jabra Sport Pulse Wireless tijdens gebruik..

Hartslagmeting:

Om met de deur in huis te vallen: de weergave van je hartslag is niet superbetrouwbaar. Wanneer ik de weergegeven hartslag vergelijk met die van mijn sporthorloge zit er toch een afwijking in. Ter vergelijking: waar de Jabra Sport Pulse een gemiddelde hartslag weergeeft van 141 slagen per minuut en een maximale hartslag van 163 slagen per minuut, verteld mijn sporthorloge me dat ik een gemiddelde hartslag had van 166 slagen per minuut en een maximale hartslag  van 185 slagen per minuut. Toch wel een serieus verschil. Jabra zelf stelt dat ze een accuraatheid bieden van 99,2 %. Dit is dus niet het geval, daar het steeds een verschil van zo’n 5 tot 10 slagen per minuut is vergeleken met mijn sporthorloge.

Een erg gave feature is wel de mogelijkheid om je VO2Max te berekenen. Via de app kun je diverse fitness-tests doen, zoals de Rockport test (1,61km op een comfortabel tempo om zo tot een VO2Max te komen), een test om te kijken of je misschien aan het overtrainen bent en een test om je rusthartslag te meten.

Geluid:

Het geluid is prima. Meer dan prima zelfs. Je dient je wel te beseffen dat het een sport-headset is en geen studio-headset, maar ik vind dat er helemaal niets mis is met de geluidsweergave van de Sport Pulse Wireless. Alle tonen komen goed door, zelfs op een harder volume. Ook streaming audio zoals Youtube en Spotify wordt verrassend zuiver weergegeven. Doordat de headset echt in je oor zit sluiten ze omgevingsgeluiden goed buiten. Soms zelfs te goed; wanneer je het geluidsvolume te hard zet hoor je helemaal niets meer behalve de muziek wat tot gevaarlijke situaties kan leiden; aankomend verkeer hoor je immers niet meer aankomen. Je dient hier dus wel verstandig mee om te gaan want niemand zit te wachten op een (verkeers)ongeval.

Bellen:

Los van de vraag of je gebeld wilt worden tijdens het sporten, biedt de Jabra Sport Pulse wel deze mogelijkheid. Je dient natuurlijk wel je telefoon in de buurt te hebben en verbonden te zijn met bluetooth. Wanneer je telefoon overgaat kun je opnemen door middel van het zelfde (multifunctionele) knopje als waarmee je de Pulse aanzet. Beëindigen van het gesprek gaat op dezelfde manier. Je kunt zelfs schakelen tussen meerdere gesprekken, al is een conference call tijdens het hardlopen wellicht een tikkeltje overdreven. De beller is zeer goed te verstaan en de beller kan jou ook zeer goed verstaan. Het microfoontje zit verstopt in het bedieningspaneeltje maar echt last van windruis zul je niet hebben. Dit is alleen getest tijdens het hardlopen; wellicht dat je op de racefiets wat meer last van windruis zult hebben. Ook op dit vlak is de Sport Pulse een verbetering ten aanzien van eerdere draadloze sportmodellen van Jabra.

Bluetooth:

De Bluetooth verbinding is snel gemaakt en erg stabiel. Tijdens het testen van de Jabra Sport Pulse Wireless heb ik geen haperingen ervaren. De verbinding met je telefoon is makkelijk te maken en ook de wijze waarop de headset samenwerkt met de app van Jabra is zeer goed te noemen, ook tijdens het sporten.

Batterij-duur:

Jabra geeft aan dat de Sport Pulse Wireless een maximale batterijduur heeft van 5 uur. Ik geloof deze stelling wel. Hoewel ik geen 5 uur achtereenvolgend heb gesport, kan ik makkelijk 4 á 5 duurlopen van zo’n anderhalf uur of meer doen zonder de Jabra tussentijds op te hoeven laden. De headset geeft zelf aan wanneer de batterij leeg aan het raken is door middel van piepjes. Dit is tevens te zien op je smartphone naast het bluetooth-tekentje in de statusbalk. De headset is gemakkelijk op te laden via een USB-poort. Een indicatielampje in de headset geeft aan dat hij aan het laden is en wanneer de batterij weer vol is.

Sport Life App:

De Sport Life App is zeer gemakkelijk op te starten en te bedienen met de Sport Pulse Wireless. 1 druk op de knop aan de zijkant van het rechter oordopje en de app start vanzelf op. Met dezelfde knop kun je direct een workout starten. De app is zeer overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Achteraf worden al je prestaties opgeslagen en zijn makkelijk nog eens terug te kijken met alle data en een overzicht van de door jou gelopen route. Al met al is de Sport Life App een prima app om te gebruiken tijdens het sporten. Je kunt kiezen tussen meerdere activiteiten, waaronder hardlopen, fietsen, wandelen, skating en spinning.

Enkele screenshots van de app..

Conclusie:

Naar mijn idee heeft Jabra zichzelf overtroffen met deze bluetooth sport headset. Voor zover ik kan inschatten is de Jabra Sport Pulse Wireless een van de betere draadloze sport headsets verkrijgbaar op de markt. Ik geef toe, de aanschafprijs is erg pittig. Je krijgt echter wel echt waar voor je geld. Een perfecte pasvorm zorgt ervoor dat hij niet uitvalt tijdens het sporten. De geluidskwaliteit is gewoon goed en daarnaast kun je er ook op een knappe manier telefoongesprekken mee voeren. Zeer welkome aanvulling is de hartslagdetectie, hoewel de betrouwbaarheid nog niet optimaal is. De Jabra Sport Pulse Wireless is veel meer dan een hoofdtelefoon; het is meer een volwaardig trainingsdevice geworden.

De Jabra Sport Pulse Wireless ziet er stijlvol uit, weegt bijna niks en irriteert niet tijdens het lopen daar het draagcomfort perfect is. Al met al is het een goede investering voor mensen die graag muziek luisteren tijdens het sporten.

Pluspunten:

+ Perfecte pasvorm
+ Goed geluid
+ Geluid/gesprekken te bedienen zonder telefoon aan te raken
+ Regenbestendig

Minpunten:

– Prijzig in aanschaf
– Hartslag niet superbetrouwbaar

Mijn oordeel:

De Jabra Sport Wireless(+) krijgt van mij 4 van de 5 punten.

Score 4

Product-informatie:

Fabrikant: Jabra
Product en type: Sport Pulse Wireless
Geschikt voor: alle smartphones/devices met ondersteuning van Bluetooth 3.0
Te koop via: Coolblue en Bol.com

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.