Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Louis Garneau P 09 aero tijdrithelm

2015-06-14 11.08.03

Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een Ironman wedstrijd of naar een tijdrit tijdens een wielertour valt je wellicht op dat er gereden wordt met speciale tijdrithelmen. Voornaamste reden is dat deze helmen een aerodynamisch voordeel zouden bieden wanneer men in de tijdrithouding op een fiets zit.  Daarnaast ziet het er gewoon erg stoer en imponerend uit.

Ik was benieuwd of een tijdrit-helm een must-have is in de garderobe van de (amateur)triatleet. Ik wilde dan ook graag een uitgebreide test doen. Tijdritshop.nl, de webshop als het gaat om tijdrit- en triathlon gerelateerde producten, maakte deze test mogelijk. Zij leverde mij speciaal voor deze review een Louis Garneau P 09 aero tijdrithelm. Met 134 helmen staat Louis Garneau in de top 5 van meest gebruikte helmen tijdens de Ironman van Hawaii 2015. Ik ben dan ook direct aan de slag gegaan met het uitvoerig testen van de helm. Zowel tijdens trainingen als tijdens een echte triathlon-wedstrijd.

De verpakking:

Op het moment dat je de Louis Garneau uitpakt valt meteen op dat er veel zorg is besteed aan het product. De helm wordt geleverd in een luxe stoffen zak, waarin je de helm kunt opbergen. Ook het bijgeleverde vizier zit heel netjes ingepakt in een speciaal doosje. Vervolgens zit het vizier ook nog eens in een beschermzakje, zodat de kans op krassen minimaal is.

Wat krijg je er allemaal bij:

Wanneer je de Louis Garneau P 09 aanschaft, krijg je het volgende geleverd:

– Helm
– Bijhorende opbergzak
– 1 vizier, getint
– Opbergdoos voor het vizier
– Opbergzakje voor het vizier
– Gebruiksaanwijzing

Het uiterlijk:

De helm valt direct op door zijn druppelvormige uiterlijk. Ook kenmerkend zijn de ‘dimples’ aan de voorkant van de helm, welke je doen denken aan de structuur van een golfbal. Het bijgeleverde vizier kun je aan de voorkant vastklikken. Middels een scharnier kun je vervolgens het vizier open of dicht zetten. Je kunt er ook voor kiezen het vizier er af te laten en een eigen zonnebril op te houden. Persoonlijk heeft het vizier mijn voorkeur omdat het exact de zelfde werking heeft als een zonnebril maar veel minder (tot niet) op je neus drukt.

2015-11-03 10.49.222015-11-03 10.48.342015-11-03 10.48.23

 

 

 

 

 

De binnenkant is gevoerd met een speciaal soort voering; Ice Fit. Deze voering zorgt ervoor dat het onder de helm goed koel blijft. Warm zweet koelt af en zorgt op die manier voor verkoeling. De helm is minder ademend dan een gewone fietshelm. Toch kun je voor extra ventilatie zorgen door aan de voorkant een sleuf te openen, waardoor er meer wind de helm binnen kan komen. De wind kan de helm aan de achterkant door een sleuf weer verlaten. De sleuf aan de voorkant wordt afgesloten door middel van een stukje afgewerkt foam.

Tijdens het gebruik:

Genoeg over het uiterlijk. Hoe is het om met deze helm te fietsen? In het begin moest ik erg wennen aan het feit hoe ‘strak’ de helm over het hoofd zit. Zo zitten de oren onder de helm, terwijl deze bij een normale fietshelm onafgedekt blijven. Maar eenmaal gewend zag ik dit ook meteen als 1 van de voordelen van deze helm. Hij zit heel erg prettig op het hoofd. Het opzetten gaat gemakkelijk doordat de zijkanten van de helm flexibel zijn; op deze manier kun je de helm goed over de oren trekken zonder dat de oren dubbel komen te zitten of dat het pijn doet. De helm is gemakkelijk te verstellen door middel van een draaiknop aan de achterkant. Op deze manier is hij optimaal naar je eigen hoofd te zetten. Zoals ik eerder had aangegeven kun je de helm met of zonder vizier gebruiken. Ik was echter vanaf het begin direct fan van het vizier dus ik heb hem alleen maar gebruikt met vizier. Ik heb wel het idee dat je erg voorzichtig moet doen met het vizier. Het scharnier voelt niet superstevig aan, dus een verkeerde beweging en het zou zo maar kunnen dat het vizier afbreekt. Dit geldt ook voor het vast- en losmaken van het vizier aan de helm.

