Sebastiaan Horn

Durfsporter / Dare-athlete

Fi’Zi:k Take (+ Cateye Rapid 3)

Wanneer je (lange) tourtochten maakt is het wenselijk dat je een zadeltasje bij je hebt, waarin je bijvoorbeeld een binnenband, een multitool en andere benodigdheden kan stoppen. Persoonlijk ben ik echter geen fan van zadeltasjes. Vaak zien ze er suf uit en passen ze totaal niet bij het uiterlijk van je fiets. Fi’Zi:k heeft echter een zadeltas op de markt die wél bij het uiterlijk van je fiets past! De Fi’Zi:k Take kenmerkt zich door zijn aerodynamische uiterlijk en daarnaast ziet hij er stevig uit. Tijd dus om deze zadeltas van Fi:Zi’k eens stevig aan de tand te voelen.

De Fi:Zi’k Take zadeltas is los te verkrijgen, maar ook in combinatie met Cateye Rapid 3 achterlicht. Omdat ik in verband met mijn lange afstanden ook regelmatig in het donker fiets, heb ik ook de Cateye Rapid 3 uitgeprobeerd. Ook deze komt dan ook uitvoerig aan bod in deze review.

Fi’Zi:k Take

De verpakking:

2014-04-10 18.44.022014-04-10 18.43.48

 

 

 

 

 

De Fi:Zi’k Take zadeltas wordt, indien je hiervoor gekozen hebt, samen met de Cateye Rapid 3 in een doorzichtige plastic verpakking geleverd. De zadeltas en het lampje zijn goed door de verpakking heen te zien, zodat je een het uiterlijk van de zadeltas goed kunt zien. De verpakking heeft  verder een strak uiterlijk, zoals we van Fi:Zi’k gewend zijn.

Wat krijg je er allemaal bij:

2014-04-10 19.10.25

In de verpakking tref je het volgende aan:

– De Fi’Zi:k Take zadeltas
– De Cateye Rapid 3
– 3 bevestigingsclips
– 1 batterij
– Garantiekaartjes

Het uiterlijk:

De Fi:Zi’k Take zadeltas is een hard plastic ‘case’ die door middel van een bevestigingsclip (Integrated Clip System) aan je zadel wordt vastgemaakt. De case bestaat uit 2 delen welke aan via een dunne plastic verbinding elkaar vast zitten. Deze plastic verbinding dient als scharnier. De 2 delen worden bij elkaar gehouden door een geplasticifeerd riempje van stof met een klittenband mechanisme. Ook zit er een bevestigingsmogelijkheid in voor  het Fi:Zi’k Cateye Rapid 3 achterlicht. Deze zit echter afgedicht met een plastic kapje, zodat de zadeltas zijn strakke uiterlijk behoud; ook wanneer je het achterlicht niet bevestigd.

Tijdens het gebruik:

De Fi:Zi’k Take is makkelijk aan het zadel te bevestigen. Via het Integrated Clip System klik je de zadeltas aan het zadel vast. Door middel van een schroef kun je de stand van de zadeltas bijstellen. Er past meer in de zadeltas dan je in de eerste instantie zou denken. Zo heb ik er een binnenband in, een multitool, een setje rubberen handschoenen, 2 missing links voor mijn ketting en stukjes buitenband (om grote gaten in m’n buitenband op te vullen). Hiermee zit het de zadeltas wel aardig vol, maar meer heb ik onderweg niet echt nodig. Een gaspatroon zou er nog bij passen, maar dat is het dan wel.

Tijdens het fietsen valt mij op dat  de zadeltas wel wat rammelt. Zeker als je over fietspaden met veel oneffenheden rijdt. Hierdoor kan de zadeltas ook wat ‘los trillen’, waardoor de stand van de zadeltas naar beneden zakt. Hoe strakker je de stelschroef echter hebt aangedraaid, hoe minder last je hebt van dit los trillen. Elders heb ik gelezen dat de zadeltas bij sommige mensen zelfs afbrak door het trillen of rijden over hobbels. Hier heb ik echter totaal geen last van gehad. De zadeltas blijft stevig op zijn plaats. Bijkomend voordeel is dat de zadeltas volledig van kunststof is en dus makkelijk schoon te maken is. Opspattend vuil door regen deren hem niet.

