Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Airmax

Eerder heb ik een review geschreven over The Turbine, een soort van neusplug die er voor zorgt dat je neus (meer) open blijft staan tijdens het sporten waardoor je meer zuurstof krijgt.

Nu is er ook de Airmax (uit te spreken als Air-max en niet als Air-mex, zoals de schoen). Dit is een product van Nederlandse makelij. De beweringen van Airmax zijn niet mals. Zo stellen zij dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij gebruik van de Airmax de hoeveelheid lucht tot wel 176,1% kan toenemen! Ter vergelijking: The Turbine geeft aan dat bij het gebruik van hun product de hoeveelheid lucht met 37,6% toeneemt. Met andere woorden: de Airmax zou beter zijn dan The Turbine. Als reden hiervoor wijst Airmax het vele wetenschappelijke onderzoek aan wat zij hebben gedaan bij de totstandkoming van hun product. Bij de ontwikkeling is Airmax bijgestaan door KNO-artsen, wetenschappers en zelfs een luchtvaart-engineer. Inmiddels is versie 3 van de Airmax gelanceerd, wat betekend dat er sinds de eerste versie een hoop is veranderd en ontwikkeld.

Met mijn ervaringen van The Turbine nog vers in het achterhoofd was ik natuurlijk reuze benieuwd om de Airmax ook eens uitvoerig aan de tand (of neus) te voelen. Is de Airmax echt (zoveel) beter? Stellen zij terecht een beter product te hebben dan The Turbine? Geeft het echt zoveel meer zuurstof tijdens het sporten? Lees er alles over in onderstaande review.

Ik heb beide varianten gebruikt en getest: de Airmax Classic en de Airmax Sport. Deze review gaat voornamelijk over de Sport-versie, maar ik zal ook zeker wat vertellen over de Classic-variant. 

De verpakking:

De Airmax wordt geleverd in een doosje met daarin een tweetal neusspreiders. Één neusspreider zit in een mooi opbergdoosje, de andere neusspreider zit in apart vakje los in de verpakking.

Op het doosje staat uitgelegd wat de Airmax doet en hoe hij ingebracht moet worden. De Airmax Sport is te herkennen aan een zwart doosje, terwijl de Airmax Classic in een paars doosje zit.

2016-02-04 08.46.25

De verpakking van de Airmax Sport en de Airmax Classic (voorkant)..

2016-02-04 08.46.38

De verpakking van de Airmax Sport en de Airmax Classic (achterkant)..

2016-02-04 08.49.35

De Airmax Sport (links) en de Airmax Classic (rechts) in hun opbergdoosjes..

Wat krijg je er allemaal bij:

In elk doosje, zowel bij de Sport als bij de Classic, zitten twee neusspreiders. Tevens krijg je een opbergdoosje meegeleverd, waar je de Airmax in kunt opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Persoonlijk vind ik dit een goede zet, omdat je toch de neusspreider veilig en hygiënisch wilt kunnen opbergen. Naast de neusspreiders en het opbergdoosje zit er ook een duidelijke gebruiksaanwijzing bij, opgesteld in het Nederlands, Engels en Duits. In deze gebruiksaanwijzing staat uitgelegd hoe de Airmax precies werkt, waar je hem voor kunt gebruiken en hoe je hem dient te onderhouden/reinigen.

2016-02-04 08.47.13

De Airmax Classic met gebruiksaanwijzing en opbergdoosje..

2016-02-04 08.47.32

De Airmax Sport met gebruiksaanwijzing en opbergdoosje..

Het uiterlijk:

De Airmax ziet er uit als een U met vleugels; beter kan ik het niet omschrijven. De Airmax Sport verschilt van de Airmax Classic doordat de eerste een soort weerhaakjes aan de binnenkant heeft. Verder zijn ze bijna identiek. Het materiaal bestaat uit een zachte, reukloze en medisch gecertificeerde kunststof. Toch voelt de Airmax nog redelijk stug aan.

2016-02-04 08.49.06

De Airmax Classic (maat S en M) boven en de Airmax Sport (maat M) onder..

Het U-vormige gedeelte zet zich bij gebruik vast rond het tussenstuk van de neus. De vleugels van de Airmax drukken de neusholtes open bij het gedeelte waar de neus smaller wordt. Wanneer we de Airmax vergelijken met The Turbine ziet hij er minder ingenieus uit; de Airmax oogt wat simpeler. Of dit invloed heeft op de werking moet later deze test nog blijken.

De Airmax is te krijgen in een tweetal maten: S en M. Volgens Airmax zou iedereen in principe minimaal één van de twee maten moeten passen. 80% van de gebruikers gebruikt de medium-variant. Deze is namelijk iets breder, waardoor het effect van extra luchttoevoer nog groter is. Een maat L is er niet. Hier geeft Airmax op zijn website de volgende uitleg voor:

“Ondanks dat Airmax® S en M niets met de grootte van de neus heeft te maken, denkt men dit in veel gevallen wel. Dit is één van de redenen dat er geen maat ‘L’ is; niemand heeft een grote neus vinden wij. Naast deze psychische reden is het zo dat Airmax® zo is ontwikkeld dat er op dit moment geen effectievere manier is om meer zuurstof binnen te krijgen en nog steeds het huidige comfort te waarborgen.”

Duidelijk verhaal. Hoe dat in de praktijk uit pakt lezen jullie verder in deze review.

Airmax in Neus

De Airmax, zoals hij in de neus geplaatst zit..

Tijdens het gebruik:

Dan het gebruik. Zoals ik eerder heb aangegeven heb ik beide versies getest. de sportversie heb ik, gelet op de barre weersomstandigheden en het feit dat ik een echte mooi-weer-fietser ben, alleen kunnen testen met hardlopen.

2016-01-31 13.10.35

De Airmax geplaatst in mijn neus..

Het plaatsen van de Airmax gaat redelijk simpel. Er is ook maar één manier waarop de Airmax in de neus geplaatst kan worden dus er kan weinig fout gaan. Wel is het even wennen, nog meer dan bij The Turbine. Reden hiervoor is dat de Airmax wat dieper in de neus gaat wat zeker in het begin niet bijster prettig voelt. Het algehele draagcomfort is bij de Airmax minder prettig dan bij The Turbine. Zo recht geplaatst als in de gebruiksaanwijzing is mij niet gelukt omdat dit echt te diep ging voor mijn gevoel. Toch heeft het dragen van de Airmax mij niet gestoord tijdens het hardlopen. Dit was wel anders toen ik de Airmax Classic gebruikte bij het slapen; ik kon maar niet wennen aan het hebben van een neusspreider in mijn neus tijdens mijn nachtrust. Dit lag overigens niet geheel aan de Airmax; wanneer ik probeerde te slapen met The Turbine had ik hetzelfde onprettige gevoel.

Wat mij tijdens het sporten opvalt is de hoeveelheid extra zuurstof. Nu is het voor mij, net als bij The Turbine, niet mogelijk om de exacte percentages na te gaan, maar wat ik wel heb gemerkt is dat de werking van de Airmax voor mijn gevoel aanzienlijk beter is dan die van The Turbine. Ik heb hier ook een theorie over: doordat de Airmax met zijn vleugels de neus meer open drukt zorgt hij op deze manier ook voor een betere luchttoevoer. Ook heb ik het gevoel dat de Airmax beter blijft zitten tijdens het hardlopen. The Turbine wilde namelijk nog wel eens uitvallen of losser gaan zitten tijdens het hardlopen. Dit heb ik met de Airmax niet gehad. Hoewel The Turbine, los van het mogelijke uitvallen, wel comfortabeler aanvoelde dan de Airmax heb ik de Airmax tijdens het hardlopen niet als storend ervaren.

Een fietstest volgt nog, zodra het weer wat behagelijker wordt. De review zal dan ook nog uitgebreid worden met mijn bevindingen van de Airmax tijdens het fietsen. Een zwemtest wil ik iedereen afraden, omdat een openstaande neus met zwemmen mij iets minder prettig lijkt 😉

2016-01-31 13.10.09

De Airmax tijdens het hardlopen..

Conclusie:

Na The Turbine is de Airmax het tweede product wat zich richt op het bieden van meer lucht (extra zuurstof) tijdens het sporten door middel van het opensperren van de neus. Het feit dat er steeds meer producten in deze categorie ontstaan betekend dat er vraag naar is en dat het een ontwikkeling is waar (duur)sporters behoefte aan hebben. Hierbij moet wel gezegd worden dat de Airmax al ruim 10 jaar bestaat. Toch neemt de populariteit pas de laatste tijd enorm toe.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek stelt Airmax dat zijn product een betere werking heeft dan The Turbine. Is dat ook zo? Mijn bevindingen zijn puur persoonlijk en gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar ik ben geneigd om te zeggen dat de stelling van Airmax inderdaad waar is. Ik ervaar met het gebruik van de Airmax meer lucht dan wanneer ik The Turbine gebruik. Dus in die zin heeft Airmax een goed werkend product neergezet. Wat mij ook bevalt is het feit dat de Airmax wordt geleverd met een opbergdoosje, waar je de neusspreider veilig en op een hygiënische manier kunt opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Een simpele bijkomstigheid maar wel heel erg praktisch.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de Airmax tijdens het sporten minder prettig vond zitten dan The Turbine. De Airmax is wat harder en wat stugger. Ook gaat hij wat dieper in de neus, wat niet heel prettig aanvoelt. Toch went het snel en wegen de pluspunten (meer zuurstof) op tegen de minpunten (het ietwat oncomfortabele gevoel). Zeker tijdens het sporten, wanneer je al veel afleiding hebt, went het gebruik van de Airmax snel en heb je er op een gegeven ogenblik geen erg meer in dat je iets in je neus hebt zitten. Ook had de Airmax minder de neiging om uit te vallen.