Naast het feit dat de helm gewoon lekker zit is het ook gewoon een mooi ontwerp. Het blijft een unieke verschijning, zo blijkt ook uit de reactie van mensen uit de omgeving (zo werd ik een aantal keren gekscherend Calimero genoemd…ik zie het als jaloezie). Wanneer je in tijdrithouding gaat zitten sluit de achterkant van de helm goed aan op de stroomlijn van je rug. Ondanks de beperkte ventilatie heb ik geen moment last gehad van oververhitting of discomfort. Tijdens het fietsen blijft de helm goed zitten op het hoofd. Ook tijdens triathlon-wedstrijden is de helm snel op en af te doen, zonder in te leveren op draaggemak. Zeker voor triathleten een pluspunt.

Conclusie:

Ben je een triathleet of een tijdritspecialist en wil je een mooie helm? Koop dan de Louis Garneau P 09. Verwacht geen dikke seconden tijdwinst, maar doe het vooral omdat het gewoon een hele mooie en comfortabele helm is. Ook tijdens gewone trainingsritjes pak ik liever deze helm dan mijn normale fietshelm, puur omdat hij gewoon veel lekkerder zit. Ook het vizier is veel prettiger dan een zonnebril; niet te licht, niet te donker.

Het aankoopbedrag is met zijn € 199,95 best pittig, maar wanneer je deze vergelijkt met andere tijdrithelmen zul je toch zien dat het een van de goedkopere is in zijn categorie. Een goede helm kost nu eenmaal wat centen. Je krijgt zeker voor je geld; de helm wordt zeer compleet geleverd met vizier en opbergmaterialen. Wel had er wellicht nog een extra vizier bij mogen zitten; wil je een andere tint dien je deze nu apart aan te schaffen.

Dan nu de hamvraag: ga je echt harder wanneer je gebruikt maakt van een tijdrithelm? Op deze vraag moet ik helaas het antwoord verschuldigd blijven. De theorieën zijn hier duidelijk over. Een goede tijdrithelm zou op een afstand van 40 kilometer zo’n 30 seconden tijdwinst op moeten leveren. Dit is voor mij simpelweg niet te testen. Zo zijn de fietsomstandigheden (zoals windkracht en -richting) elke keer weer anders, waardoor geen rondje het zelfde is. Om hier achter te kunnen komen zou ik een windtunneltest moeten doen; faciliteiten die ik spijtig genoeg niet tot mijn beschikking heb. Wellicht is er toch het placebo-effect; je ziet er sneller uit, je voelt je sneller, dus wellicht ga je sneller. Feit is wel dat ik mijn snelste tijden met deze helm op heb gereden. Dit kan natuurlijk puur toeval zijn, maar wellicht heeft het toch net het verschil gemaakt.

Pluspunten:

+ Mooi uiterlijk
+ Zit erg comfortabel
+ ‘ingebouwd’ vizier

Minpunten:

– Andere kleur vizier dient apart te worden aangeschaft
– Vizier kan makkelijk afbreken wanneer aan de helm bevestigd

Mijn oordeel:

De Louis Garneau P 09 krijgt van mij 4 van de 5 punten!

Score 4

Product-informatie:

Fabrikant: Louis Garneau
Product en type: P 09
Geschikt voor: triathleten en tijdritspecialisten
Prijs: € 199,95
Te koop via: Tijdritshop.nl
(Gebruik kortingscode ‘Sebastiaan’ voor 5% korting)

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

Scroll Up