Wanneer je de zadeltas openmaakt wordt je meteen geconfronteerd met zijn grootste nadeel; de opening zit aan de onderkant. Je maakt de zadeltas open door de klittenband van het riempje los te halen en het riempje te verwijderen. Door het gewicht van de inhoud schiet de zadeltas dan direct open, met als gevolg dat de inhoud er volledig uitvalt. Het is bijna niet mogelijk om één item uit de zadeltas te halen zonder dat de rest blijft zitten. Dit is erg jammer, omdat dit ten koste gaat van het gebruiksgemak.

10570503_806180616081935_2228026582547439463_n

De Fi:Zi’k Take in actie tijdens een rondje fietsen

Conclusie:

De Fi:Zi’k Take is de mooiste zadeltas die er op de markt te krijgen is. Het ontwerp is erg mooi en geeft een aerodynamische uitstraling, waardoor de zadeltas mooi bij je racefiets past en geen suf uiterlijk geeft. Het installeren is zeer makkelijk; 1 klik en hij zit aan je  fiets vast. Tijdens het fietsen kan het rammelen wel wat als vervelend ervaren worden. Dit went echter. Wanneer je, bij bijvoorbeeld een lekke band, de zadeltas openmaakt merk je dat hij tijdens het gebruik niet echt handig is. Dit kan echt beter. Wanneer Fi:Zi’k dit probleem aan zou kunnen pakken hebben ze wat mij betreft de beste zadeltas op de markt die er is. Wel is de prijs, ten aanzien van andere zadeltassen, wat aan de hoge kant.

Pluspunten:

– Zeer mooi uiterlijk
– Makkelijk schoon te maken
– Er past (meer dan) voldoende in

Minpunten:

– Prijzig in aanschaf
– Niet altijd even handig in gebruik
– Rammelt tijdens het fietsen

Mijn oordeel:

De Fi’Zi:k Take zadeltas krijgt van mij 3 van de 5 punten.

Score 3

Product-informatie:

Fabrikant: Fi:Zi’k
Product en type: Take zadeltas (al dan niet samen met het Cateye Rapid 3 achterlicht)
Geschikt voor: alle zadels die gebruik maken van het Integrated Clip System
Te koop via: Futurumshop

Cateye Rapid 3

Omdat de Cateye Rapid 3 ook los is aan te schaffen behandel ik deze hier apart. 

Het uiterlijk:

De Cateye Rapid 3 is een klein handzaam lampje, welke op 2 manieren is te bevestigen: je kunt hem aan de Fi’Zi:k Take zadeltas vastmaken of rechtreeks aan je fietszadel bevestigen. In beide gevallen maak je gebruik van het Integrated Clip System. Er zitten drie verschillende bevestigingsclips bij, zodat je kunt kiezen welke clip het beste past.

De aan/uit knop zit aan de bovenkant van het lampje. Om de batterij (1 x AA-batterij) te vervangen dien je het rode kapje van het lampje te verwijderen. Je moet hier best wel even kracht bij zetten. Qua formaat past het lampje perfect in een zakje van je wielershirt. Ook zou het lampje in de Fi’Zi:k Take zadeltas passen, maar ik vrees dat je er dan niets meer bij kunt doen.

2014-04-10 19.21.43

Tijdens het gebruik:

De Cateye Rapid 3 heeft 3 standen: je kunt alle drie de lichtjes tegelijk laten branden, je kunt alle drie de lichtjes laten knipperen of je kunt alleen het middelste (de grootste) lichtje laten branden. Hij is zeer makkelijk te installeren aan de Fi’Zi:k Take zadeltas of rechtstreeks aan je zadel.

Een klein nadeel van het lampje is dat het aan/uit knopje aan de bovenkant van het lampje zit. Wanneer je de Cateye Rapid 3 aan de Fi’Zi:k Take zadeltas heb bevestigd is dit nog niet zo’n probleem. Je kunt er tijdens het fietsen dan prima bij om hem aan en uit te zetten. Wanneer je het lampje echter rechtstreeks aan je zadel hebt bevestigd wordt het echter wat lastiger. Het aan/uit knopje zit dan precies onder je zadel, waardoor je er tijdens het fietsen lastig bij komt. Je zult even af moeten stappen om het aan te zetten. Hierbij hoef je niet per se het lampje van je zadel te verwijderen, maar je moet wel even goed kunnen kijken waar het knopje precies zit. Ze hadden wat dat betreft beter het knopje aan de onderkant kunnen doen. Nadeel is dan echter weer dat je misschien last krijgt met opspattend vuil.

