Workshop Wim Hof methode

Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman’. Wie kent hem niet? Deze man heeft een aantal bizarre records achter zijn naam staan. Enkele voorbeelden: hij liep een halve marathon op blote voeten in Finland (boven de Poolcirkel) bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden onder 0. Ook liep hij in slechts een onderbroek de Kilimanjaro op bij temperaturen van 15 graden onder 0 en heeft hij regelmatig tot aan zijn kin in een bak met ijs met ijs gestaan. De man kan goed tegen kou, zeg maar.

Wim Hof is er van overtuigd dat mensen met hun geestelijke vermogens in staat zijn om hun zenuwstelsel te beïnvloeden en daarmee tot unieke prestaties te komen. Hij heeft een eigen methode ontwikkeld;’de Wim Hof methode. Inmiddels zijn er wetenschappelijke onderzoeken gedaan die (sommige) aspecten van zijn methode onderbouwen.

In heel Nederland worden er door erkende instructeurs (welke zelf een loodzware training bij Wim Hof hebben gevolgd) workshops gegeven. Zo ook in Den Helder. Niemand minder dan Gert-Jan Wit (inmiddels mag ik hem wel de Helderse marathon-zwemmer noemen) is hier erkend instructeur en geeft 1 keer per een maand een workshop waarin hij uitleg geeft over de Wim Hof methode. Aan de hand van verschillende ademhalings- en meditatietechnieken leer je contact te maken met je hart, je immuunsysteem en je autonome zenuwstelsel. Ook het befaamde ijsbad is onderdeel van de workshop. Het klinkt misschien allemaal wat vaag en zweverig, zeker als je er niet voor open staat. Er is maar 1 manier om er achter te komen en dat is door het een keer te ervaren. Met veel interesse heb ik dan ook een workshop van Gert-Jan gevolgd.

De workshop werd gegeven in Fort Kijkduin, een fort uit de tijd van Napoleon (en later nog gebruikt door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog). De entourage was dus al fantastisch. Na een kopje koffie gingen we naar een mooie beuk alwaar de workshop werd gegeven. Na een korte voorstelronde kregen we uitleg over de theorie van de Wim Hof methode. Ook vertelde Gert-Jan over de zware training die hij moest ondergaan om erkend instructeur te worden. Super-interessant en informatief, maar werkt het ook echt? Daar kwamen we snel achter tijdens de ademhalingsoefeningen. Ter informatie: alvorens ik naar de workshop ging had ik een pittige intervaltraining afgewerkt in de duinen dus was aardig kapot.

Eerst begonnen we met ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof methode. Ik merkte dat het meteen wat met mijn lichaam deed; ik werd zweterig en klam en het begon te tintelen vanaf mijn tenen tot aan mijn oren. Resultaat was wel dat ik langer mijn adem in kon houden en dat ik ontspannen was. Maar dan echt ontspannen. Het voelde alsof je als een stofdeeltje rond dwarrelde in een heelal van niets. Een rare omschrijving maar beter kan ik het niet verwoorden. Sommige cursisten werden er zelfs emotioneel van. Ik vond het indrukwekkend, maar emotioneel werd ik er tot dusver niet van.

Later gingen we ook andere ademhalingsoefeningen doen; minder inspannend als de Wim Hof methode maar met hetzelfde principe. Het duurde langer voordat de tintelingen weer kwamen, maar na de derde sessie bereikte ik weer de totale ontspanning. Deze keer raakte het me wel. Ik denk natuurlijk veel aan Patricia (mijn onlangs overleden vrouw). Nu leek het echter of ik niet aan haar dacht maar echt bij haar was. Ik voelde warmte. Het was geen verdriet maar eerder liefde. Ik schrok er zelfs een beetje van. Ik heb denk ik wel 10 minuten in het niets gelegen, mij totaal niet bewust van het harde yoga-matje op de koude betegelde grond en de mensen om mij heen. Heel erg bizar om mee te maken. Daar lig je dan; duursporter en durfal. Tranen die over je wangen biggelen tijdens een meditatie-sessie. Op naar het ijsbad; iets meer avontuurlijk.