De Airmax is in 2 maten te krijgen: S en M. Dit betekend dat er beperkte keuze is. Elke neus is toch anders. One size fits all (of two, in dit geval) gaat naar mijn idee niet op. Dit probleem speelt bij The Turbine ook, echter hadden zij 3 verschillende maten. Ik snap dat het niet te doen is om voor elke type neus een passende neusspreider te ontwikkelen, maar iets meer keuze zou geen heel gek idee zijn. Zelf had ik het gevoel dat ik tussen maat S en maat M in zat: maat M was iets te groot en maat S net iets te klein. Hier staat weer tegenover dat hoe langer je de Airmax gebruikt, hoe meer het went.

Airmax geeft aan dat een neusspreider (plus minus) 3 maanden lang gebruikt kan worden, voordat je een nieuwe moet aanschaffen. Na deze periode wordt het product namelijk iets harder door gebruik, mede doordat het is gemaakt van een medische kunststof. In hoeverre de gebruiksintensiteit hier een factor in speelt wordt niet geheel duidelijk uit de gebruiksaanwijzing. Airmax stelt dat dit onder andere te maken heeft met de manier waarop je met het product omgaat: berg je hem steeds netjes op in het doosje, maak je hem steeds goed schoon et cetera. The Turbine was gemiddeld 10 keer te gebruiken per unit. Met een doosje van The Turbine doe je dan, bij gemiddeld 3 keer sporten per week, zo’n 10 weken. Met de Airmax, uitgaande van 2 units per doosje, dus het dubbele. Tevens is de Airmax goedkoper in aanschaf dan The Turbine. Omgerekend betaal je voor 1 neusspreider van Airmax (de sportversie) € 6,75. Voor The Turbine betaal je omgerekend
€ 9,98 per neusspreider (uitgaande van een refillverpakking in de juiste maat).

Dan de Airmax Classic. Persoonlijk kon ik er maar niet aan wennen om iets in mijn neus te hebben tijdens het slapen. Vooropgesteld; het gaf extra lucht. Waar ik normaal met slapen door mijn mond adem en dus sneller ga snurken (vraag maar aan mijn vrouw), kan ik met de Airmax in beter door mijn neus ademen. Ondanks dit is het mij niet gelukt om de Airmax de hele nacht in te houden; uiteindelijk gaat hij toch irriteren zodat ik hem uit doe. Misschien dat Airmax dit kan verbeteren door zachter materiaal te gebruiken voor de Classic, zodat hij minder voelbaar aanwezig is. Of dit dan ook ten koste gaat van de werking weet ik niet; dat is aan Airmax om uit te zoeken.

Conclusie is dat ik de Airmax wel zou blijven gebruiken tijdens het sporten. De slaap-versie laat ik echter even voor wat het is.

Pluspunten:

+ Zorgt voor extra lucht (betere werking dan The Turbine)
+ Opbergdoosje meegeleverd voor veilig en hygiënisch opbergen
+ Goed en makkelijk schoon te maken

Minpunten:

– Zit niet altijd even comfortabel
– Beperkte maten verkrijgbaar

Mijn oordeel:

De Airmax krijgt van mij 4 van de 5 punten.

Score 4

Product-informatie:

Fabrikant: Airmax B.V.
Product en type: Airmax Sport (en Classic)
Geschikt voor: iedereen.
Prijs: € 12,99 voor de Airmax Classic, € 13,50 voor de Airmax Sport
Te koop via: Online verkooppunten

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

1 thought on “Airmax

  1. Mooie review, ik heb wel heel goed kunnen wennen aan de Airmax classic snachts. Ik heb er heel veel baat bij. Wat de gebruiksduur betreft: ik maak hem smorgens goed schoon en gebruik dezelfde Airmax inmiddels 6 maanden iedere nacht en hij ziet er nog als nieuw uit! De tweede Airmax zit nog nieuw in het doosje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up