Wanneer het lampje aan staat valt direct de felheid van het licht op. Met dit lampje hoef je zeker niet bang te zijn dat je slecht te zien bent in het donker. In alle drie de standen geeft het lampje fel en duidelijk licht. De batterijduur van de Cateye Rapid 3 is aanzienlijk; ik heb hem nu geruime tijd in gebruik en ik heb nog steeds de batterij niet hoeven te vervangen. Het loshalen van de Cateye Rapid 3 gaat heel makkelijk: via een palletje druk het lampje zo los.

DSC_3550

De Cateye Rapid 3 in actie tijdens Cycling Holland

Conclusie:

De Cateye Rapid 3 is een zeer goed achterlicht en dus ook een echte aanrader. Indien je toch al voornemens bent de Fi’Zi:k Take zadeltas aan te schaffen kun je dit het beste doen in combinatie met dit achterlicht. Los is hij namelijk nogal prijzig in aanschaf. De Cateye Rapid 3 heeft drie standen en in elke stand geeft hij heel goed licht. Hierdoor ben je in het donker te allen tijde goed zichtbaar. Ook is hij makkelijk aan je fiets te bevestigen; aan de Fi’Zi:k Take zadeltas of rechtstreeks aan je zadel. Let er wel op dat je gebruikt kunt maken van het Integrated Clip System.

Pluspunten:

+ Makkelijk te bevestigen
+ Geeft zeer goed licht
+ Zeer zuinig in gebruik

Minpunten:

– Tijdens het fietsen wat lastig aan te zetten indien onder zadel bevestigd
– Los in aanschaf ook erg aan de prijs ( 26,95)
– Kapje van batterij wat moeilijk los te krijgen

Mijn oordeel:

De Cateye Rapid 3 krijgt van mij 4 van de 5 punten.

Score 4

Product-informatie:

Fabrikant: Cateye
Product en type: Cateye LD630 Rapid 3 achterlicht
Geschikt voor: alle zadels die gebruik maken van het Integrated Clip System
Te koop via: Futurumshop

Fi’Zi:k Antares

Om gebruik te kunnen maken van het Integrated Clip System moet je wel een zadel hebben die deze mogelijkheid ondersteund. Tijdens deze test heb ik gereden met een Fi’Zi:k Antares Milanese. Fi’Zi:k werkt met het zogenaamde Spine-Concept: aan de hand van je rijstijl en je lichaamsbouw kun je kiezen voor een zadel wat het beste bij je past. Er wordt onderscheid gemaakt tussen soepele mensen (Snake), mensen met gemiddelde soepelheid (Chameleon) en mensen die wat stijver zijn (Bull). Zelf ben ik een echte ‘Chameleon’. Het zadel wat het beste bij mij past is de Fi’Zik Antares.

h-3107-3663

Ik gebruik dit zadel nu al een half jaar en ik ben er erg over te spreken. Ik heb er meerdere malen grote afstanden mee gereden (Cycling Zandvoort: 435 km, Fietselfstedentocht: 235 km, Cycling Holland, 437,7 km) en de pijn in m’n rug blijft me redelijk bespaard. Ook is het voor wat betreft mijn zitvlak prima te houden. Klein nadeel is dat ik voor een geheel wit zadel heb gekozen. Dit past qua uiterlijk heel erg mooi bij mijn fiets, maar je zult merken dat het een kunst is om het zadel ook maagdelijk wit te houden. Zeker de stoffen/leren (?) uiteinden worden wat sneller smoezelig. Ik weet het; een fiets blijft uiteindelijk een gebruiksvoorwerp maar het is toch wel prettig als je fiets er netjes uit blijft zien. Wanneer je echter na elke fietstocht je zadel even afneemt met een doekje is het wit prima bij te houden.

Vond je deze review nuttig om te lezen? Heb je vragen of opmerkingen? Praat mee in de reacties hieronder en deel dit bericht via een van onderstaande links. Op de hoogte blijven van mijn reviews? Volg mij dan via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up