Buiten stond een opblaasbaar badje met daarin koud water. Er werden nog even een aantal bakken met ijsblokken ingegooid om er zeker van te zijn dat het water ook echt wel koud was. We kregen uitleg over de paardenstand (een ietwat gehurkte stand welke je helpt je te focussen) en vervolgens konden we ons om gaan kleden. In niets meer dan mijn Speedo ging ik naar buiten. Ik wilde eerst even de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken dus ik ging als laatste. De mensen voor mij gingen één voor één het ijskoude water in. Bij sommige ging dit heel goed; die bleven super rustig en konden al redelijk snel tot aan hun nek in het water liggen. Bij anderen ging het iets minder en bleven in het water zitten. Nu is het absoluut geen wedstrijdje en moet je goed naar je lichaam blijven luisteren, maar toch wilde ik proberen om tot aan mijn nek in het water te liggen. Het was mijn beurt. Ik stapte het water in en voelde direct hoe bizar koud het water in werkelijkheid was. Ik ging gehurkt in het water zitten om te wennen aan de temperatuur en om de rust in mijn ademhaling te vinden. Toen ik die had gevonden ging ik in het water zitten, mijn benen gestrekt. Weer zoeken naar de rust in mijn ademhaling; het duurde steeds even voordat ik die gevonden had. Na een paar minuten lukte het me om verder in het water te zakken en zelfs mijn handen onder water te doen (in je handen zitten heel veel zenuwuiteinden). Daar lag ik dan, in het ijskoude water. Ik had mijn kalmte gevonden en kon geconcentreerd blijven liggen. Het was gelukt. Bizar dat het menselijk lichaam hiertoe in staat is.

Na het ijsbad konden we ons weer warm aankleden en kregen we een heerlijke kop hete soep met een broodje. Zo’n dag als deze kost toch aardig wat energie. Nadat we weer een beetje opgewarmd waren en hernieuwde energie hadden opgedaan liepen we met de groep naar de duinen om daar in de buitenlucht nog even te mediteren. Het weer was prachtig en de omgeving idyllisch. Iedereen zocht, al lopend op blote voeten door de duinen, een mooi rustig plekje voor zichzelf op en begon met mediteren. Het kan 5 minuten geduurd hebben maar het kan ook 20 minuten geduurd hebben; ik was het besef van tijd even helemaal kwijt. Het was heerlijk om even helemaal in het niets te zijn met de prikkelende zon op je gezicht en het geruis van de zee op de achtergrond. Het vreemde: de vermoeidheid en spierpijn van de intervaltraining die ochtend was inmiddels volledig verdwenen. Ik was uitgerust en voelde me erg fit. Na een poosje was het weer tijd om door de duinen terug te lopen naar het fort om daar deze wondere dag af te sluiten. Onder het genot van een drankje en een hapje werd er nog wat na gekletst door iedereen waarna de workshop er definitief opzat en iedereen zijn eigen weg weer vervolgde.

Wat heb ik deze dag geleerd van de Wim Hof methode en wat denk ik er in de toekomst mee te kunnen gaan doen? Welnu, ik heb geleerd dat het menselijk lichaam tot meer in staat was dan dat we ons eigenlijk voor mogelijk houden. Nu wist ik dat natuurlijk al een beetje maar het blijft bijzonder dat altijd weer in lijve te ondervinden. Nu is het niet zo dat ik een ijsbad in mijn tuin ga neerzetten, maar ik zal wel in vervolg na het douchen de temperatuurkraan even op standje 0 zetten om het koude water over me heen te laten stromen. Beter kunnen omgaan met koude(re) temperaturen zouden van pas kunnen komen bij bijvoorbeeld het open-water zwemmen. Daarnaast zal ik de ademhalings- en ontspanningsoefeningen trouw blijven doen. Aan de ene kant om de totale rust te ervaren en aan de andere kant zullen deze ademhalingsoefeningen mij ten goede komen tijdens het (duur)sporten. Gert-Jan weet iedereen van begin tot eind te boeien met zijn verhalen en wijze van uitleggen en daarnaast neemt hij ook uitgebreid de tijd voor iedereen, waardoor je je gedurende de workshop constant op je gemak voelt. Al met al vond ik deze dag een zeer unieke ervaring en wil ik iedereen adviseren om deze workshop eens te volgen. Voelen is weten.

WAARSCHUWING: voordat je verder naar beneden scrolt, wees bewust dat er schokkende beelden tussen zitten in de vorm van mij in een Speedo-zwembroek! Ik wens niet aansprakelijk gesteld te worden voor de mogelijke gevolgen die het zien van deze beelden met zich meebrengt.

Foto’s:

Video:

Vond je dit leuk om te lezen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Like dan mijn Facebook-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *